Poštovani,
ponukan brojnim pitanjima stranaca, ali i drugih gostiju iz ostalih gradova Hrvatske koji posjete Rijeku i njenu okolicu, zašto je teško iz centra grada ili njene okolice naći drugi dio grada (npr. Pećine, Kostrenu, Drenovu, Zamet, Kantridu, Opatiju ili druge dijelove grada) ili čak put za Zagreb, Ljubljanu, Trst, Split ili učestalo pitanje zračnu luku Rijeka, i da sad dalje ne nabrajam, nisam znao odgovoriti zašto je problem postaviti znakove obavijesti za vođenje prometa.

Malo sam istraživao i stvarno se uvjerio da je problem za putnike koji nisu iz Rijeke naći određeni dio grada ili izlaz iz grada ili naći oznaku za zračnu luku. Nije to samo problem iz centra grada ili šire okolice centra grada, već i iz ostalih dijelova grada ili Županije.

Bila su pitanja, u kojem smjeru se nalazi autobusni i željeznički kolodvor ili policijska postaja, a kad i dođeš do policije, nema oznake da se tu nalazi policija. Uvjerenja sam da u centru grada, ali i okolici nedostaju mnogi znakovi obavijesti, a to su me uvjerili najviše putnici koje posjete Rijeku, jer nama stanovnicima Rijeke to ništa ne znači, jer znamo svaki dio grada ili većina gdje se što nalazi.

Molim odgovorne u Rijeci (Rijeka promet d.o.o) da revidaraju plan postavljanja znakova obavijesti za vođenje prometa u Rijeci i okolici, ali i znakova obavijesti koji se odnosi na znakove gdje se nalazi: policija, luka-pristanište, informacije itd.

Lijep pozdrav!

Rijecanin / 27.07.2010.

ja se slažem sa ovime, pa čak su me turisti (talijani, česi) par puta zaustavljali i tražili upute. nije im lako.

Eto, nisam znači jedini koji tako misli. Baš me zanima odgovor odgovornih za taj očigledni problem.

Teško je proći gradom za vrijeme sezone da te barem jedan ili dva zbunjena turista ne zaustave i pitaju za smjer.

Istina, ali naše gradske vlasti i odgovorne ne zanima to previše.
Možda se pokrenu?

Poštovani,

zahvaljujemo na Vašim primjedbama vezanim za putokazne oznake u Gradu Rijeci. Vođenje prometa prema ostalim gradovima putokazima iz središta grada Rijeke postoji i to na svim državnim cestama koje vode kroz središte grada, a uskoro će doživjeti i neke promjene. Naime, radi daljnjeg unapređenja vođenja prometa, u realizaciji je novi projekt vođenja prometa putokaznom signalizacijom kojega financiraju vlasnici cesta u Gradu Rijeci, a to su Hrvatske ceste, Županijska uprava za ceste i Grad Rijeka. Upućivanje prema drugim gradovima biti će tim projektom dopunjeno i definitivno riješeno, neke su oznake već postavljene, a postava ostalih će se riješiti usporedno sa otvorenjem ceste D -404 jer će se promet iz središta grada voditi tom cestom prema mreži magistralnih prometnica u zaleđu Rijeke.

Prilikom izrade projekta vođenja prometa putokaznom signalizacijom, predstavnici Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste, Grada Rijeke i Rijeka prometa detaljno su razmotrili i mogućnost postave putokaza za pojedine dijelove grada (Pećine, Zamet, Kantrida…). Zaključeno je da bi zbog puno područja unutar grada trebalo postaviti velik broj novih putokaza koji bi mogli u konačnici zbunjivati vozače jer se ne bi mogli postaviti na pregledan način. Drugi je problem da vozači koji ne poznaju grad također ne znaju gdje počinje neko gradsko područje (npr. Zamet), što znači da bi na svim prometnicama trebalo završetak jednog, a početak drugog gradskog područja dodatno označiti nazivnim pločama. Na nogostupima i sada ima velik broj prometnih znakova koji se odnose na sigurnost prometa, pa na mnogim točkama gradske mreže postava takvih putokaza na odgovarajućim mjestima ne bi bila moguća jer bi zakrivala prometne znakove. Stoga se od označavanja gradskih područja i vođenja putokazima do njih za sada odustalo, osim onih destinacija koje imaju određen turistički (npr. Trsat), sportski (Kantrida) ili prometni značaj (npr. Putnička luka). Točno je da policijska uprava nije označena za razliku od bolnica koje su označene obavijesnim znakovima, kao ni smjer prema autobusnom i željezničkom kolodvoru, pa ćemo se sa vlasnicima cesta dogovoriti da se isti označe kako bi se putnici u našem gradu lakše snalazili.

Uz ispriku što je naš odgovor kasnio, još jednom zahvaljujemo na konkretnim i zaista konstruktivnim komentarima te se nadamo da ćete uskoro i Vi i naši gosti biti zadovoljnij prometnom signalizacijom u Rijeci.

d-404 se odgađa i uporno zavlači cijela riječka infrastruktura, a vi još na to onda spajate i postavljanje oznaka na GRADSKIM cestama? Niste normalni.

BTW Gradska uprava – nedostaje vam potpis, to što ste registrirani korisnik na portalu meni ništa ne znači, a vi bi trebali znati da kao službeni dopis ovo ne može ić van bez potpisa odgovorne osobe, glasnogovornika, koga već. Hvala lijepo.

Hvala na odgovoru kojeg ću pozorno pročitati i proučiti i najvjerovatnije odgovoriti na neke nelogičnosti.

Odgovorite

Kalendar događanja

Predstava
 • 16.10. – 24.10.
 • (18:00)

“Carevo novo ruho” – nova predstava u GKL-u

Gradsko kazalište lutaka Rijeka u koprodukciji s Lutkovnim gledališčem Maribor izvodi predstavu "Carevo novo ruho", prema bajci Hansa Christiana Andersena, u režiji Zorana Petroviča...

Detaljnije

Izložba
 • 20.10. – 11.11.
 • (11:00)

Otvorenje međunarodne izložbe „Nakon Velikog rata. Nova Europa 1918. – 1923.”

Izložba, koju je uz sudjelovanje više od 40 povjesničara iz 18 zemalja pripremila Europska mreža sjećanje i solidarnost, govori o rađanju novog poretka u Europi nakon 1918. godine...

Detaljnije

Predstava
 • 21.10. – 22.10.
 • (20:00)

Premijera predstave “Sjećanje gradova” u režiji Edvina Liverića

Hrvatsko-mađarska suradnja donosi predstavu "Sjećanja gradova" baziranu na turbulentnoj riječkoj povijesti...

Detaljnije

Književni susret
 • 22.10. – 18.10.
 • (00:00)

Predstavljanje knjige „Poštovani kukci i druge jezive priče“ Maše Kolanović

U Gradskoj knjižnici Rijeka gostuje ovogodišnja dobitnica prestižne Nagrade Europske unije za književnost Maša Kolanović...

Detaljnije

Izložba
 • 24.10. – 23.01.
 • (10:00)

Otvorenje izložbe “51000 Balthazargrad”

U Rijeci se otvara velika, vesela i šarena izložba koja će razgaliti srca malih i velikih posjetitelja, svih koji poštuju srce i izumiteljski nerv nezaboravnog Profesora Balthazara...

Detaljnije

Predstava
 • 02.11. – 10.10.
 • (00:00)

25. revija lutkarskih kazališta

Jubilarna 25. revija lutkarskih kazališta, koja će se ove godine održati od 2. do 10. studenog, donosi čak deset predstava...

Detaljnije