Prema novo objavljenom projektu za semaforu “Kaufland Škurinje”, kojeg plaća upravo Kaufland za glavni pravac, Osječka prema gradu, odabrano je najjeftinije moguće rješenje (projekt koji je radio upravo investitor, vjerojatno čim jeftinije), ne viseći konzolni već ravni stup sa svega jednom lanternom koji će se nalaziti iza drvoreda stabala.

Semaforizirano raskrižje na Drenovi, kod Škole, ima 4 lanterne za glavni pravac, 3 na visećem stupu i 1 na stupu iz suprotnog smjera, sve radi bolje vidljivosti a tamo nema drvoreda. No taj semafor je platio Grad, pa nije tražio anjjeftinije moguće rješenje.

Zašto se onda dozvoljava investitoru (Kauflandu) da štedi na projektu i ne postavi lanterne za smjer prema gradu niti na visećoj konzoli iz suprotnog smjera, niti na stupu za pješake s lijeve strane!?
Kakvo je opravdanje da lanterna za grad nije predviđena makar na lijevom stupu, koji se vidi na udaljenosti od 300m?

Znači za jednu od najprometnijih ulica, jedina lanterna za smjer grad, radi uštede jer to plaća Kaufland biti će na stupu iza drvoreda!?

U vašem odgovoru navodite da će se stup vidjeti na udaljenosti od čak 30m.

Osječkom prolaze teški kamioni, zamislite da vozač teretnjaka, vozi 60km/h vozi Osječkom, vidi sljedeći semafor na kojem je zeleno (koji se vidi na 500m udaljenosti je li zeleno ili crveno)
Ali mu je na semaforu prije, kod Kauflanda crveno, ne stigne stati, jer tek na 30m vidi crveno a taman dijete koje ide u školu prelazi!?

Kakve su to ludosti?
U prilogu video koji jasno dokazuje da se predviđeni stup (koji je praktički na mjestu sadašnjeg znaka za pješački, sakriven iza drvoreda)
Kada počinjete vidjeti znak za pješački?
Tek kada dođete do samog pješačkog, iza drvoreda.
Molim vas komentirajte video koji jasno opovrgava vaš navod “da će jedna jedina lanterna biti “jasno vidljiva”

Nadalje, meni potpuno nejasno pa molim stvarnu provjeru na terenu:

U vašem odgovoru zašto semafor na raskrižju Osječka-Plodine stalno drži jako dugo crveno glavnom smjeru, tako da radi kolonu od 1km ( sve do semafora Osječka-zaobilaznica) i zašto stalno uključuje jako dugo zeleno bočnim pravcima na kojima nema niti jednog jedinog vozila niti jednog jedinog pješaka.

Vaš odgovor je: “Tipkala su stavljena u fiksni rad kako bi se zvuk na njima mogao isključiti tijekom noći”

Taj odgovor nema veze s vezom niti sa stvarnom situacijom na terenu!

https://www.youtube.com/shorts/Bxk9FG1hk60
Ovaj video vas u potpunosti demantira

A) ZVUKOVI TAMO NE RADE NI DANJU NI NOĆU
B) ZAŠTO MORAJU BITI U FIKSNOM RADU da bi se po noći isključili?
C) možete li VRATITI da pješaci (koji su stvarno rijetki kao i bočni privozi) moraju stisnuti da se upali crveno tj zeleno?

Radi pješaka koji se pojave svaki 10 krug ili svega 1 vozila iz Plodina crveno je glavnom pravcu 30s a zeleno 40sek!?

Znači građani moraju biti u 1km gužve na glavnom pravcu, jer u Rijeka PLUSU nisu stanju nešto održavati i napraviti kako treba?

Je li ovo novi ritam grada kako je obećao Filipović?

Ovo bi jako jednostavno bilo riješeno da se doda lanterna u smjeru grada na lijevom stupu (koja bi se vidjela na 500m udaljenosti) a da se na donjem semaforu makne fiksni rad i da i novi i stari semafor budu opet pametni.
Da ako nema pješaka ne pali zeleno pješacima i da glavni pravac ima posljedično duže zeleno.

rastocine / 11.05.2022.

iz mog kuta gledanja:
1) vjerojatno su planirali samo jedan stup semafora jer će jedno il dva stabla odrezat pa će vidljivost bit daleko bolja.
2)semafor će bit 99 posto u zelenom valu sa semaforom koji je niti 200 metara niže (kod plodina)
3) semafor kod plodina ima dvije vrste faza, ujutro crveno svjetlo traje dulje zbog strelice za lijeve skretače iz smjera grada (prema Banderovu), popodne crveno svjetlo je kraće jer nema strelice za lijeve skretače za Banderovo.

Poštovani,

u Trgovačkom društvu Rijeka plus d.o.o. navode kako rješenje postavljanja ravnog semaforskog stupa za smjer kretanja prema gradu nije vezano za nisku cijenu realizacije, već isključivo za tehničke mogućnosti izvedbe. Važno je istaknuti kako su, u postavljanju svjetlosne signalizacije, poštivane sve zakonske obveze i norme. Radi dodatnog pojašnjenja, u prilogu Vam dostavljamo i uris kabelske kanalizacije koja prolazi dijelom na kojemu bi se, prema Vašem mišljenju, trebao postaviti konzolni semaforski stup. Kao što je vidljivo iz priloženog, iz toga razloga, na toj lokaciji nije postavljen konzolni semaforski stup.

Dodatna lanterna, odnosno ponavljač, svakako se može postaviti na lijevom semaforskom stupu, ukoliko se za to ukaže potreba. Da bi se zvuk na tipkalima noću mogao isključiti potrebno je dati najavu pješacima u svakom ciklusu. Na taj način se može fizički isključiti zvuk, bez ikakvog dodatnog troška. Sve ostalo je dodatni trošak koji se mora izvesti preprogramiranjem. U svakom slučaju u Rijeka plusu zahvaljuju Vam na prijedlogu koji će svakako još razmotriti.

Prilog: https://www.mojarijeka.hr/wp-content/uploads/2022/05/URIS.pdf

S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite