Zanima me planira li grad urediti i revitalizirati staru jezgru Rijeke? Postojali su planovi za uređenjem trga Grivica (ispred katedrale Sv. Vida) pa arheološki park u blizini rimskog slavoluka itd. itd. no ništa od toga se ne događa, stalne odgode bez konkretnih planova. Sve samo tone u nepovrat, izgled starog grada je svakim danom sve gori…

U bilo kojem svjetskom gradu koji sam posjetio stara jezgra i trg ispred katedrale su najatraktivnija turistička mjesta, mjesta sa najboljim trgovinama, suvenirnicama, restoranima i barovima, sve vrhunski uređeno kao i sam trg/ulica. Postoji li nekakav realni rok kada će Grad Rijeka krenuti tragom Bratislave, Verone, Firence, Beča, Kolna i drugih gradova i vratiti stari sjaj našem starom gradu? I još jedno pitanje: ne bi li bilo kudikamo ljepše da se trg umjesto Grivica zove trg Sv. Vida? Unaprijed hvala na odgovoru!

Robert Pichler / 16.08.2010.

Dobro pitanje, nadam se da ćemo svi moći pročitati i odgovor odgovornih.

Poštovani,

Uređenje i revitalizacija Starog grada sustavno se provodi od druge polovice 90-tih godina kada je proveden arhitektonski natječaj temeljem kojeg je krenula izrada dokumentacije i uređenje pojedinih cjelina. I zato ćemo pokušati nešto opširnije odgovoriti na Vaše pitanje i tužibabu.

Prvi dio koji je uređen je spoj Korza i Starčevićeve ulice te dijela ulice Sokol kula. Nakon toga uslijedilo je uređenje Užarske ulice i Medulićeve ulice, kao i uređenje trgova Svete Barbare, Matije Vlačića i trga popularnog naziva Šišmiš. Za veći dio preostalih javnih površina izrađena je ili je u izradi dokumentacija za uređenje. Za uređenje trga ispred katedrale, rađena su idejna rješenja, ali nije odabrano konačno rješenje. Naime trg Grivica jedan je od zaista najkompleksnijih javnih prostora, kojeg karakterizira dio povijesnog opločenja na čijem osmišljavanju se radi na način da uređenje obuhvati sve njegove sadržajne, povijesne, prometne i infrastrukturne elemente. Drugim riječima složeno je pomiriti sve od cijevi komunalnih usluga do konzervatorskih zahtjeva. I zato sama priprema traje dulje. Dio javnih površina Starog grada, prvenstveno područje Gomile, bit će uređeno po izgradnji podzemne garaže i nadzemnih objekata za što je sklopljen predugovor s talijanskim investitorom. Dakle, uređenje Staroga grada svakako je u našim prioritetima, ali to je iznimno zahtjevan projekt koji zbog toga treba dulju i opširniju pripremu. Ova se činjenica odnosi i na probleme s uređenjem principija o čemu ste možda nešto već čitali i u medijima.

Naime, Grad Rijeka proveo je sustavna arheološka istraživanja na arheološkom nalazištu principij u staroj gradskoj jezgri grada Rijeke još 2007. godine. Istraživanjima je otkriveno razmjerno dobro očuvan dio kompleksa kasnoantičkog vojnog zapovjedništva zvanog principij s pratećim sadržajima. Pretpostavlja se da je riječki principij sagrađen u drugoj polovini 3. stoljeća, a srušen početkom 5. stoljeća. Rezultati arheoloških istraživanja dopunjavaju mozaike gradske povijesti, kao i europska saznanja o karakteru i izgledu ovakvih objekata.

Nadalje, ovim istraživanjima pružena je mogućnost za prvu prezentaciju principija u Hrvatskoj, kakve su rijetke i u Europi. Trg je dosad bio zapušten te se stoga planira oživiti ga na način koji odgovara njegovoj prvobitnoj namjeni, a ta namjena je u kasnoantičko vrijeme bila otvoren, reprezentativan prostor, prikladan za okupljanje i komunikaciju među ljudima. Proveden je arhitektonski natječaj te odabrano idejno rješenje autora prof. Nenada Fabijanića dipl. ing. arh i mr.sc. Sonje Tadej dipl.ing.arh. Konzervatorski je odjel nakon toga zatražio istraživanje zgrade neposredno iznad principija što u znatnoj mjeri produljuje rok realizacije ovog projekta. Trenutačno se izrađuje projektna dokumentacija prijedloga prezentacije i uređenja Trga Julija Klovića kako bi se i ovaj dio Starog grada prostorno aktivirao i integrirao u okolni urbani prostor.

Nakon izrade projektne dokumentacije i imovinsko-pravne pripreme započet će se s radovima na uređenju ovog gradskog trga i prezentacijom važnog ovog arheološkog lokaliteta i samim Riječanima i naravno našim gostima. Važno je reći da je Grad Rijeka investirao i u obnove fasada zgrada koje se nalaze u dijelovima Staroga grada koji su već uređeni i popločeni.

Slažemo se s Vama da bi bilo dobro da u samom Starome gradu ima više suvenirnica, galerija, restorana. Međutim, tu Grad samo dijelom može utjecati na sadržaje u svojim poslovnim prostorima i kroz poticajne poduzetničke programe, no najviše ipak ovisi o interesu i inicijativi samih poduzetnika.

