Postapokaliptičnoj vizuri Sušaka uz neuređene nogostupe i napuštene poslovne prostore već neko vrijeme pridonosi obilato korišten javni WC u portunu zatvorenog poslovnog prostora pored slastičarne Kont. Kako je prostor oko Kontinentala omiljeno okupljalište ljudi, bilo bi uputno postaviti barem jedan urinal čime bi se jednostavno riješio ovaj problem. Manje popularna metoda je zatvoriti ogradom portun trgovine i preseliti problem u još nezgodnije mjesto.
Već je tjednima razbijeno staklo izloga bivše trgovine Arsen podnih obloga, a u zadnje vrijeme očigledno netko unutra boravi ili iz šale uključuje svjetlo u prostoru navečer.
Pretpostavljam da su oba prostora u gradskom vlasništvu, pa bi bilo zgodno saznati razmišlja li grad učiniti nešto ili će samo čekati nesretne najmoprimce koji će riješiti problem za njih – kad god to bilo.

Tomislav Ribičić / 18.07.2010.

Izlog na bivšoj trgovini Arsen je jučer popravljen – ne znam ima li veze sa ovim pitanjem, ali je ugodno iznenađenje.

Poslovni prostori na Sušaku o kojima govorite nisu prostori u vlasništvu Grada Rijeke, već u privatnom vlasništvu i vlasništvu Republike Hrvatske.

Radi se, dakle, o poslovnom prostoru na adresi Strossmayerova 4 (zadnji korisnik prostora Arsen d.o.o.) površine 421 m2, koji je pravomoćnim rješenjem Ureda državne uprave 24.04.2001. godine vraćen vlasnicima – jednoj fizičkoj osobi i Republici Hrvatskoj svakome u 1/2, temeljem čega je i izuzet iz upravljanja Grada Rijeke.
Poslovni prostor na adresi Strossmayerova 2/d, također nije u vlasništvu niti na upravljanju Grada Rijeke.

Taj je prostor rješenjem Ureda državne uprave 13.10.2005. godine, vraćen je vlasnicima – dvjema fizičkim osobama, svakoj u 1/2 i Republici Hrvatskoj u 1/2. Fizičkim osobama prostor je predan u posjed 13.10.2005. godine, a do uknjižbe Republike Hrvatske na drugu polovicu toga prostora, tim je dijelom nastavio upravljati Grad. Zato je Grad Rijeka zatražio od privatnih suvlasnika preostale poslovice suglasnost da se prostor da u zakup kao ne bi bio ruglo kao što je to sada. Međutim, oni nisu dali suglasnost za davanje u zakup prostora, niti su pristali na ponudu Grada da od njih otkupi polovicu prostora.
U situaciji kada Grad nije 100% vlasnik, prostor se ne može dati u zakup bez suglasnosti suvlasnika. U više navrata Grad je pisao vlasnicima u kakvom je stanju prostor no oni ne poduzimaju ništa. U međuvremenu, na navedenoj polovici prostora koji je bio na upravljanju Grada, a u zemljišnim knjigama upisan kao društveno vlasništvo uknjižila se Republika Hrvatska na što je Grad Rijeka podnio žalbu 2008. godine, ali ta žalba do danas nije riješena. S obzirom na to, Grad Rijeka nije u mogućnosti poduzimati bilo kakve radnje u navedenom prostoru. Ukoliko žalba Grada Rijeke bude odbijena, polovica prostora kojom Grad Rijeka ne može upravljati ni sada bez suglasnosti suvlasnika, predati će se u posjed Republici Hrvatskoj.

Nadamo se da ste shvatili problematiku i želju Grada da se ovako zapušten prostor stavi u funkciju, no to nam onemogućavaju sadašnji propisi Republike Hrvatske .
Na kraju zahvaljujemo na brizi koju iskazujete za izgled našeg Grada, a mi ćemo ponovno upozoriti vlasnike na stanje njihovih prostora.

Potpuno mi je jasno – kakva država takva i ulica. 🙂
Zahvaljujem da iscrpnom odgovoru i ispričavam se zbog mojih pogrešnih pretpostavki.

Lijepo od gradske uprave na ovom objašnjenu i podužem odgovoru; uvijek sam govorio da građani i gradska uprava imaju dobru komunikaciju, bez obzira što nismo svaki put zadovoljni odgovorom.

Žalosno je da takvi prostori zjape prazni i još neuređeni, počevši od fasade zgrade (ali ne samo i te, već ima puno takvih u Rijeci) pa do prostora. Ne znam kako nitko ne može prisilno natjerati vlasnike takvih prostora da nešto poduzmu da se ruglo izbjegne i da se prostori ili prodaju ili stave u funkciju.
Ah da, naši zakoni su takvi kakvi jesu, eto zato se stvari ne mogu na pozitivan način riješiti i na zadovoljstvo svih.
Nadam se da će se i to u bliskoj budućnosti promijeniti.

Taj bi problem vrlo efikasno trebao riješiti najavljeni porez na nekretnine kao što je to već dugo praksa u “razvijenom”svijetu… a to je samo jedan od mehanizama kojim se ovakve stavi mogu sprijeciti.
Jednog dana…

Jučer me ugodno iznenadila postavljena ograda na ulaze u prolaz koja će spriječiti ulaz u ovaj poplarni javni wc. Ne znam ide li zahvala vlasniku prostora, suvlasnicima zgrade ili gradu, ali u svakom slučaju hvala.

Odgovorite

Kalendar događanja

Izložba
 • 20.10. – 11.11.
 • (11:00)

Otvorenje međunarodne izložbe „Nakon Velikog rata. Nova Europa 1918. – 1923.”

Izložba, koju je uz sudjelovanje više od 40 povjesničara iz 18 zemalja pripremila Europska mreža sjećanje i solidarnost, govori o rađanju novog poretka u Europi nakon 1918. godine...

Detaljnije

Predstava
 • 21.10. – 22.10.
 • (20:00)

Premijera predstave “Sjećanje gradova” u režiji Edvina Liverića

Hrvatsko-mađarska suradnja donosi predstavu "Sjećanja gradova" baziranu na turbulentnoj riječkoj povijesti...

Detaljnije

Književni susret
 • 22.10. – 18.10.
 • (00:00)

Predstavljanje knjige „Poštovani kukci i druge jezive priče“ Maše Kolanović

U Gradskoj knjižnici Rijeka gostuje ovogodišnja dobitnica prestižne Nagrade Europske unije za književnost Maša Kolanović...

Detaljnije

Projekcija
 • 23.10. – 27.10.
 • (20:00)

Tjedan češkog filma u Art-kinu

Program otvara komična drama "Vlasnici" Jiříja Havelke o suživotu stanara jedne zgrade koji zagorčava dogovor oko prodaje prostora na tavanu...

Detaljnije

Izložba
 • 24.10. – 23.01.
 • (10:00)

Otvorenje izložbe “51000 Balthazargrad”

U Rijeci se otvara velika, vesela i šarena izložba koja će razgaliti srca malih i velikih posjetitelja, svih koji poštuju srce i izumiteljski nerv nezaboravnog Profesora Balthazara...

Detaljnije

Predstava
 • 02.11. – 10.10.
 • (00:00)

25. revija lutkarskih kazališta

Jubilarna 25. revija lutkarskih kazališta, koja će se ove godine održati od 2. do 10. studenog, donosi čak deset predstava...

Detaljnije