Tko god prošeta našim gradom i uđe u neki park, primijetiti će opremu iz 70-ih, razbijeni tobogan, ljuljačke kojima nedostaju drva, ljuljačke koje škripe, klackalice koje su savijene, boje koje nema. Možda bi netko došao do zaključka, “pa možda niste prijavili oštećenja”. Nažalost, ja, ili neki poznanici koje znam i s kojima preko foruma raspravljam, to prijavljujemo u kratkom roku.

Sada, zanimljivo je da sam i ja na kanaluRi gledao prilog kako će se postaviti i naljepnice u parkove s besplatnim brojem telefona. Ostalo je sve “vidio sam na tv-u”.
Dajem primjer, poznanica mi se žali na određen park, ja joj preko telefona objašnjavam da može poslati kratak mail i mjesnom odboru jer bi oni trebali se zauzeti oko problema i proslijediti ga.

Tako je proslijeđeno i ovo,
http://www.mojarijeka.hr/korisnik/Toric1/tuzibaba/234/

Kasnije sam vidio i ovo;
http://www.mojarijeka.hr/korisnik/Lava/tuzibaba/kante-za-otpatke-u-parkovima/
….
(+ primjera)
Onda tu je i park kod Lukačićevih stuba koji kao da je bomba bala u njemu….

Najsmješnije je što se taj park prema M.O. čak i “obnovio”,
http://www.rijeka.hr/KomunalniRadoviNaPodrucjuMjesnog
http://www.rijeka.hr/lgs.axd?t=16&id=46650
Čak je na prvoj slici jasno da se dodala jedna daskica u sjedalicu ljuljačke i očistilo smeće u njemu (boja je valjda isparila) . Prema mjesnom odboru, ta cijena osnovnih “radova” se napuhala na 5000kn.

Dok je uređenje drugog parka, drugim riječima promjena ljuljački i dodavanje minijaturnog tobogana koštala 130.000,00 . Ja stvarno ne razumijem to napuhavanje cijena i tko zarađuje od toga, ali ja za tu cijenu očekujem zlatnu opremu u igralištu kao i rasvjetu od kristala.

Ja sam kontaktirao gradsku upravu za komunalni sustav prije nekoliko mjeseci vezano uz bojanje (naveo sam konkretno 10ak parkova), rečeno je “da, ti prakovi će se obojati do kraja lipnja”.

Ne znam po kojem kalendaru se oni vode, no, ja čekam lipanj.

I tako prolaze dani, sve uredno prijavljeni, djelatnici koji bi trebali održavati i u 10min popraviti nešto ne dolaze mjesecima.

Osobno sam se zalagao da se ovdje počne pisati imenom i prezimenom odgovore jer dok se ne počnu pisati imena i prezimena sve će ostati ovako kako je, odgovor radi forme i da se vidi da GU ne ignorira građane i neki očajan odgovor ili neki koji nema veze s vezom.

Koliko grad, ako ima 260 parkova, u prosjeku ulaže u jedan park godišnje tj. koliki je proračun namijenjen parkovima.
Zašto grad ne popravlja na dojave građane parkove mjesecima i zašto u njima nedostaju osnovne boje?
Zašto, kada se nešto i popravi ne oboja se cijela instalacija, već samo taj dio iako je sve zarđalo.
Koja je tvrtka uopće zadužena za to?
Koja osoba je imenom i prezimenom odgovorna iz gradske uprave za ovo?
Tko je direktor tvrtke koja bi trebala održavati parkove?

U prilogu slike nastale prije nekoliko dana.

Toric / 14.08.2011.

Poštovani,
prije svega Vam zahvaljujemo na redovnim dojavama oštećenja na dječjim igralištima s obzirom da su nam upravo dojave građana velika pomoć u poslovima održavanja.
Za početak ćemo se osvrnuti na problem naljepnica i Vaš komentar “ostalo je sve – vidio sam na tv-u”. Dakle, kao što znate, upravo s ciljem poboljšanja stanja na dječjim igralištima, Grad Rijeka je proveo akciju postavljanja naljepnica. Naljepnice su ljepljene na sprave na dječjim igralištima, međutim, uočeno je da ih na mnogim lokacijama djeca ili odrasli bezrazložno skidaju, na što nažalost ne možemo utjecati. Napominjemo da ćemo se i dalje truditi da naljepnice ostanu vidljive korisnicima.

Vezano za dječje igralište kod Lukačićevih stuba (Jelićeva kraj kbr.15) potrebno je istaknuti da je to prostor kojeg nesavjesni građani koriste za odlaganje smeća te uz sav trud koji ulažemo u čišćenje i redovno održavanje, nažalost ne uspijevamo utjecati na njihovo neodgovorno ponašanje. Osnovni radovi za koje ste spomenuli cijenu 5.000 kn, a izvedeni su na istom igralištu, odnosili su se na hortikulturne radove kao što su orezivanje živice, okopavanje i prekrivanje humusom, odvoz komunalnog otpada te građevinske radove sanacije stuba i pasice te nasipavanje šljunka. Isto je i spomenuto na linku kojeg navodite.

Što se tiče radova na obnovljenom dječjem igralištu u Ulici Lipa, željeli bismo istaknuti kako Vaši navodi nisu točni s obzirom da je iznos kojeg spominjete utrošen na građevinske zahvate- iskop i poravnanje terena, izradu platoa s nasipavanjem jalovine i rizle, postavu 100m rubnjaka, izradu staze, zida te dvoredne ograde, a tek manji dio tog iznosa utrošen je za postavu sprava koje navodite: ljuljačke, tobogana i klupe s naslonom.

Nadalje, vezano uz ličenje sprava na igralištu, dali smo upute izvođaču da se radovi obavljaju redom po lokacijama od zapadnog dijela grada prema istoku. Međutim, dolazi do kraćih stanki u izvođenju u periodima kada radove zbog vremenskih prilika nije preporučljivo izvoditi. Trenutno se ličenje završava na području Potok.

Također, zbog ograničenih proračunskih sredstava nažalost nismo u mogućnosti izvršiti ličenje na svim spravama u svim dječjim igralištima u jednoj godini.

Planom proračuna za održavanje dječjih igrališta i opreme na dječjim igralištima za 2011. godinu predviđeno je 620.000,00 kn.
Pri svakoj dojavi građana te nakon redovnih obilazaka, za svako oštećenje odmah se dale nalog izvođaču koji ima ugovornu obavezu otkloniti opasnost i nedostatke u predviđenom roku. Hitnoće, odnosno slučajevi gdje postoji opasnost od ozljede, rješavaju se u roku od 24 sata, bez iznimaka.

Radove na održavanju dječjih igrališta i opreme na dječjim igralištima Grad Rijeka ugovorio je sa tvrtkom Parkovi Plus d.o.o. čiji je direktor gospodin Robert Rašetina.
Odgovorna osoba za održavanje dječjih igrališta u gradskoj upravi u Odjelu za komunalni sustav, Direkcija zajedničke komunalne djelatnosti je voditelj službe Zrinko Mičetić, dipl. ing. stroj., a nadzor nad ralizacijom gore navedenog ugovora ima Anđelina Čobić, dipl. ing. građ. te trenutno je njezina zamjena Iva Čendak,dipl. ing. građ..

S poštovanjem,
Gradska uprava

Nakon tužibabe nije popravljena ograda, klupica kao ni prepolovljena klackalica a gospodin koji je popravljao tobogan je ostavio kanticu boje nasred parka i djeca su po privatnoj imovini zelenu boju istresali i tako je okolna imovina uništena.
Stvarno sramota za grad koji ne poduzima ništa.

Odgovorite