Evo nadamo se da smo Vam uspjeli pojasniti što se sve radilo i radi na uređenju Staroga grada. Puno vremena nažalost odlazi na pripremu, ali vjerujemo da će već iduće godine neki dijelovi Staroga grada dobiti novo lice.

Ok, zahvaljujem na odgovoru što se tiče uređenja – jasno mi je da konzervatori tu imaju veliki utjecaj ali mi se čini i da baš ti konzervatori najviše zadržavaju neke važne projekte i zavlače realizaciju a objekti u međuvremenu propadaju tako da je njihov posao na ovaj način zapravo paradoksalan….

Nadalje, nadam se da ćete se složiti sa mnom kako oživiti stari grad nije samo obnoviti fasade i popločiti ulice već i pobrinuti se da u gradskim prostorima (kojih, koliko znam nije malo na području starog grada) budu primjereni sadržaji a kao nadležna institucija također možete i ne izdati dozvolu za, npr, kockarnicu kojih je na 100m u starom gradu 3 i to sve površinom veće od 100 m2 ili kladionicu kojih je 10 na 100m čak i ako je riječ o poslovnom prostoru u privatnom vlasništvu.

Vjerujem kako u gradskoj upravi postoji dobra volja za sve navedeno kao i da je problem skupiti sredstva za sve ali ako kao grad želimo razvijati urbani turizam a u strogom centru imamo samo kafiće, kockarnice i kladionice nećemo daleko dospijeti po tom pitanju. Vjerujem da među poduzetnicima u starom gradu (ja sam jedan od njih) postoji i volja i želja da Vam pomognemo u tome ali dajte nas uključite u Vaša razmišljanja – siguran sam da se može doći do dobrih ideja.

Za kraj – samo bi Vas zamolio jedno: kako god znate i možete, utječite na župnika u katedrali jer osim za vrijeme mise (06.00h i 18.00h) ista stoji zatvorena i turisti nisu u mogućnosti uopće posjetiti katedralu što je van svake pameti za turistički grad. Umjesto što stoji zatvorena, zar ne bi bilo bolje naplaćivati ulaz 1 EUR pa da se iz toga financira uređenje i održavanje crkve?

Zahvaljujem na opsežnom odgovoru!

Ovako kad čovjek čita odgovor odgovornih sve izgleda super, međutim nije baš tako. Slažem se sa “rpichler-om vezano za kockarnice, ali dobro, ako plaćaju porez, prirez to je najvažnije. Pohvala i za prijedlog vezano za crkvu koju turisti ne mogu posjetiti i što se ne naplačuje, svugdje u razvijenim državama ulaz u takve i slične objekte se naplačuje i time financira obnova ili tekuće održavanje, prijedlog je na mjestu, ali izgleda da mi još ne shvaćamo riječ turizam, kad da smo najbogatiji grad ili država na svijetu, ali ta ista crkva od države, od nas poreznih obveznika traži novac za takve stvari. Nadam se da će se i to u bliskoj budućnosti promijeniti.

Odgovorite

Kalendar događanja

Predstava
 • 16.10. – 24.10.
 • (18:00)

“Carevo novo ruho” – nova predstava u GKL-u

Gradsko kazalište lutaka Rijeka u koprodukciji s Lutkovnim gledališčem Maribor izvodi predstavu "Carevo novo ruho", prema bajci Hansa Christiana Andersena, u režiji Zorana Petroviča...

Detaljnije

Izložba
 • 20.10. – 11.11.
 • (11:00)

Otvorenje međunarodne izložbe „Nakon Velikog rata. Nova Europa 1918. – 1923.”

Izložba, koju je uz sudjelovanje više od 40 povjesničara iz 18 zemalja pripremila Europska mreža sjećanje i solidarnost, govori o rađanju novog poretka u Europi nakon 1918. godine...

Detaljnije

Predstava
 • 21.10. – 22.10.
 • (20:00)

Premijera predstave “Sjećanje gradova” u režiji Edvina Liverića

Hrvatsko-mađarska suradnja donosi predstavu "Sjećanja gradova" baziranu na turbulentnoj riječkoj povijesti...

Detaljnije

Književni susret
 • 22.10. – 18.10.
 • (00:00)

Predstavljanje knjige „Poštovani kukci i druge jezive priče“ Maše Kolanović

U Gradskoj knjižnici Rijeka gostuje ovogodišnja dobitnica prestižne Nagrade Europske unije za književnost Maša Kolanović...

Detaljnije

Izložba
 • 24.10. – 23.01.
 • (10:00)

Otvorenje izložbe “51000 Balthazargrad”

U Rijeci se otvara velika, vesela i šarena izložba koja će razgaliti srca malih i velikih posjetitelja, svih koji poštuju srce i izumiteljski nerv nezaboravnog Profesora Balthazara...

Detaljnije

Predstava
 • 02.11. – 10.10.
 • (00:00)

25. revija lutkarskih kazališta

Jubilarna 25. revija lutkarskih kazališta, koja će se ove godine održati od 2. do 10. studenog, donosi čak deset predstava...

Detaljnije