Poštovani!

Iznenađen sam činjenicom da projektom revitalizacije kompleksa Benčić nije predviđeno uređenje postojećeg vodotoka istoimenog potoka i jedinog u Rijeci preostalog i skrivenog perila. Smatram da bi uređenjem istih, prostor unutar kompleksa bio značajno obogaćen i u skladu sa namjenom kompleksa. Umjesto toga predviđen je beton, a najava uređenja perila za neka druga vremena nije baš uvjerljiva.

Ova tema se ponovo pojavila na i na facebook stranici “Nova riječka enciklopedija (vidi sliku) i gotovo svi komentari (mišljenja) podržavaju ideju uređenja i valorizacije potoka i perila. Neshvatljivo je da je to izostavljeno u izvornom projektu uređenja vanjskih površina kompleksa. Beton i obećanja “za neka druga vremena” definitivno nisu prihvatljivi. Isto tako nije prihvatljivo niti racionalno neko buduće ponovno prekapanje tog dijela kompleksa. Velika većina građana sigurno bi se pitala zašto to nije napravljeno kada se sve drugo radilo i prekapalo. Pretpostavljam da bi odgovor tada bio da je to naknadno raditi puno skuplje i zahtjevnije nego da se napravilo “u paketu” sa ostalim radovima uređenja. Nemojte betonirati simbol i identitet grada u novo formiranom središtu kulture.

Perilo je pokriveno betonskom pločom 1932.g, i nakon gotovo 90 godina u tami, zaslužilo je da u sklopu EPK projekata ugleda svjetlo dana.

Lijepi pozdrav,
Ž. Bakarčić

Zeba / 18.02.2021.

Poštovani,

prije svega, netočna je informacija da projektom revitalizacije kompleksa Benčić nije predviđeno uređenje potoka i perila.

Nakon otvaranja Dječje kuće, u narednoj fazi uređenja javnih površina, uredit će se korito i otvoriti potok u dijelu sjeverno od Muzeja grada, odnosno ex Šećerane, do Teatrina.

Dio potoka koji je trenutačno otvoren, također se većim dijelom neće ponovno zatvarati. Dio koji je potreban radi omogućavanja prilaza zgradama bit će zatvoren i uređen kao javna površina.

Staro Perilo, smješteno u neposrednom istočnom nastavku, predviđeno je za uređenje. Kao posebno vrijedan prostor i sadržaj, perilo je projektirano na način da se u potpunosti prezentira te je predviđeno potpuno uklanjanje njegove konstruktivno loše stropne konstrukcije, „otvaranje“- rušenje dijela prednjeg zida te potpuno očuvanje bočnih, kamenih zidova i svih ostalih unutarnjih struktura. Međutim, do uređenja, iz sigurnosnih i tehničkih razloga neće biti omogućen pristup, osim ovlaštenim osobama.

S poštovanjem,
Gradska uprava.

Hvala na promptnom odgovoru. Nadam se da će se to i napraviti kako ste naveli.

Odgovorite