Poštovani,

Zanima me do kada se mora upozoravati na nered po kvartovim, a i što rade komunalni redari. Konkretno u Zvonimirovoj ulici od broja 28 pa do kraja na križanju sa Zametskom i Liburnijskom, i nižim kb ali tamo su sad radovi, raslinje nije obrezano doslovno 2 godine. U tom raslinju se skupljaju beskučnici, u raslinju skrivaju alkohol, spavanju na obližnjim klupama koje su skrivene u tom istom raslinju, sve je puno smeća, sve je neuredno i doslovno Rijeka koja se dičila titulom EPK je jako prljava općenito kao grad.

Kad su stanari uzeli sami to napraviti gle čuda komunalni redari su se pojavili odmah i zaustavili obrezivanje iako ih nikada nema u blizini. Kada te iste redare pokušavate upozoriti da je nered ili da je neregistrirano vozilo mjesecima parkirano na javnoj površini nigdje ih nema pa me zaniam koja je njihova svrha osim da primaju nezasliženu plaću. Nije na građanima da upozoravaju da se treba pokositi, obrezati, počistiti, maknuti neregistrirano vozilo s javne površine…. ne primaju oni plaću nego komunalni redari i tajnice mjesnih odbora koje bi isto tako mogle povremeno pogledati kvartove.

Ovo nije jedini kvart koji je tako zapušten svi su i na to ste više puta upozoravani. Evo recimo Šibenska ulica je također u katastrofalnom stanju. Stepenice iz Šibenske što vode prema Čandekovoj su pune korova… Mogu tako u nedogled. Ako već Vi ne vodite brigu o kvartovima, ako već Vaši komunalni redari ne vode brigu i ne rade svoj posao pa prijavljuju nered pustite onda ono malo vrijednih stanara okolnih zgrada da sami urede okučnice oko istih jer njima smeta tej nered ako već Vama ne smeta i ispod njihovih prozora se skupljaju pijanci, narkomani… Možda se bojite da će ljudi shvatiti da komunalni redari uopće nisu potrebni.

LP

Pero1234567 / 03.08.2021.

Poštovani,

u Odjelu gradske uprave zahvaljuju Vam na javljanju i nastojanju da osobnim angažmanom pridonesete boljoj i ljepšoj Rijeci, čemu svi zajedno težimo. Kao što i sami znate, obveza Komunalnog društva Čistoća je uredno i redovito održavanje ulica, trgova i zelenih površina čistima, ali se nadamo da ste svjesni i toga da onečišćenje vrlo često uzrokuju neodgovorni pojedinci svojim neprimjerenim ponašanjem i odlaganjem komunalnog otpada tamo gdje mu nije mjesto. Naime, poznato je da je otpad zabranjeno ostavljati pored spremnika, a tako uočen komunalni nered od strane nesavjesnih građana potrebno je prijaviti Komunalnom redarstvu grada Rijeke putem besplatnog telefona 0800 51 00 od 0 do 24 sata ili e-maila komunalno.dezurstvo@rijeka.hr.

Vaše nezadovoljstvo izgledom pojedinim dijelova grada potpuno je opravdano i nedvojbeno je da bi situacija po tom pitanju mogla biti puno bolja.

Vezano za Vaše primjedbe na rad Komunalnog redarstva, za istaknuti je da u Rijeci 13 komunalnih redara nadzire područje 34 mjesna odbora, pri čemu obavljaju poslove iz svoje nadležnosti. Dakle, svatko od njih nadležan je za nadzor nekoliko mjesnih odbora. Vjerujemo da ćete se složiti da nije moguće očekivati da će sve nepravilnosti i komunalni nered redari sami uočiti, već im je pritom neophodna pomoć drugih službi, a posebice naših sugrađana. Osim na navedeni besplatni broj telefona i e-mail adresu, komunalni nered Riječani mogu prijaviti i na portalu Gradsko oko, jer je cilj gradske uprave, zajedno s građanima, Rijeku učiniti ljepšom i još boljom u svakom pogledu.

Stoga se ne možemo složiti s tvrdnjom da nije na građanima da upozoravaju na komunalni nered, već naprotiv. Građani time izravno mogu pridonijeti sprječavanju onečišćenja.
Tomu svakako, u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, pridonose i komunalni redari. Pritom je važno primjenjivati važeće zakonske i gradske propise. Vezano za Vašu primjedbu o tome da ste kao stanari, od strane komunalnog redara, zaustavljeni u orezivanju zelenila, u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav podsjećaju na Odluku o komunalnom redu, kojom je regulirana zaštita javnih zelenih površina. Naime, iako su namjere građana u održavanju zelenila uvijek pozitivne, činjenica je da ne raspolažu svi stručnim znanjem i vještinama potrebnim za to, radi čega se održavanje prepušta stručnim službama. Nezanemarivo je i to da se učestalo događa da zbog različitih mišljenja građana o tome na koji način bi se trebala urediti okućnica zgrade ili, kao u Vašem konkretnom slučaju, zelene površine u neposrednoj blizini, dolazi do narušavanja međuljudskih odnosa. To je jedan od razloga što se održavanje zelenila na javnoj površini prepušta nadležnim gradskim službama. Vjerujemo da ćete se složiti da KD Čistoća, unatoč obvezama koje ima kao isporučitelj usluga građanima, nije i ne može biti odgovorna za sav komunalni nered u gradu, već je neophodno jačanje svijesti da čišćem i ljepšem okolišu može pridonijeti svaki pojedinac odgovornim ponašanjem. Upravo zbog onih neodgovornih nerijetko imamo situacije kakvu ste i Vi opisali na ovoj lokaciji.

Naravno, uvijek ima mjesta za poboljšanje te usluge, zbog čega su Vaše primjedbe proslijeđene nadležnoj službi na daljnje postupanje.

Lokacije koje navodite, kao i druge problematične, pojačano nadziru komunalni redari tijekom radnog vremena, ali prilikom kontrola prekršitelji nisu uočeni. Postupanje redara dodatno otežava činjenica da neodgovorni pojedinci komunalni nered najčešće stvaraju noću i tijekom vikenda te je skoro nemoguće spriječiti takvo postupanje, utvrditi počinitelje i poduzeti, Odlukom o komunalnom redu, propisane mjere, posebice, ukoliko se uzme u obzir da je u tom razdoblju samo jedan dežurni komunalni redar na raspolaganju. Za istaknuti je i da komunalni redari prilikom nadzora nailaze na otpor počinitelja koji, ukoliko komunalni redar nije u pratnji policijskog službenika, odbijaju dati osobne podatke, što onemogućava izdavanje mandatne kazne ili pokretanje prekršajnog postupka.
Što se tiče problematike beskućnika na lokacijama u Zvonimirovoj ulici, kao što i sami znate, riječ je o javnim površinama koje su dostupne svima i ne postoji mogućnost zabrane pristupa beskućnicima. Nažalost, svjedoci smo sve većeg broja ovakvih situacija na raznim lokacijama u gradu, koje su posljedica narušenih imovinskih i obiteljskih odnosa te socijalnog stanja građana. Rješavanje te problematike kompleksno je i u tome sudjeluje više nadležnih institucija.

Ljubazno Vam zahvaljujemo na javljanju.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite

Kalendar događanja

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Razgovor
 • 23.09.
 • (20:00)

Adaptacija. Čitanje filma #3: Ivan Salaj i “Osmi povjerenik”

U Art-kinu gostuje redatelj Ivan Salaj povodom prikazivanja njegove hit komične drame Osmi povjerenik, nastale prema istoimenom predlošku Renata Baretića...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije