Ne znam koga pitati, pa ću vas…
Da li je kakvim pravilnikom regulirano parkiranje službenih kamiona, kombija i ostalih dostavnih vozila na parkingu koji je namjenjen stanarima zgrada?
Naime, na već prenapučeno parkiralište koje pokriva 2 nebodera od po 100 stanova (koje nije dovoljno ni za osobna vozila) redovno se “dovlače” vozila pojedinih tvrtki i poduzeća…

Gost39 / 15.06.2010.

Nisam siguran da li je rijec o vozilima koja parkiraju vasi susjedi uposleni u tim tvrtkama, ili o vozacima tih tvrtki koji pred zgradama parkiraju samo zato jer ima slobodnog mjesta, no dok cekate odgovor, cini mi se kako bi prvi korak bio obratiti se tim tvrtkama, ili upravitelju zgrade? Jeste li pokusali kontaktirati nekoga od njih?

Mislim da su u pitanju i susjedi koji su uposlenici određenih tvrtki, a ima i slučajeva kada se prebacuju iz automobila u kamione i obrnuto.
Ovo je moj prvi korak u pokušaju da se to riješi, jer je stanje sada već pomalo neizdrživo, osobni automobili se moraju ostavljati parkirani na prometnici jer su se “gospoda” razmilila po parkingu…

Da, i mislio sam da je tako. I u drugim djelovima grada slicna je prica. Ljudi koji voze kamione za razne tvrtke parkiraju pred ulazima i tako zauzimaju i po tri mjesta za osobne automobile. Ili iz zgrade pred kojom je 3x vise parkirnih mjesta ljeti se parkiraju pred susjednim zgradama koja oskudjeva s parkirnim prostorom, a pred kojima parkiraju zbog hlada… I da ne nabrajam sad kombinacije, zaista ima svega i svacega, no nisma siguran da se parkiranje na javnoj povrsini moze nekako ustrojiti. Kad bi parking pred zgradom bio u vlasnistvu stanara, onda bi ulazio i u kvadraturu stana kod otkupa, zar ne, :-)) a tad bi to bilo oznaceno parkirno mjesto, dok u Vasem slucaju cini mi se da nije tako?

No, evo, dok mi cavrljamo, sacekat cemo neki sluzbeni odgovor.

Da, znam da je slična situacija u cijelom gradu, ali sve ima svoje granice, pa tako i to. Prije par godina smo tražili otkup parkirnih mjesta i galantno nas je odbio predstavnik stanara uz izliku kako se to nemože, jer je to javna površina… no comment! , ne znam da li se što promijenilo u pravu otkupa, ali zašto se ne bi dalo u zakup?- mislim da bi velika većina stanara pristala na takvo nešto, normalno uz razumnu cijenu…

Grad Rijeka je kroz svoju Odluku o uređenju prometa na području grada Rijeke odredio da je autobusu, teretnom automobilu, priključnom vozilu i radnom stroju dozvoljeno parkiranje isključivo na mjestima namijenjenim za parkiranje tih vrsta vozila. Također je propisano da je parkiranje vozila radi opskrbe dozvoljeno na prostoru rezerviranom za vozilo opskrbe koji mora biti označen prometnim znakom i oznakom na kolniku. Motorno vozilo kojim se obavlja opskrba može biti nosivosti do 5 tona, a sa vozilima iznad 5 tona nosivosti opskrba se smije obavljati u vremenu od 22,00 do 06,00 sati.

Iz toga je jasno da teretna vozila ne smiju parkirati na obilježenim parkirališnim mjestima, osim ako to oznakama na kolniku i prometnim znakom nije dozvoljeno.

Prometno redarstvo Grada Rijeke upravo stoga nadzire nepropisno zaustavljanje i parkiranje pa tako i nepropisno korištenje parkirališnih mjesta rezerviranih za dostavu. Svjesni da je ovo jedan od značajnijih problema, svakako ćemo nastojati povećati intenzitet kontrole upravo u ovakvim primjerima.

Odgovorite