Zašto je za treće i četvrte razrede povećana cijena cijelodnevne nastave, konkretno za četvrte razrede dobili smo obavjest da će biti povećanje za 300 Kn?? Smatram da u ovo doba recesije bi Grad makar u pogledu osnovnog obrazovanja morao paziti da se roditelje što manje financijski optereti. Svaki mjesec po 300 Kn više nije malo za jednu četveročlanu obitelj, a gdje su knjige i sva ostala davanja koja su prisutna skoro svaki mjesec!!! Mogu reći da je to čak i sramotno!! Molim da izvidite mogućnost da cjelodnevna nastava košta roditelje kao i do sada (što isto nije bilo malo za kućni budžet). Ako Grad za neke druge stvari koje nisu tako minorne može izdvajati novce (npr. maškare, etc.), onda svakako MORA i za svoju djecu i njihovo osnovno obrazovanje!!!

Boondica / 18.06.2010.

Moj komentar je:
Ma di je onaj podatak o besplatnom školovanju. Moje djete ide u Oš Gelsi u 1 razred i pitam se ja da li je normalno da je Cjelodnevna nastava uvjet???
Da pojasnim ako nemam financija za plaćanje cjelodnevnog programa, A NEMAM!!! izvoli stavi djete u drugu školu…..totalna glupost.
Postavlja se pitanje…zašto nije ponuđena opcija Produženog boravka ; Ili gospođa Tjan ili netko treći ima DEBELU korist od svega ????

Dječja prava bi trebala biti za svu djecu ista…pa tako i školovanje, a ne da se ovisi o kojekakvim sredstvima iz Grada-Općine (bilo kojeg), odnosno određenim ravnateljima i sl. Ali očito u RH je sve naopačke, pa neka djeca čiji su gradonačelnici i općine sposobne imaju sve: parkove, bazene (vidjeh u Đurđevcu-za ne povjerovati!!!), besplatan prijevoz, dok drugi plaćaju prijevoz, cjelodnevnu po “svi šoldi”, itd. Trebalo bi za osnovno školovanje novce staviti na razinu RH, a ne lokalno (ali kod nas je sve naopačke pa i to)!! Razumijem da cjelodnevna nastava do 16.30 sati ne može biti baš besplatna, ali isto tako ne razumijem zašto ne može ostati kao i do sada u okviru 500-600 Kn, a ne u vrijeme recesije da ode na cijelih 900 Kn, pa to je preko 100 EUR-a, svaki Božji mjesec!!
Za maškare, kojekakve promocije, stanove “umijetnika” (napušenih tzv. rokera) i ne znam za koje sve gluposti Grad ima novaca, a za našu djecu i njihovo osnovno obrazovanje NEMA!!! Strašno!!! Molim ostale roditelje da se uključe u ove komentare, pa ako je moguće da zajedno “srušimo” ovih +300 Kn za cjelodnevnu nastavu za 3. i 4. razrede osnovnih škola u Rijeci (ne znam kako je za druge). Na žalost većina nas radi cijeli dan i djeca su nam PRISILJENA biti u cjelodnevnoj nastavi, štoviše u vrijeme kada dijete može na ulici i nestati (i svašta mu se može dogoditi)….bolje da ne razmišljam…

Molim da netko iz Grada odgovori na moje prvotno postavljeno pitanje. Eto čekamo….

Treba se boriti ne samo za rušenje+300 kn nego za ukidanje cijelodnevne….zašto???….zato jer postoji opcija Produženog boravka…za roditelje koji rade i nemaju im djecakamo….ovako kada je uveden cjelodnevni nemaš izbora….JA osobno djete dajem u Gelsi zbog škole i na kakvom glasu je a ne zbog j……og cjelodnevnog
Ok…stavi normalan program a tko želi neka mu djete ide u Produženi….nego mise čini da ravnateljica te škole ima debelu korist kada ne želi ni čuti za Produženi nego fura SVOJU politiku !!! i forsira cjelodnevni

@mario01……..moj komentar ti je slijedeći:
Gđa. Tijan ti fura svoju politiku….jasno i glasno……moja curica ti ide u navedenu školu za sada mogu financijski pratiti CP ali moram ti naglasiti slijedeće:

Svaki ravnatelj pa tako i navedena ravnateljica MORA prije donošenja odluke o Cjelodnevnom programu KONTAKTIRATI roditelje ( što u mojem slučaju isto nije ) a ne svojevoljno donositi odluke. Ako je većina roditelja za onda uvodi CP ako nije onda PB ( Prod. boravak)

U svakom slučaju ako niste zadovoljni pokrenite upit za ukidanjem navedenog jer ona mora slušati glas roditelja ( imam ti odgovor pročelnice gdje se točno vidi da se sve uvodi isključivo NA ZAHTJEV RODITELJA ) AKO ŽELIŠ POŠALJI MAIL PA TI GA ŠALJEM.

