Poštovani,

molim da obavijestite djelatnike Čistoće da uklone krupni otpad od strane neodgovornih pojedinaca (kojima nikako na kraj stati, jer izgleda da noću odlažu razne kauče i ormariće) koji je odložen uz kontejnere u Kvarnerskoj ulici u blizini kućnog broja 2 te kontejnera poslije kućnog broja 10.

Hvala na razumijevanju.

Greenpower / 23.09.2020.

Poštovani,
prije svega primite isprike zbog kašnjenja odgovora na Vaše pitanje.

Neposredno nakon što smo dobili Vaš upit, komunalni redar obišao je obje lokacije u Kvarnerskoj ulici, gdje je nepoznati počinitelj pored kontejnera odložio krupni komunalni otpad te je zahtjev za uklanjanje proslijeđen nadležnoj službi.
Riječ je o nepropisnom odlaganju glomaznog otpada, što je izravno kršenje Odluke o komunalnom redu Grada Rijeke. Naime, svaku pojavu takvog nereda treba prijaviti nadležnim gradskim službama, odnosno Komunalnom redarstvu putem e-maila komunalno.dezurstvo@rijeka.hr ili besplatnog broja telefona Dežurnog centra 0800 5100 u vremenu od 00-24, na daljnje izvide i postupanja, kako bi se utvrdilo počinitelje i spriječilo ponavljanje tog prekršaja.
Naime, ukoliko je počinitelj otkriven, uz obvezu zbrinjavanja navedenog otpada, podložan je i sankcijama. Međutim, ukoliko počinitelj nije otkriven ili ga nije moguće utvrditi, KD Čistoća tek temeljem naloga nadležnih gradskim službi, točnije Direkcije zajedničke komunalne djelatnosti, nepropisno odloženi otpad uklanja izvanrednim odvozom. Dakle, KD Čistoća uklanja posljedice nesavjesnih postupanja i to temeljem predviđene procedure.
Kako je utvrđivanje počinitelja često otežano činjenicom da se rijeko zateknu u prekršaju jer ga najčešće čine noću kada nema svjedoka, a samim tim nema niti fotodokumentacije, uputno je da građani u slučaju pojave komunalnog nereda ili kada uoče počinitelja u nepropisnom odlaganju otpada, o tome odmah obavijeste Komunalno redarstvo, po mogućnosti s fotografijama lokaliteta te imenovanjem počinitelja, kako bi ga komunalni redar mogao kazniti.

Konačno, nepropisno odlaganje otpada, kao i posljedično stvaranje komunalnog nereda, ne samo na navedenom lokalitetu, već i na nizu drugih, nažalost, ukazuje da dio pojedinaca posve zanemaruje sve edukativno-informativne materijale, kao i brojne dostupne i besplatne načine zbrinjavanja glomaznog otpada.

Podsjetimo da svi građani imaju mogućnost odvoza glomaznog otpada do 2 m3 godišnje na obračunskom mjestu korisnika, velikim bajama od 5 m3 po mjesnim odborima, kao i zbrinjavanja takvog otpada u tri fiksna reciklažna dvorišta. Takvim krajnje neodgovornim postupanjem pojedinca, osim nereda u prostoru, stvara se i nepotreban dodatan trošak odvoza i zbrinjavanja koji na kraju plaćaju svi porezni obveznici, odnosno svi građani. Dakle, odvoz takvog otpada usluga je koja nije uključena u cijenu odvoza komunalnog otpada i upravo je zato građanima omogućeno da besplatno naruče baje.
Na kraju, dopustite da istaknemo kako će se otpad počistiti, međutim, kako su ovakve pojave dosta česte, izvanredna čišćenja neće se moći kontinuirano raditi. Stoga se i apelira se na građane da počinitelje ovakvih prekršaja odmah prijavljuju Komunalnom redarstvu koje će ih potom i sankcionirati.

S poštovanjem, Gradska uprava.

Postovani , krupni otpad opet se pojavio uz kontenjere kod kucnih brojeva 2 i nakon kucnog broja 10 u Kvarnerskoj ulici. Sumnja se da pocinitelj stanuje u Kvarnerskoj ulici broj 35A , obzirom da su u dvoristu navedene adrese vidjeni rastavljeni kucni elementi i namjestaji te da mu je blizina kontenjera dosta blizu. Ponovno Vas molim da se pokupi što prije to smece jer nagrduje javni prostor.

Poštovani,
neposredno nakon što ste nas ponovno obavijestili o novom komunalnom neredu na navedenoj lokaciji, o tome je obaviještena Direkcija za komunalno redarstvo čiji su djelatnici u više navrata obavili izvide vezano za nepropisno odlaganje otpada. Tom prilikom, nažalost, nisu zatečeni počinitelji ovog prekršaja, što je nužno za poduzimanje daljnjih radnji u nadležnosti komunalnih redara, odnosno sankcioniranje počinitelja.
U svakom slučaju u Kvarnerskoj ulici i nadalje će se provoditi redovite i izvanredne kontrole, a Vas molimo da, ukoliko uočite osobe koje nepropisno odlažu otpad, o tome izravno obavijestite Komunalno redarstvo putem besplatnog broja 0800-5100, odnosno da dojavite broj registarske tablice vozila u kojem počinitelj ili više njih prevozi takav otpad.
Vjerujemo da ste imali priliku uvjeriti se da je otpad uklonjen te Vam i ovim putem zahvaljujemo na ukazivanju na ovu situaciju.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite