Poštovani,
prolazim raznim dijelovima grada, Vežica, Škurinje, Rastočine itd. i ne mogu da vjerujem da su naši dijelovi grada tako prljavi, da su uz ceste papiri, čikovi i ostalo smeće kojem tamo nije mjesto, nije to samo komad ili dva, već nakupnine smeća koje stoje jako dugo jer nitko ne čisti. Građani svašta bacaju na cestu i uz cestu, to je odraz naše kulture, ali komunalno poduzeće ništa ne poduzima da se prvo smeće očisti, zatim da se na više mjesta postave manje kante za smeće (npr. nema kante za smeće na bus stanici pored trgovačkog centra Billa na Škurinjama), ali i da se građani educiraju, da se provedu javne rasprave, da se podijele leci itd.
Konkretno pitanje je zašto komunalno društvo Čistoća ne čisti, ili slabo očisti druge dijelove grada, osim centra grada i to samo Korza, a Korzo nije Rijeka.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Rijecanin / 01.04.2011.

Pitanje je upuceno, mada se slazem s Vama sto se kulture zivljenja tice, da je imamo Gradska cistoca bi propala.

Poštovani,

KD Čistoća d.o.o., temeljem ugovora s Gradom, čisti javno prometne površine prema Programu održavanja čistoće koji se donosi za svaku proračunsku godinu. Programom je utvrđen opseg i intezitet (učestalost) čišćenja kako centra tako i šireg područja Grada, a koji je veći ili manji ovisno o sredstvima koja se mogu izdvojiti u Proračunu za navedene namjene.

Kao što Vam je zasigurno poznato, u zadnje dvije godine punjenje Proračuna je radi teške gospodarske situacije znatno otežano, pa su i financijska sredstva kako za čišćenje tako i za obavljanje ostalih komunalnih djelatnosti umanjena u odnosu na ranije godine.

Radi smanjenih sredstava, navedeni Program kao i provođenje ostalih poslova održavanja komunalne infrastukture , nažalost morao je biti reduciran u odnosu na prethodne godine , pri čemu se nastojalo zadržati standard održavanja čistoće užeg centra Grada koji se čisti učestalije od ostalih dijelova grada, iz razloga što u njemu tijekom dana boravi i najveći broj građana, pa isto rezultira i većim onečišćenjem.

Košarice za otpatke, kao i drugdje u svijetu, postavljaju se na autobusna stajališta i ostale pješački frekventne površine. Tako je i na autobusnom stajalištu pored trgovačkog centra Billa postojala košarica za smeće, no netko ju je otuđio, te će ona u najkraćem vremenu biti ponovno postavljena na za to predviđeno mjesto.

U Odjelu gradske uprave za komunalni sustav i KD „Čistoća“ d.o.o. dogovaraju se načini kojim bi se utjecalo na svijest građana Rijeke da ne odbacuju otpad u okoliš.

Odgovorite