Da ne bi bile samo pokude, veliko bravo vijeću Rijeke koje je donijelo odluku o subvencioniranju obrta za čuvanje djece kao i zamjenici gradonačelnika gospođi Krpan koja je uz veliki trud i volju uspjela pronaći dodatnih 100 mjesta u postojećim objektima za male jasličare.

Nadam se da je idući korak poboljšavanje postojećih uvjeta te poštivanje državnog pedagoškog standarda u pogledu broja djece te odgajatelja.

Osiguravajući dostojne i jednake uvjete najmlađim pripadnicima učimo ih da našem gradu treba vjerovati i uz njega ostati.

Hvala Rijeka na ovom koraku, otvorenih ruku čekamo sve pozitivne promjene koje će nadamo uslijediti u idućem razdoblju.

lierlier / 30.09.2021.

Poštovani,
zahvaljujemo na Vašem komentaru i iskazanoj podršci. Grad Rijeka intenzivno radi na unaprjeđenju kvalitete života svih naših sugrađana, tim više što zadaća gradske uprave i jest podupiranje, suradnja i pomoć građanima Grada Rijeke u njihovim svakodnevnim životnim okolnostima.
Podkapacitiranost dječjih vrtića, nažalost, u Rijeci je višegodišnji problem koji nije jednostavno riješiti, jer se s nedostatkom upisnih mjesta suočavaju prvenstveno roditelji djece jasličke dobi. Očito je kako ni brojna dugogodišnja ulaganja u proširenje kapaciteta gradskih vrtića, kao i sufinanciranje privatnih vrtića u gradu, ali i izvan našega područja, nije dostatno kako bi se udovoljilo realnim potrebama roditelja za smještaj njihove djece u predškolske ustanove. Upravo imajući u vidu navedenu problematiku, ističu u Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo, tijekom proteklih nekoliko mjeseci Grad Rijeka je uz značajna ulaganja uredio dodatne prostore u podcentrima Potok, Vidrice, Kvarner, Veseljko, Radost i Mirta te prostor koji se nalazi u sklopu Osnovne škole Kozala, a osigurano je i potrebno zapošljavanje stručnog kadra.
Također se uskoro očekuje otvaranje novih kapaciteta u prostoru bivšeg Ogranka Zamet Gradske knjižnice Rijeka i s time povezano zapošljavanje novih kadrova. Nadalje, kao što ste i sami spomenuli, Grad Rijeka trenutačno radi na omogućavanju sufinanciranja djelatnosti dadilja, a čija se realizacija očekuje početkom kalendarske 2022. godine putem Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Vjerujemo da ćemo i ovim korakom u predstojećem razdoblju barem donekle uspjeti podmiriti potrebe roditelja za smještajem svog djeteta, s ciljem osiguranja potrebne ravnoteže privatnog i poslovnog života, što Grad Rijeka smatra temeljem svake dobro osmišljene populacijske politike.
Gradonačelnik Grada Rijeke i njegovi najbliži suradnici predškolski odgoj i obrazovanje odredili su kao jedan od prioriteta svog četverogodišnjeg mandata te se stoga u predstojećem razdoblju planiraju značajna ulaganja s ciljem poboljšanja, kako kapaciteta, tako i uvjeta boravka djece u vrtićima. Što se tiče poštivanja Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, riječke predškolske ustanove dobro su usklađene u pogledu broja djeca u skupini i stručnih djelatnika koji obavljaju neposredan odgojno-obrazovni rad.
Još jednom Vam zahvaljujemo na komentaru i podršci te se nadamo da ćemo i dalje opravdavati Vaše povjerenje.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite