Kako stanujem u blizini pehlina svakodnevno sam svjedok vandalskog ponašanja roma. Dotični ne plaćaju kartu u BUS-u, kradu u marketu u Plodinama, rađaju u RI-rodilištu bez zdrastvenog odu i ne podmire račune itd itd a svi okreću glavu. Pitam se što zajednica čini da to promjeni i tko je tu “građanin drugog reda” – oni ili mi koji sve to moramo trpjeti. Nemam ništa protiv nikoga, ali mislim da se ne može dozvoliti da manjina terorizira većinu – ako postoje pravila zar ne bi trebala vrijediti za sve?
Također, interesira me na čijem je zemljištu izgrađeno njihovo naselje? Da li su ti tereni uredno kupljeni ili smo mi opet “budale” koje cijeli život trebaju raditi da bi kupili teren, a oni ne? Kako je moguće da su spojeni na struju i vodu ako nema građevinske i lokacijske? I još niz takvih pitanja…
Ako zajednica sve to tolerira mislim da ih na taj način samo potiče u nastavak takvog načina života, a nas svrstava u građane drugog reda.
Napominjem da nikad nisam bio šovinista i nisam to ni sad, jedino se ponekad osjećam malo “glupo”…

fiume fiume / 23.08.2010.

Integracija roma u naše društvo se sve više pokazuje kao nemoguća misija, ali institucije trebaju više snage i financija uložiti u taj problem. Nažalost, nije to samo problem u Rijeci, već i u drugim gradovima i državama.

Sustavna edukacija, integracija, školovanje i sudjelovanje svih odgovornih, trebala bi dati rezultate kroz određeno vrijeme, pitanje je samo kad i da li je to moguće, uvjerenja sam do može, ali….

Vjerujem i da grad Rijeka radi na tom problemu i da je dosta učinila za Riječke rome, ali uvijek se može više. O tome se može mnogo toga kazati i sigurno će još biti tema vezanih za rome u Rijeci.

Vrrrrlo osjetljivo pitanje!
To ti je kao i da pitaš i za crkvu! Ili židove!
Bolje ti je da zaboraviš!

a ovo sa sustavnom edukacijom itd možeš objesiti mačku o rep! Zar je edukacija kad kazniš “normalnog” građanina a Roma ne?

btw ni ja niti sam šovinista ,a ni rasista!
Samo realista!

Poštovani,

unaprijed isprika što ćemo na ovo pitanje i komentar dati nešto duži odgovor jer se želimo osvrnuti na sve probleme koje ste uočili i istaknuli. Naime, problem socijalizacije i integracije pripadnika romske manjine u društvo nije niti novi, niti samo riječki ili hrvatski problem što nije teško primijetiti primjerice u medijima kada dođe do eksalacije problema, kao nedavno u susjednoj Sloveniji. U našem multikulturalnom gradu uvijek potičemo zajedničko djelovanje i nastojimo poduzeti sve mjere kojima bi se omogućio ugodan i kvalitetan suživot ljudi različitih etničkih, vjerskih i drugih pripadnosti. Dakle, želimo da se nitko ne osjeća građaninom drugoga reda.

Ono što moramo istaknuti jest da je Republika Hrvatska pristupila projektu Desetljeće za uključivanje Roma, 2005.-2015., koji su pokrenuli Svjetska banka i Institut Otvoreno društvo, koji za cilj ima niz aktivnosti za poboljšanje uvjeta života romske nacionalne manjine i njihovog uključivanja u društveni i javni život.

U sklopu provedbe projekta, temeljem Nacionalnog programa za Rome, donesenog 2003., Republika Hrvatska izradila je Akcijski plan Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015. Akcijski plan donosi niz mjera koje se imaju provesti kako bi se dosegli ciljevi na području odgoja i obrazovanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja te stanovanja. Ostvarnjem tih mjera bitno se može unaprijediti život i rad te društvena integracija pripadnika romske zajednice i na taj način značajno umanjiti društveno neprihvatljivo ponašanje. Drugim riječima, svako naše postupanje uvjetovano je i ovim dokumentom.

U Rijeci se već niz godina velika pažnja posvećuje socijalnom uključivanju Roma u društveni život grada od najranije dobi. Mislimo da je to jedan od najboljih načina socijalizacije i prevencije društveno neprihvatljivoga ponašanja. Zajedničkim se naporima riječkih odgojno-obrazovnih ustanova, jedinica lokalne uprave i samouprave, i raznih udruga, nastoji uspostaviti potpuno i ravnopravno uključivanje romske djece u redovne odgojno-obrazovne ustanove, pri čemu stječu jednake mogućnosti za kvalitetno školovanje i dodatne program i projekte, kao i sva ostala djeca.

Krađe, nasilje i nepoštivanje javnoga reda i mira te propisa o urbanome životu svakako su ponašanja i pojave koje želimo smanjiti, no vjerujemo da se samo višegodišnjim radom mogu postići određeni rezultati po ovome pitanju, neovisno o tome je li riječ o pripadnicima romske nacionalne manjine. Vjerujemo da će bitan doprinos tome biti i Vijeće za prevenciju kriminaliteta koje okuplja i predstavnike grada i predstavnike policije s drugim uključenim stručnjacima. No treba istaknuti da je u području kriminaliteta jedino policija nadležna za ovakve pojave, pa i mi u gradskoj upravi smatramo da tu ima dosta prostora za poboljšanje. Što se tiče plaćanja autobusne karte, već smo imali tužibabu sličnog sadržaja, a kojom smo gospodina koji je pitanje postavio, uputili da se, ukoliko ponovno primijeti takve nepravilnosti, svakako obrati Autotroleju. I Vas pozivamo da to napravite.