Tako da nema nikakvog govora o uvjetu ako ti netko to govori slobodno ga ignoriraj jer uvjet takav NE POSTOJI….

Ponavljam sve se uvodi/ukida isključivo na zahtjev roditelja…..
Ako ne vjeruješ javi se u Grad pročelnici za obrazovanje da ti ponovi sve ovo…..jako je susretljiva 🙂

Meni nekako ovaj cjelodnevni paše, jer sam mišljenja da do 16.00 h djeca imaju dosta dobro organiziran dan (malo rada-malo igre…), međutim nikako nije u redu ova nova cijena u odnosu na naša primanja! U današnjem Novom listu Gosp. Obersnel kaže da su “nastojali ne dirati programe koji utječu na standard građana”, što opet nije točno, jer meni iz džepa direktno vade cijelih 300 Kn svaki mjesec. Onih 500 mogu pratiti ali ovo će biti previše (napominjem da imam dvoje djece…).
Svaka čast Gosp. gradonačelniku koji je, kako sam čula, odobrio ovu tužibabu, što znači da ipak ima svijest o transparentnosti problematike u Gradu, ali trebala bi resorsna služba koja je zadužena za školstvo odradititi da sve bude u skladu s gradonačenikovom rečenicom da “nastoji ne dirati programe koji utječu na stanard građana”. Vjerujem čak da Gosp. gradonačelnik nije upućen da su cjelodnevnu nastavu sa cca 500-600 Kn digli za još 300 Kn više…

BTW (by the way), još nitko ništa iz Ureda nije odgovorio???

Grad Rijeka proteklih je nekoliko godina sufinancirao programe produženog boravka i cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada od 1. do 4. razreda u osnovnim školama, budući da je to prestalo činiti nadležno Ministarstvo. Dakle, to nije bila, niti jest naša zakonska obveza. Međutim, svjesni svih opterećenja koje roditelji imaju, željeli smo na ovaj način pružiti roditeljima pomoć i mogućnost više za kvalitetno obrazovanje naših osnovnoškolaca. Samo prošle godine za financiranje plaća učitelja koji izvode te programe iz gradskoga proračuna izdvojeno je 8.700.000,00 kn.
Informacije radi, u skladu s potrebama 25 riječkih osnovnih škola, u školskoj 2009./2010. godini formirano je 87 skupina cjelodnevne nastave i produženoga boravka u koje je uključeno ukupno 2.135 učenika.
Nažalost, financijska kriza i odluke Vlade o poreznoj reformi najvećim dijelom na teret lokalne samouprave, a ne državnoga proračuna, doveli su do pada prihoda u gradskome proračunu iz kojih su se financirali upravo ovakvi programi. Sukladno osiguranim sredstvima u Proračunu Grada za narednu školsku godinu, ovi programi nisu upitni za riječke roditelje i njihovu djecu, ali smo prisiljeni racionalno planirati i uvesti sudjelovanje roditelja.
Naravno, i dalje ćemo za one obitelji koje su korisnici prava iz socijalne skrbi Grada Rijeke, što uključuje i sve one koji dobivaju dječji doplatak, osiguravati besplatan produženi boravak i cjelodnevnu nastavu. Oni će ostati besplatni i za sve učenike prvih razreda. Nažalost, proračunska sredstva vjerojatno neće biti dovoljna da tako ostane i u ostalim nižim razredima, pa razmatramo da u financiranje rada učitelja za produženi boravak i cjelodnevnu nastavu uključimo i roditelje. Pri tome ćemo se voditi socijalnim kriterijem te starosti djeteta, odnosno razredom. Naime, smatramo da su ovi programi prioritetno potrebni mlađim učenicima. Učenici trećih, a posebno četvrtih razreda bi se trebali pripremati za rad u predmetnoj nastavi i osamostaljivati. Međutim, kako neki roditelji žele da im djeca budu u PB-u ili CN-i i u četvrtom razredu, pa makar i uz plaćanje, želimo im to svakako omogućiti.

