Poštovani,

predlažem da nadležne službe počnu čim prije rješavati ovaj veliki problem, prvenstveno poradi zaštite građanstva od zaraznih bolesti.

P.S. grad Poreč ima uspješan projekt postavljanja lažnih jaja.

Lijepi pozdrav!

Ivan / 16.04.2020.

Poštovani,

temeljem Zakona o zaštiti prirode i podzakonskih propisa iz tog područja, galebovi spadaju u skupinu zaštićenih ptičjih vrsta, te ih je zabranjeno na bilo koji način eliminirati iz sredine gdje žive i borave ili ih ometati u gniježđenju i razmnožavanju. U tom smislu, jedino rješenje je korištenje zaštite pojedine zgrade, krovišta, prozora i drugih dijelova gdje se zadržavaju galebovi, koja će onemogućiti njihov boravak na određenom mjestu.

Prisutnost galebova u centru grada posljedica je blizine gradske tržnice, pa tako i otpada koji, ukoliko se ne zbrine adekvatno i dovoljno brzo, privlači galebove, koji se hrane tim otpadom. Sve nadležne službe, odnosno djelatnici tvrtke Rijeka plus, koji su zaduženi za održavanje prostora Tržnice, zatim djelatnika KD Čistoća i komunalni redari, poduzimaju sve odgovarajuće radnje kako bi se održavanje urednosti i čistoće zadržalo na zadovoljavajućem nivou. Komunalno redarstvo redovito kontrolira to područje te ukazuje na potrebu pojačanja mjera zbrinjavanja otpada na toj lokaciji, sve u cilju smanjenja dostupnosti ostataka hrane koja privlači galebove. Nažalost, zbog frekventnosti lokacije, uočavanje počinitelja je otežano, a s tim u vezi i njihovo eventualno sankcioniranje. Također je važno naglasiti da je osvještavanje građana o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada svakako od značaja, a čime bi svakako doprinijeli smanjenju populacije galebova. U tom smislu, nadležne službe, kako i je i pojašnjeno, čine sve u okviru njihovih nadležnosti.

S poštovanjem,
Gradska uprava

Odgovorite