Dobar dan.

Tvrtka IND-EKO obavlja radove u noćnim satima u ulici Janka Polića Kamova već sigurno 1 mjesec ako ne i 2. Na web stranicama servisnih informacija Grada Rijeke nema nikakve obavijesti o tome. Osim što su radovi bučni, noćni su i remete spavanje stanovnika jedne od najdužih ulica u Rijeci, radnici se tijekom radova dovikuju, zvižde, psuju i uriniraju po ulici. Moja pitanja su zašto nema obavijesti na web stranici Grada Rijeke, zašto nitko ne kontrolira ovo očigledno remećenje javnog reda i mira od strane radnika i o čemu se uopće radi? Kakvi su ovo radovi i zasto po noći. Ova ulica je dovoljno prohodna da se radovi obavljaju i po danu. Zašto po noći?

tuzibaba123 / 16.01.2023.

Poštovani,
žao nam je zbog opisanih problema, a posebice zbog toga što, nažalost, Grad Rijeka, ni na koji način ne može utjecati na njihovo rješavanje, jer za to nema zakonske ovlasti. Naime, određivanje radnog vremena građevinskih poduzetnika nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Dakle, Grad ni na kakav način ne može propisati vrijeme trajanja i obavljanja građevinskih radova na užem gradskom području, niti može utjecati na njihovo radno vrijeme. Jedino ukoliko oni u noćnim satima prekoračuju propisanu razinu buke, može reagirati policija i sankcionirati ih zbog kršenja javnog reda i mira, što pak opet ovisi o procjeni službene osobe te činjenicama prikupljenim na terenu. Također, propisima o zaštiti od buke određeno je da buka koja nastaje prilikom izvođenja radova mora biti u dozvoljenim granicama, a u slučaju prekoračenja, za postupanje je nadležna Sanitarna inspekcija, koja je ustrojena pri Državnom inspektoratu.
Neovisno o tome o čijoj je nadležnosti riječ, temeljem prijave koju ste nam dostavili, upozorit će se izvođač radova te se nadamo da će za to imati razumijevanja. Dakle, svaka građevinska tvrtka određuje svoje radno vrijeme, a Grad Rijeka na to ne može utjecati.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite