Poštovani,
stanovnik sam Ciottine ulice i molim objašnjenje jedne nelogičnosti:

Naime, parkirna mjesta u spomenutoj ulici su iscrtana paralelno uz pločnik. Ipak, kako svi znamo, auti su uvijek parkirani okomito na pločnik, zauzimajući traku koja bi trebala biti prometna a ne parkirna. Moj prigovor nije na zauzimanje trake koja bi trebala biti prometna (smatram da nisu niti potrebne dvije prometne trake), već na nešto sasvim drugo.

Česti komentar koji mogu čuti je da je pola ulice popunjeno parkirnim mjestima za invalide, što zaista tako i izgleda ako niste svjesni gore spomenutih ISCRTANIH parkirnih mjesta kojih ima znatno manje od broja parkirnih mjesta koja se “stvaraju” u praksi. Moj prigovor je na činjenicu da sam nekoliko puta svjedočila kažnjavanju vozača koji su jednim kotačem prešli na parkirno mjesto za invalide, što je naravno opravdano ako se poštuju SVA ISCRTANA MJESTA. Ono što me muči je: Kako je moguće da Rijeka promet kao posljedicu nepoštivanja iscrtanih parkirnih mjesta naplaćuje parkiranje trostruko većem broju vozila nego što je tim iscrtanim mjestima predviđeno, a istovremeno kažnjava nepoštivanje zabrane parkiranja na iscrtanim mjestima za invalide? Nisu li to dvostruki standardi?

Meysa / 10.03.2011.

Meysa me preduhitrila, ovo je trebala biti jedna od mojih slijedećih tužibaba 🙂

Slazem se da je dugo. Jutros smo uputili pozurnicu, za ovu i jos tri Tuzibabe. Molim za jos dan strpljenja.

Poštovani,
prije svega želimo se ispričati što zaista dugo vremena čekate na naš odgovor. No Vaše pitanje potaklo nas je da konkretan odgovor potražimo ne samo u Rijeka prometu, već i u nizu gradskih i drugih službi koje su nadležne za ovaj problem.

Zato još jednom, iako znamo da već uistinu dugo čekate na objašnjenje, ljubazno Vas molimo za još malo strpljenja dok ne prikupimo sve podatke koji su nam potrebni kako bismo Vam mogli pružiti čim potpuniji odgovor.

Unaprijed Vam zahvaljujemo na razumijevanju.

Poštovani; osobno sam u Gradsku upravu poslao email koji u cijelosti prenosim:

“Tragom našeg zadnjeg razgovora o Tužibabama na koje čekamo odgovore preko dogovorenog roka, a na koje je i sam gradonačelnik Obersnel apelirao da se imaju odgovoriti unutar tri radna dana, molim Vas, dajte mi imena odgovornih tvrtki i osoba u njima, koje ne odgovaraju na upućena pitanja.

Podsjećam, načelno je dogovoreno; ako se našim posjetiteljima već uskraćuje odgovor(što je svima nama, složili smo se, neprihvatljivo!), najmanje što možete učiniti jest da ljudima ponudite informaciju, tko je taj, imenom, prezimenom i funkcijom, koji ignorira njihove probleme.

Ovaj email ću postaviti kao odgovor redakcije na upit korisnika u otvorenoj Tužibabi i ne amnestira odgovorne u ovom upitu. I dalje očekujemo odgovor.

Lijep pozdrav, Zoran.”

Primjedba nije bila upućena uredniku, nego je očito izbjegavanje odgovora od strane službi nadležnih za ovaj problem. Vi kao urednik više nego promptno odgovarate na upite, hvala na tome 🙂

Shvatio sam ja primjedbu, nadam se da ce je nakon moj emaila shvatiti i oni kojima je Gradska uprava poslala Vasu prituzbu. 🙂

Meysa, upravo sam procitao svu prepisku koja se posljednjih 8 dana vodi izmedju Gradske uprave i odgovornih sluzbi. Ukratko, Gradska uprava uporno vraca mejlove odgovornima, jer su neka od njihovih ocitovanja vrlo uopcena i ne daju konkretne odgovore na Vase upite. Gradska uprava pak trazi vrlo precizne odgovore, pa zbog toga sve ovo tako dugo traje. Kao i Vi, ja se nadam skorasnjem ocitovanju nadleznih.

Na žalost, to me uopće ne čudi. Uobičajena praksa je da se toliko odugovlači dok svi ne zaborave, ali ne ovaj put 🙂

I jos jednom je danas upucena pozurnica iz Gradske uprave na adrese odgovornih.

Poštovani,
još jednom naše isprike zbog zaista dugog čekanja na odgovor. Ni u kojem slučaju nije nam bila namjera odugovlačiti odgovor ili ga zanemariti. Vaše pitanje potaknulo je sve nadležne gradske službe da o ovom problemu, koji nije prisutan samo u Ciottinoj ulici, rasprave i predlože moguća rješenja, jer je potpuno jasno da situacija koju ste opisali ne samo da nije logična, već na neki način tolerira nepoštivanje iscrtanih parkirnih mjesta.

Prije svega treba reći da nepropisno parkirana vozila u Ciottinoj ne kažnjava samo Rijeka promet, nego i Prometno redarstvo Grada Rijeke. Dakle, klasično parkiranje pod naplatom nadzire Rijeka promet d.d., dok parkiranje na mjestima za osobe s invaliditetom nadzire Prometno redarstvo Grada Rijeke, pa je jasno da njihove kontrole i kažnjavanja nisu uvijek istovremene.

Činjenica je da su oni koji parkiraju vertikalno, a ne horizontalno, svjesni da su parkirna mjesta drugačije obilježena, pa ipak sami kupuju parkirne karte. Prometno redarstvo izdaje kazne za nepropisno parkirana i zaustavljena vozila isključivo u skladu za odredbama Zakona o sigurnosti prometu na cestama (ZOPSC). U tom zakonu jednostavno nije propisano “kažnjavanje vozila koja se parkiraju izvan iscrtanih parkirnih mjesta”. Međutim, ukoliko vozila koja se parkiraju izvan iscrtanih parkirnih mjesta tom prilikom na bilo koji način povrjeđuju npr. mjesto rezervirano za osobe sa invaliditetom, prometni redar će u tom slučaju u skladu sa ZOPSC izdati obavijest o počinjenom prekršaju (kaznu) i dati nalog za premještanje toga vozila.

Zato će gradske službe i Rijeka promet kompletnu situaciju oko parkirališta u Ciottinoj ulici detaljno analizirati tijekom srpnja 2011. godine. Naime, otvaranje drugog dijela ceste Ivana Pavla II. očekuje se tijekom lipnja, pa ćemo tada, uzimajući u obzir i ovu novu prometnicu moći predložiti nova, i nadamo se, bolja i logičnija rješenja koja će, uz poštivanje parkirališnih mjesta, biti prihvatljiva za osobe s invaliditetom, kao i za stanare Ciottine ulice te sve ostale građane koji parkiraju vozila na ovom parkiralištu.

Još jednom zahvaljujemo što ste nas potaknuli na rješavanje ovoga problema, kao i na strpljenju i razumijevanju.

Molio bih pojašnjenje odgovora, odnosno odgovor na slijedeće pitanje, kao nadopunu ove tužibabe:

(“Prometno redarstvo izdaje kazne za nepropisno parkirana i zaustavljena vozila isključivo u skladu za odredbama Zakona o sigurnosti prometu na cestama (ZOPSC). U tom zakonu jednostavno nije propisano “kažnjavanje vozila koja se parkiraju izvan iscrtanih parkirnih mjesta””)

Ne poznajem navedeni zakon pa me zanima je li kažnjivo parkiranje tako da se vozilom zauzme prometni trak (neovisno je li pored prometnog traka iscrtano parkirno mjesto ili nije)?

Svjedoci smo parkiranja na prometnim trakovima po cijelom Gradu (ne samo u konkretnom slučaju Ciottine ulice) pa me zanima mogu li prometni redari u takvim slučajevima kažnjavati ta vozila?
Ako ne mogu, je li to u nadležnosti prometne policije ili nekog drugog organa?

BackgammonRI, “ne poznajem navedeni zakon” je tako lame isprika, kao vozač si to dužan učiniti jer neznanje nije opravdanje 🙂
http://www.zakon.hr/z/78/Zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama

Članak 82. navodi sve zabrane zaustavljanja vozila, nije zabranjeno parkirati na kolniku.
Članak 79. stavak 1. kaže da je vozač dužan zaustaviti vozilo izvan kolnika uvijek kad za to postoji mogućnost.
Članak 80. stavak 1. kaže da je vozač koji parkira na cesti dužan ostaviti isto neposredno uz desni rub kolnika.

Zakon dakle predviđa parkiranje na kolniku kao sasvim realnu mogućnost, a zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje samo tamo gdje je postavljen znak (jednostruko ili dvostruko prekriženi plavi krug, jel).

Nema na čemu, i drugi put 😉

Begamon ti si zicer lik iz prometnog redarstva kojemu kolege idu na zivce.

Poštovani,

Vezano uz Vaš upit o nepropisnom parkiranju vozila u Ciottinoj ulici, izvješćujemo Vas kako prometni redari Direkcije za prometno redarstvo redovito sankcioniraju vozače u Ciottinoj ulici koji svoja vozila nepropisno parkiraju tako da stvaraju dvostruki red parkiranja jer na taj način onemogućavaju pristup drugim vozilima radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu čime čine prekršaj prema “Zakonu o sigurnosti prometa na cestama” (NN 67/08) članak 83. stavak 1. točka 3. za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna prema stavku 2. istog članka.

Nadalje, vozači koji svoja vozila parkiraju na označena mjesta za parkiranje pod naplatom tvrtke “Rijekapromet d.d.” na način da parkirano vozilo djelomično izlazi van gabarita parkirnog mjesta označenog horizontalnom signalizacijom ugrožavaju sigurnost drugih sudionika u prometu i predstavljaju smetnju za normalan tok prometa. Člankom 78. “Zakona o sigurnosti prometa na cestama” opisano parkiranje i zaustavljanje je izričito zabranjeno, međutim navedenim Zakonom nije propisana nikakva sankcija za vozače koji postupe suprotno navedenoj odredbi.

Dakle, prometni redari sanckioniraju vozače koji svojim parkiranjem zauzimaju prometnu traku u Ciottionoj ulici te su tijekom ove godine protiv istih izdali 39 obavijesti o počinjenom prekršaju s pripadajućom novčanom kaznom u iznosu 300,00 kuna i nalogom za premještanje vozila “pauk” službi.

S poštovanjem,
Gradska uprava

“Dakle, prometni redari sanckioniraju vozače koji svojim parkiranjem zauzimaju prometnu traku u Ciottionoj ulici te su tijekom ove godine protiv istih izdali 39 obavijesti”

Dakle, prometni redari su ili namjerno slijepi ili namjerno lijeni.
U puna tri mjeseca + 20ak dana travnja oni su u Ciottinoj ulici napisali 39 “obavijesti o počinjenom prekršaju”. Slovima: tridesetidevet. U preko tri mjeseca (preko sto dana). 39 “obavijesti” u 100tinjak dana. U Ciottinoj ulici.

U navedenoj ulici se 39 “obavijesti” može bez problema ispisati u samo jednom danu.
Kad bi prometni redari radili kako treba svoj posao za koji su plaćeni….

Prosao sam neki dan tom ulicom oko podne i grupa redara se nadglasavala s korpulentnim frajerom ocito vlasnikom pogresno parkirane limuzine.

Odgovorite