Postovani,
Vezano na tuzibabu od 04.11.2019. gdje su pojedinci na parkiralistu zgrade B. S. Juriceva 7 privatizirali parking mjesta , na zidu ispisali svoje registracije automobila te postavili zeljeznu nadstresnicu jos uvijek niste nista poduzeli.
U odgovoru od 13.11. 2019. stoji da ce Komunalno redarstvo izvrsiti izvid i poduzeti mjere.
Nista nije poduzeto te molim odgovor.

ja2006 / 11.03.2020.

Poštovani,
u Direkciji za komunalno redarstvo ističu kako je i u prethodnom odgovoru navedeno da je, neposredno nakon obilaska ove lokacije od strane komunalnih redara, zatražena imovinsko-pravna analiza, radi utvrđivanja nadležnosti za daljnje postupanje. Analizom je utvrđeno da navedeni parking nema status površine javne namjene, već da je riječ o javno-prometnoj površini, odnosno javnom parkiralištu bez naplate. Međutim, utvrđeno je da je parking uređen na dijelu zemljišta i to dijelu k.č.308/16 k.o. Zamet u vlasništvu Grada Rijeke, koje se temeljem Odluke o komunalnom redu također smatra površinom javne namjene, iz čega proizlazi nadležnost Komunalnog redarstva.
Komunalni redari poduzeli su određene mjere s ciljem utvrđivanja počinitelja koji su bez odobrenja nadležnih gradskih odjela uzurpirali javnu površinu te je u tijeku postupak vraćanja javne površine u prvobitno stanje. Napominje se da, budući se uklanjanje prepreka provodi po propisanoj proceduri, za to je potrebno odgovarajuće vrijeme, jer je nužno poštivanjei propisanih rokova.
U svakom slučaju, neovisno o okončanju ovoga postupka, riječ je o površini javne namjene, čije je korištenje namijenjeno svima i pod jednakim uvjetima, osim tamo gdje su postavljene fizičke prepreke, odnosno metalne rampe. Dakle, nema prepreka za parkiranje bilo čijeg vozila na drugom mjestu. Ukoliko bi Vas netko u tome sprječavao, svakako se potrebno obratiti se Policiji, a Komunalno redarstvo poduzima sve mjere koje ima na raspolaganju, kako bi se postojeće prepreke uklonile u što kraćem roku.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Poštovani,
nastavno na odgovor koji ste mi uputili dana 18.3.2020. želim skrenuti pažnju kako se do današnjeg dana nije poduzelo apsolutno ništa po pitanju uzurpiranosti javne površine metalnim rampama i nadstrešnicama na adresi B.S. Jurićeva 7. Molim vas stoga informaciju u kojoj je fazi postupak te hoće li se u skorijoj budućnosti parkiralište vratiti u prvobitno stanje?
Srdačan pozdrav.

Poštovani,
neposredno nakon Vaše dojave obavljen je izvid komunalnog redara temeljem Odluke o komunalnom redu.
Utvrđeno je da se predmetno zemljište, koje je u vlasništvu Grada Rijeke, trenutno u naravi koristi kao parkiralište koje mogu koristiti slobodno svi građani. Na parkiralištu su izbrisane sve oznake (registracije) koje su bile ispisane na zidovima, a stoperi su svi spušteni i van funkcije, te nikome ne sprječavaju parkiranje. Isto tako, nadstrešnica koja je postavljena na dijelu parkirališta u funkciji je parkiranja i ne ometa nikoga.
Navedena površina detaljnim planom uređenja planirana je za parking, ali uređeni, unutar građevne čestice prometnice.
Također je utvrđeno da nitko ne privatizira navedeno zemljište jer se koristi za parkiranje, a ukoliko Vas netko onemogućava ili ometa u parkiranju, slobodni ste pozvati Policiju.

S poštovanjem,
Gradska uprava

Poštovani,
Žalosno je što jedan telefonski poziv mijenja vašu odluku da se javno-prometna površina vrati u prvobitno stanje. Iz vašeg odgovora proizlazi da dajete dopuštenje da se na površini u vlasti grada Rijeke mogu montirati stoperi ukoliko će biti spušteni i da svatko može napraviti nadstrešnicu ukoliko ona služi za parking. Iskreno više bi se iznenadili da ste nešto poduzeli nego što niste. Zbog nemara i nerada grad Rijeka više ne teče nego sve dublje tone.
Lp,

Odgovorite