Vjerujemo da Vam nije lako snositi sve troškove za školovanje Vašeg djeteta, a ovaj će Vas trošak, o kojem još uvijek nije donesena konačna odluka, dodatno opteretiti. Međutim, u ova “krizna” vremena ne možemo predlagati drukčije odluke. Svakako da nam to nije drago i nadamo se kako će kriza uskoro postati prošlost, kao i da će se riječko školstvo vratiti na “stara dobra vremena” i ponovno provoditi niz kvalitetnih programa koji će biti besplatni za riječke roditelje.

@burikina……iskustva su različita.Moja kćer ne da dođe premorena kući u 16 (16.30) već konstantno ima nešto za raditi od zadaće…..pa se to i otegne do 18-19 sati tako da izgleda sve ovisi o učiteljicama…..ali bed je i to kako mi roditelji bi bili doma bez briga….djete piši uči u školi i sve super….ok…..ali nije svagdje to tako !!!!
To je relativno ok za prva dva razreda ali dalje NE….pa mi smo učili po klasičnom pr. pa smo dali magistre doktore i sl. Sada je vrijeme takvo da se nažalost sve gleda kroz novac kojega većini ljudi fali…..sve je ovo ok AKO IMAŠ NOVACA…….I AKO UČITELJICE PROVODE SVE KAKO JE ZAMIŠLJENO……a ne da se teoretski ponudi jedno a u praksi drugo….u jednom djelu si navela da u prod. boravku roditelji rade ostalo itd,…..tu je baš caka….DJECA VIŠE NISU SAMOSTALNA A PROGRAM CJELODNEVNE NASTAVE IH TOME NE UČI…..tako da osobno mi paše što moja mala ide u tom programu kažem paše zbog toga jer nije vrijeme sama doma ali da se mene pita ja bi sve kao nekad….i vjeruj mi bili bilo bi opet doktora učitelja magistara

Da, CN je spas za sve nas koji radimo i ponavljam da smo njime zadovoljni, ali svakako treba i znati koji su prosjeci plaća roditelja i u skladu s tim da budu i cijene CN-a (čak bi trebalo ovo pitanje postaviti u Saboru, pa da na nivou cijele RH bude CN ne veća od 500-600 Kn, te da sva davanja za osnovno školovanje budu ista na nivou RH, a ne da ovise o stanju lokalne uprave!!!). Dapače, moglo bi se razmišljati i o nekom obliku CN-a prilagođenom i za 5. i 6. razrede – pa makar to bile neke izvanškolske aktivnosti, ali da su djeca zbrinuta i pod nadzorom do 16.30

Odgovorite

Kalendar događanja

Izložba
 • 29.05.
 • (18:00)

Poetički prijevod – međunarodna radionica i izložba studentskih radova

Od petka 24. svibnja u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti odvija se međunarodni susret studenata tri likovne akademije. ...

Detaljnije

Književni susret
 • 29.05. – 30.05.
 • (19:00)

Književna večer Anonimnih autora u Teti Roži

Predstavljanje zbirke studentskih radova Anonimnih autora, studentskog projekta kojem je cilj predstaviti književno stvaralaštvo studenata...

Detaljnije

Predstava
 • 29.05.
 • (19:30)

Gostuje pulska predstava „Francamente“ Petre B. Blašković

Monodrama autorice i izvođačice, glumice  Petre B. Blašković „Francamente“ gostovat će u Rijeci, u prostoru riječke Zajednice Talijana (Circolu) u srijedu 29. svibnja 2024. s početkom u 19.30 sati....

Detaljnije

Film
 • 29.05.
 • (19:00)

Otvorenje ciklusa Werner Herzog: Konkvistador bespotrebnog

Kraj svibnja u Art-kinu rezerviran je za početak velike retrospektive Werner Herzog: Konkvistador bespotrebnog posvećene legendarnom njemačkom filmašu Werneru Herzogu čiji bogat opus u svojstvu redatelja, producenta i scenarista broji ...

Detaljnije

Izložba
 • 31.05.
 • (20:00)

Nemogući snovi od petka u Galeriji SKC

Otvorenje izložbe Nemogući snovi održat će se ovaj petak, 31. svibnja, u Galeriji SKC s početkom u 20 sati. Ulaz slobodan....

Detaljnije

Izložba
 • 04.06.
 • (20:00)

Želimir Hladnik – Samo vrijeme zna – a i ja

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka priređuje samostalnu izložbu Želimira Hladnika pod nazivom Samo vrijeme zna – a i ja. Otvorenje izložbe bit će u utorak, 04. 06. 2024. u 20 sati, Galerija Juraj Klović, Rijeka, Verdijeva 1...

Detaljnije