Postovani:

Rusenjem atletskog stadiona Kantrida i pripadajuceg pomocnog igralista za gradnju nogometnog stadiona, prekrsili ste odredbu GUPa o toj zoni koju ste sami donijeli.
Ta odredba naime govori o tome da je zona atletskog stadiona i obalnog pojasa predvidjena za sport i rekreaciju gradjana, sto ce se izgradnjom nogometnog stadiona ozbiljno ugroziti, da ne kazem potpuno onemoguciti… i to na sljedeci nacin:
Atletski stadion i pomocno igraliste koje imamo danas, sluzi puno vecem broju aktivnih sportasa… nogometasa, atleticara svih uzrasta.. ali… iako opravdanom zbog prisustva nogometnog prvoligasa, nazalost vrlo ogranicenom broju gradjana rekreativaca … nego sto ce to ikad sluziti novi nogometni stadion, vec potpuno suprotna stvar. Dokinut ce bilo kakvu sportsku aktivnost i rekreaciju na ovim prostorima, pa cak i ozbiljno ugroziti pristup … svima nama.
Biti ce nam omoguceno tek rekreacijski silazak u ovu rupu na kraju grada svaka dva tjedna … na dva tri sata, dok traje nogometna sezona.
Tu cemo nas par hiljada moci razdragano skakati po tribinama ili cemo mirno morati sjediti na udobnim stolicama i gladati nasu rijeku kako razvaljuje protivnika … odnosno 22 aktivna igraca.
Mislim da to nece biti nikakav sport i rekreacija u odnosu na ono sto imamo danas, a pogotovo na ono sto bi ovdje mogli dobiti gradnjom nogometnog stadiona na GUPom za to predvidjenoj lokaciji odnosno Rujevici, ako u medjuvremenu ipak nebi konacno shvatili da se na Mlaci stvarno mogu dva pomocna igralista i jedan rasni rijecki stadion ipak napraviti.
Iako se dakle nogometni stadion smatra kao gradjevina sportskog karaktera, on ce ubiti ovo malo preostalog sporta i rekreacije na ionako skucenoj Kantridi … za sva vremena.

Zato vas pitam:
Kome se ja uopce jos mogu obratiti da se to ne desi i da se sprijeci, jer vi za to ocito nemate ni sluha, ni interesa.

Hvala nizasta

zdravax@gmail.com / 28.07.2014.

Ponajprije moramo primijetiti kako svoje uvjerenje o kršenju odredbi GUP-a i zasnivate na tezi o rušenju atletskog stadiona i pripadajućeg pomoćnog igrališta, iz koje potom izvodite daljnja zapažanja i zaključke. Činjenica je, međutim, kako postojeća građevina nije atletski stadion, već je riječ o dominantno stadionu na kojem je izvedeno nogometno igralište i to nešto manjih dimenzija od uobičajenih, s atletskom stazom kojoj pak nedostaju dvije staze do potrebnog broja. No, to je do druge polovice 20. stoljeća bila gotovo uobičajena kombinacija u izgradnji nogometnih stadiona. Također, pomoćno igralište koje je izvedeno s južne strane stadiona, građeno je na nasutom terenu i to namjenski kao pomoćno nogometno igralište. Dakle, predloženim zahvatom neće se rušiti niti atletski stadion, niti njegovo pomoćno igralište.
Činjenica je da se u GUP-u spominje rekonstrukcija postojećeg stadiona u smjeru atletskog stadiona, uz zadržavanje nogometnog igrališta, kao i obogaćenje zone drugim sportskim sadržajima. Riječ je, međutim, o programskom dijelu plana temeljem kojega je provedeno dimenzioniranje potrebnih sportskih sadržaja i lokacija na području Grada iz čega proizlazi i neminovna obveza izvedbe atletskog stadiona ukoliko se rekonstrukcijom postojećega neće omogućiti odvijanje atletskih disciplina. Također, ne može se tvrditi kako se planiranim zahvatima ugrožavaju mogućnosti rekreacije građana jer su i nogometni i atletski stadion prvenstveno sportske građevine unutar kojih se, doduše, određeni prateći sportski prostori dvoranskog i sličnog tipa mogu staviti i u funkciju rekreacije, što je ipak sekundarnog značaja.
Konačno, što se tiče vaše ideje o stadionskom „parku“ na Mlaci, ukoliko se ne varamo, riječ je o prijedlogu izgradnje na mjestu postojećeg kompleksa kolosijeka željezničkog kolodvora. Na razini studijskog istraživanja to nije nemoguće iako je, posve suprotno svim važećim prostornim planovima grada, županije i države. Međutim, još vrlo dugo život i razvoj grada ne može se odreći luke i njoj prateće infrastrukture na ovom mjestu, kao gospodarskog segmenta koji omogućuje održavanje i izgradnju ekonomskog života grada i građana.
Dodajmo kako je lokacija novog atletskog stadiona dogovorena sa Sveučilištem u Rijeci, unutar Kampusa. Trenutačno je u tijeku izrada projektne dokumentacije, a projekt smo kandidirali i za sredstava europskih fondova.

