Poštovani,
Tko je zadužen za pranje ulice (Kružna ulica), imam pritužbu i kome se mogu obratiti?

Zuzisepotuzi / 16.11.2020.

Poštovani,

čistoću Kružne ulice održava Komunalno društvo Čistoća prema godišnjem Programu održavanja čistoće, kojim su određene površine koje se čiste te način i učestalost njihova čišćenja, a sve na temelju raspoloživih financijskih sredstava koja se mogu izdvojiti u Proračunu za navedene namjene. Tako se područje Kružne ulice mete šest dana u tjednu i pere dva puta tjedno. U tom Komunalnom društvu svjesni su problema onečišćenja Kružne ulice, koja se kao lokacija u samom centru grada smatra prioritetom u smislu održavanja. No, svakako treba naglasiti da se, zbog problema neprimjerenog ponašanja pojedinaca, odnosno onečišćenja, vandalizma i remećenja javnog reda i mira, temeljem dojava građana koji tu žive, Grad Rijeka prethodnih godina obraćao i Policijskoj upravi primorsko-goranskoj. Na neke pojave Grad može, a na neke, nažalost, ne može utjecati, jer su stvar kućnog odgoja svakog pojedinca. U svakom slučaju, ako se takva osoba zatekne u prekršaju, tada će za to biti i kažnjena od strane nadležnih gradskih službi i institucija. No, najčešće je teško utvrditi identitet osoba koje onečišćuju okoliš.

Onečišćen okoliš jasan je otisak nekulture pojedinih građana. S tim u vezi, Komunalno redarstvo uz asistenciju Policije, obavlja nadzor nad javnim površinama, točnije u gradskim parkovima, na trgovima, gatovima i javnim parkiralištima te najčešće tijekom vikenda u noćnom razdoblju. Poznato nam je da se na tim mjestima konzumiraju alkoholna pića, što za posljedicu ima onečišćenje javnih površina koje su onda pretrpane ostacima stakla, plastike i ostale ambalaže. Nerijetko u takvim situacijama dolazi i do oštećenja, pa i uništenja gradske i druge imovine, za čije održavanje, čišćenje i sanaciju se potom izdvajaju znatna sredstva. Takva kontrola obuhvaća i Kružnu ulicu.

Podsjetimo da sva onečišćenja i slične prekršaje izravno možete prijaviti Direkciji za komunalno redarstvo na besplatni broj telefona Dežurnog centra 0800 5100 u vremenu 00-24.

S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite