Poštovani, zašto se cijela riječka zaobilaznica osvjetljava?
U zadnje vrijeme smo svjesni poskupljenja energije, te štednje iste. Raspravlja se o načinima štednje. Istodobno razbacujemo se potpuno nepotrebno energijom kao što je to primjer zaobilaznice. Cijela cesta je osvjetljena do te mjere da je vrlo lako zaboraviti uključiti svjetla na automobilu vozeći se njome. Istodobno ta rasvjeta smeta ljudima i životinjama.
Nedavno sam ovdje vidio upit o gašenju svake druge lampe tijekom noći, s čime se u potpunosti slažem. A za zaobilaznicu smatram da bi se u potpunosti mogla pogasiti rasvjeta.
Ne slažem se sa uštedama energije na grijanju sportskim objekata, vrtića, škola i slično dok se u isto vrijeme razbacujemo energijom da bi nam zaobilaznica blještala cijelu noć!
Željno iščekujem odgovor.
Hvala.

tome / 02.11.2022.

Poštovani,
uz uvažavanje svih Vaših sugestija na temu osvijetljenosti riječke zaobilaznice, obavještavamo Vas da Grad Rijeka, nažalost, ne može utjecati na štednju električne energije, kako predlažete, gašenjem svake druge lampe.
Naime, zaobilaznicom upravlja tvrtka Hrvatske ceste d.d. kojoj smo proslijedili Vaš upit i zatražili očitovanje. Čim dobijemo povratnu informaciju o tome ćete i Vi biti obaviješteni ovim putem.
Nadamo se Vašem razumijevanju.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Poštovani,

na Vaš upit, temeljem našeg zahtjeva, očitovala se i tvrtka Hrvatske autoceste d.o.o. koja navodi da je postojeća cestovna rasvjeta na svim dionicama Hrvatskih autocesta d.o.o. izvedena u skladu s projektnom dokumentacijom, građevinskom i uporabnom dozvolom, a sve u cilju sigurnog odvijanja prometa.

Također, prilikom rekonstrukcija pojedinih dijelova autoceste kao što su odmorišta, čvorovi i sl., cestovna rasvjeta se projektira kao energetski učinkovita cestovna rasvjeta uz primjenu efikasnih izvora svjetlosti u LED tehnologiji, te su pojedina odmorišta već izvedena na taj način.

Nadalje, nastavno na smjernice Vlade Republike Hrvatske za uštedu energije u Republici Hrvatskoj, kao jedna od mjera u javnom sektoru, predloženo je smanjenje potrošnje električne energije cestovne rasvjete, odnosno u skladu sa smjernicama predlaže se izvršiti podešavanje regulacije rada sustava cestovne rasvjete tako da ne ugrožava sigurnost prometa. U skladu s navedenim Hrvatske autoceste d.o.o. su pokrenule nabavu usluge, točnije Izradu stručnog elaborata potrebnog razreda rasvjete i svjetlo-tehnička mjerenja cestovne rasvjete, kako bi se na siguran način i u skladu sa zakonskom regulativom primijenile dane smjernice.

Isto tako u cilju racionalizacije potrošnje u IV kvartalu se planira pokrenuti nabava usluge: Izrada idejnih rješenja racionalizacije rasvjete na svim dionicama i tunelima Hrvatskih autocesta d.o.o, kojom bi se sustavno riješila problematika prijelaza sustava cestovne rasvjete Hrvatskih autocesta d.o.o. na energetski učinkovitu cestovnu rasvjetu primjenom efikasnih izvora svjetlosti u LED tehnologiji.

Također, prosljeđujemo i link na istu temu od prošlog tjedna u Novom listu https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/rijecki-plan-za-stednju-javna-rasvjeta-ce-se-paliti-kasnije-a-gasiti-ranije-ni-advent-nece-biti-tako-bljestav/

S poštovanjem,
Gradska uprava.

Odgovorite