U ulici Save Vukelića parkirna mjesta za osobe s invaliditetom nisu ucrtana ispred odgovarajućih ulaza u zgrade, već na kraju ulice na udaljenosti 50 – 100 m od stanova korisnika. Molim da se parkirna mjesta iscrtaju u neposrednoj blizini stanovanja korisnika, na kolniku ispred odgovarajućih ulaza.

indeficienter / 09.08.2021.

Poštovani,
u Rijeka prometu d.d. ističu kako su lokacije na kojima je moguće označiti parkirna mjesta, pa tako i ona posebne namjene, odnosno namijenjena osobama s invaliditetom, utvrđena Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnikom o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama. U Ulici Save Vukelića jedina legalna parkirna mjesta nalaze se na dvije pozicije i to između kućnih brojeva 7 i 9 te između 23 i 25, na proširenju uz kolnik , tako da parkirna mjesta za osobe s invaliditetom ne mogu biti nigdje drugdje obilježena, nego na navedenim pozicijama. Sva parkirna mjesta namijenjena osobama s invaliditetom u Ulici Save Vukelića obilježena su na zahtjev osoba s invaliditetom koje žive u toj ulici. Sva ostala vozila parkirana na kolniku u istoj ulici nepropisno su parkirana i nemoguće ih je legalizirati, jer za to ne postoje prostorni uvjeti.
Dakle, mjesta posebne namjene na kolniku nije moguće označiti, zbog nedovoljne širine ceste.
Nadamo se Vašem razumijevanju.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovor je smislen samo u birokratskom smislu. U praksi, vozila parkiraju na kolniku, a prostorni uvjeti i širina ceste su zadani urbanističkom realnošću. Potrebe stanara moraju biti prioritet, navedena birokratska logika ne štiti ničije interese niti se njome utječe na sigurnost u prometu. Želite li istinski podići kvalitetu sigurnosti, postavite prometnu signalizaciju koja će ograničiti brzinu kretanja vozila i cijelu ulicu označite zonom posebnog opreza.

Odgovorite