Romi kao manjinska skupina ostvaruju sva prava iz socijalnog programa grada Rijeke, kao i svi ostali građani, naravno ukoliko udovoljavaju uvjetima propisanim gradskim odlukama i imaju prebivalište u gradu Rijeci, te nisu niti privilegirani niti diskriminirani kao manjinska skupina, a u suradnji s GD Crvenog križa Rijeka provodimo program zdravstvenog prosvjećivanja Roma.

Jedan od oblika društveno neprihvatljivog ponašanja svakako je i način na koji su Romi dosad rješavali svoj stambeni problem, tj. bespravnom izgradnjom. Doduše, ovaj se način razvijao i prešutno tolerirao još za vrijeme socijalističke Jugoslavije, kada je započeta bespravna gradnja tzv. romskog naselja na području Rujevice. Mora se, doduše,napomenuti da stanovnici toga naselja nisu samo Romi, ali ono svakako prednjače brojem i podignutih nastambi i obitelji. Također, nije tajna da su se na ovoj, ali i na drugim lokacijama, nastambe podizale u pravilu na tzv. općinskom, danas gradskom zemljištu, a unatoč pokušajima obuzdavanja takve gradnje, vidljivog uspjeha nije bilo jer nažalost nije bilo niti reakcija nadležnih državnih inspekcijskih službi kojima smo se i mi učestalo obraćali. Zbog toga i nastaju situacije poput ilegalnih priključaka vode i struje te drugih komunalnih usluga.

Međutim, Grad Rijeka ipak ne zatvara oči pred ovim problemom. Možda je prošlo nezamjetno, ali treba napomenuti da je u pripremi izgradnje nedavno dovršenih POS-ovih stanova na Rujevici na lokaciji zapadno od Pravnog fakulteta, trajno uklonjeno nekoliko nastambi koje su također bile podignute na gradskom zemljištu.

I možda najbitnije je da je upravo krenula realizacija Javnog natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja stambenog područja Rujevica. Javni natječaj traje do 8. prosinca. Grad Rijeka raspisao je ovaj natječaj kako bi dobio najbolje rješenja novog stambenog naselja na cjelokupnom području Rujevice tj. na površini od već dovršenih POS-ovih građevina do početka Pehlina, koja zauzima oko 40 ha. Postupnom gradnjom ovog naselja svakako će se riješiti i problem tzv. romskog naselja, tj. stambenog zbrinjavanja Roma na drugim osnovama. Iako je riječ o dugoročnom projektu, uvjereni smo da će se već za koju godinu izgled ovog dijela grada početi bitno mijenjati i to na zadovoljstvo svih građana Rijeke.

hahahaha !!! zagor247 dobra ti je ta,i ja bih bio Rom bolje Rom nego kreda u švicarcima 30 godina,pozdrav

Odgovorite

Kalendar događanja

Predstava
 • 16.10. – 24.10.
 • (18:00)

“Carevo novo ruho” – nova predstava u GKL-u

Gradsko kazalište lutaka Rijeka u koprodukciji s Lutkovnim gledališčem Maribor izvodi predstavu "Carevo novo ruho", prema bajci Hansa Christiana Andersena, u režiji Zorana Petroviča...

Detaljnije

Izložba
 • 20.10. – 11.11.
 • (11:00)

Otvorenje međunarodne izložbe „Nakon Velikog rata. Nova Europa 1918. – 1923.”

Izložba, koju je uz sudjelovanje više od 40 povjesničara iz 18 zemalja pripremila Europska mreža sjećanje i solidarnost, govori o rađanju novog poretka u Europi nakon 1918. godine...

Detaljnije

Predstava
 • 21.10. – 22.10.
 • (20:00)

Premijera predstave “Sjećanje gradova” u režiji Edvina Liverića

Hrvatsko-mađarska suradnja donosi predstavu "Sjećanja gradova" baziranu na turbulentnoj riječkoj povijesti...

Detaljnije

Književni susret
 • 22.10. – 18.10.
 • (00:00)

Predstavljanje knjige „Poštovani kukci i druge jezive priče“ Maše Kolanović

U Gradskoj knjižnici Rijeka gostuje ovogodišnja dobitnica prestižne Nagrade Europske unije za književnost Maša Kolanović...

Detaljnije

Izložba
 • 24.10. – 23.01.
 • (10:00)

Otvorenje izložbe “51000 Balthazargrad”

U Rijeci se otvara velika, vesela i šarena izložba koja će razgaliti srca malih i velikih posjetitelja, svih koji poštuju srce i izumiteljski nerv nezaboravnog Profesora Balthazara...

Detaljnije

Predstava
 • 02.11. – 10.10.
 • (00:00)

25. revija lutkarskih kazališta

Jubilarna 25. revija lutkarskih kazališta, koja će se ove godine održati od 2. do 10. studenog, donosi čak deset predstava...

Detaljnije