Nas stanovnike par kuća u Pionirskoj ulici br.12-16, ali i ostalih koji se spuštaju niz našu uličicu prema glavnoj cesti muči zebra. Ona je postavljena u zavoju. Kada idemo sa južne strane preko ceste – u redu je, imamo dobru vidljivost i mi i vozači, ali kada idemo sa sjeverne strane preko ceste prema Vivi, nemoguće je prijeći. Auti koji se spuštaju iz smjera Zameta nas ne vide, koče, obilaze, i svakakvih smo situacija već imali. Tu vozi bus 1a (doduše rijetko), a stvari su se grozno pogoršale od kada je novo gradilište Rio.

Teretna vozila jure gore – dole, život nam je ugrožen i kao pješacima i kao vozačima jer se autima iz naše prilazne ceste spuštamo u rikverc nizbrdo kada izlazimo na glavnu cestu.

Kap koja je prelila čašu je situacija u kojoj je nedavno skoro nastradala pod autom majka sa dvoje male djece koja je prelazila na označenoj i kako iz Rijeka prometa kažu pravilno postavljenoj zebri. Mislim da je vrijeme da se nešto poduzme kako bi se izbjegla tragedija. Već smo bili kontaktirali Rijeka promet no nije bilo sluha. Molimo da sami pokušate prijeći preko tog pješačkog prijelaza iz smjera S-J i zamislite školsku djecu i majke s kolicima koja ovdje moraju prijeći cestu (a žive u ovoj uličici).

Da li taj pješački prijelaz služi svrsi ako mi pješaci cestu moramo prelaziti 20 m dalje gdje se osjećamo sigurniji i gdje smo vozačima vidljiviji?

Molili bi da nam premjestite zebru, gledajući sa S-J više ulijevo prema k. broju 12, stavite odgovarajuću prometnu signalizaciju i postavite ležeće policajce na nizbrdici kako ste to učinili na cesti kod škole i u produžetku Pionirske prema starim stepenicama do okretišta.

Puno biste nam pomogli

Hvala na razumijevanju

antonia / 06.05.2021.

Poštovani,
Mjesni odbor Kantrida i Rijeka promet d.d. već su ranije uočili sigurnosni prometni problem u dijelu Pionirske ulice gdje se nalazi ovaj pješački prijelaz, na što ste i Vi ovim putem ukazali. Stoga je između njih dogovoreno da će MO Kantrida iz svojih prioriteta za tekuću godinu osigurati sredstva za izradu Prometnog projekta za povećanje stupnja sigurnosti svih sudionika u prometu na ovom dijelu Pionirske ulice. Za istaknuti je kako je još 2019. godine izrađen prometni projekt za prometnice u neposrednoj blizini OŠ Kantrida kojim su obuhvaćene Labinska i dio Pionirske ulice koja prolazi južno od škole. Taj je projekt i realiziran iste godine.
Slijedom dogovora s MO Kantrida, Rijeka promet d.d. će tijekom ovoga mjeseca pokrenuti izradu novog prometnog projekta koji će upotpuniti sve mjere zaštite pješaka. U tom projektu posebna pozornost posvetit će se sigurnosti pješaka na pješačkim prijelazima u blizini škole. Pritom će se analizirati položaj postojećih pješačkih prijelaza, njihovi prometno – tehnički elementi te predložiti potrebne mjere za povećanje stupnja sigurnosti. Kako sve navedeno zahtijeva određeno vrijeme, ljubazno Vas molimo za strpljenje i razumijevanje, tim više što će Grad Rijeka učiniti sve kako bi se ovaj problem što prije i učinkovitije riješio.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Drago mi je da ste ipak detektirali problem, budući da nam je pred godinu dana iz Rijeka prometa odgovoreno kako je taj pješački prijelaz sukladan svim propisima i ispravan.

Odgovorite