Priznajem da sam sokiran ovim odgovorom i uopce vasom hrabroscu da se uopce upustite u pokusaj bilo kakvog opravdavanja potpuno nepotrebnog rusebnja jednog prvenstveno ATLETSKOG STADIONA koji moze biti i nogometni … za razliku od NOGOMETNOG koji nikada nemoze biti i atletski …. i NOGOMETNOG IGRALISTA, za izgradnju … sto se same lokacije tice, za masovna okupljanja gradjana, potpuno neadekvatnog NOGOMETNOG STADIONA i potpuno onemoguciti rekreaciju gradjana i ozbiljno ugroziti sami pristup danas koliko toliko slobodnim povrsinama koje jedino uz more imamo u ovom djelu grada … a koje bi konacno slobodno mogli koristiti nakon odlaska vrhunskog nogometa… i koje bi tako ostale slobodne za daleko primjerenije sadrzaje od samog NOGOMETNOG STADIONA
Sto se tice pak vase insinuacije kako bi se u slucaju iskoristavanja zapadne polovice NEPOTREBNOG ranzirnog kolodvora Mlaka za izgradnju Nogometnog stadiona i (nije obavezno) cak 2 dva pomocna igralista morali ODRECI Zeljeznickog kolodvora o kome ovisi luka, pa shodno tome i SVAKE LUCKE DJELATNOSTI, izvolite prouciti link pa onda jos jedanput pokusati odgovoriti…
http://www.mojarijeka.hr/korisnik/Zdravax/slike/nova-mlaka/44070/#spremljeno
Ako Mlaku ipak nebi znali i mogli ovako racionalno isplanirali, Nogometni stadion se moze napraviti i na Rujevici … a nikako na Kantridi .
U svakom slucaju … buducnost ce nam suditi

“Činjenica je, međutim, kako postojeća građevina nije atletski stadion, već je riječ o dominantno stadionu na kojem je izvedeno nogometno igralište i to nešto manjih dimenzija od uobičajenih, s atletskom stazom kojoj pak nedostaju dvije staze do potrebnog broja”
Ovakva zamjena teza koja relativizira najbanalniju cinjenicu postojanja atkletskog stadiona u Rijeci … na temelju koje opet izvodite tezu o nekakvoj rekonstrukciji postojeceg stadiona, kako bi izbjegli suocavanje sa stvarnoscu koja nedvosmisleno ukazuje na rusenje postojeceg ATLETSKOG stadiona (a ne samo stadiona) za gradnju potpuno novog i namjenski bitno drugacijeg NOGOMETNOG stadiona, ima za svrhu pomutiti zdravu pamet nasih sugradjana i biti ce iskoristena prilikom sudskog vjestacenja …

Odgovorite

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije