Poštovani,

vjedoci smo sve većeg porasta cijena odvoza smeća i nametanja nerelnih nameta od komunalnog društva Čistoća, a u isto vrijeme svjedoci smo sve više i više komentara građana na štetu Čistoće. Cijene su podignute, a ulice i kontejneri su nam krcati smeća. Od centra na dalje, a ulice koje su dalje od centra da se niti ne govori.

Pitam se što mi uopće plaćamo? Da li grad vodi ikakvu brigu o tome?  Na posljetku grad je odobrio podizanje cijena. Da li se vidi kakvo opravdanje podizanja cijena ?

Ne ne vidi se, kada bi barem prošetali malo ulicama pa vidjeli krcate kontejnere, smeće okolo istih jer se ne prazne te te se smeće mora ostavljati okolo, potencijalne bolesti i skupljanje glodavaca ?
Vi to nazivate gradom kulture? Ne nažalost to nismo.

Vi ignorirate smeće i odobravate takav rad komunalnog društva Čistoća te ne poduzimate ništa kako bi se to ispravilo, Vama je najlakše dignuti cijene i pustiti građane da žive u smeću.
U ulici u kojoj prolazim svaki dan, nema dana kada ima više smeća okolo kontejnera nego u kontejneru.

Mislim da bi se grad ipak trebao malo zapitati kada se već nameću toliki nameti da ti nameti budu opravdani a ne da živimo u gadu Smeća a trebali bi živjeti u gradu Kulture. Jedino mi je žao što u trenutku pisanja ovog članka nisam imao niti jednu sliku u mobilnom uređaju ali nije problem jer pritužbe građana na komunalno društvo Čistoća i čistoću grada nije problem naći.

cyberx / 14.12.2020.

Poštovani,
odvoz otpada na cijelom području djelovanja KD Čistoća odvija se redovito i sukladno programu, bilo da se radi o miješanom komunalnom otpadu ili o drugim vrstama otpada. Jednako tako, kapaciteti za odlaganje otpada, kao i intenzitet odvoza su dovoljni jer se odvoz odvija redovito, bez iznimke.

Međutim, ono s čime se KD Čistoća svakodnevno susreće, jest nepropisno odlaganje otpada u spremnike ili pored spremnika. Jednako tako, u svakodnevnom radu službe Čistoće uočavaju i nepropisno parkiranje vozila pored spremnika, što onemogućuje pravovremeno pražnjenje, pa se potom poduzimaju interventna pražnjenja. Takva postupanja pojedinaca, kao i posljedično stvaranje komunalnog nereda, nažalost, ukazuje da dio građana posve zanemaruje sve edukativno-informativne materijale, kao i brojne dostupne i besplatne načine zbrinjavanja glomaznog otpada Primjerice, to su odvoz glomaznog otpada do 2 m3 godišnje na kućnom pragu, 5 fiksnih reciklažnih dvorišta itd., ali i cijeli niz inovacija koje se poduzimaju na području prikupljanja otpada, od individualizacije sustava koja se sukcesivno odvija, do primjene različitih pametnih rješenja. Dakle, ne radi se o neodgovornom postupanju KD Čistoća, već o izuzetno neodgovornom postupanju dijela pojedinaca, čime se, osim nereda u prostoru, stvara i nepotreban trošak odvoza i zbrinjavanja, koji, na kraju plaćaju svi građani.

Što se tiče Vašeg navoda o „nametanju nerealnih nameta od komunalnog društva Čistoća“, napominjemo da se o razlogu povećanja cijene zbrinjavanja komunalnog otpada opširno informiralo putem medija i na mrežnim stranicama KD Čistoća. Ukoliko imate bilo kakva dodatna pitanja, KD Čistoća stoji na raspolaganju za sva pojašnjenja te im se slobodno obratite.

Također, građani, odnosno korisnici, putem računa koje dobivaju na svoje kućne adrese plaćaju samo i isključivo uslugu odvoza i zbrinjavanja svog vlastitog otpada iz svojih domaćinstava, odnosno poslovnih prostora. Dakle, još jednom ponavljamo kako održavanje čistoće grada i javnoprometnih površina nikada nisu plaćali, niti će plaćati korisnici putem računa KD Čistoća.

KD Čistoća, kao i druge komunalne službe, čine sve kako bi grad bio ljepši i uredniji, unutar svojih mogućnosti koje su trenutno, nažalost, uvjetovane i situacijom u kojoj se nalazimo.
Zahvaljujemo Vam na javljanju.

S poštovanjem,
Gradska uprava

Poštovani,

Od računa za listopad stavka “Čistoća” 58 kn, račun za studeni stavka “Čistoća” 72 kn ? Za što ? Za ostavljeno smeće koje se ne skuplja, već 5 dana u ulici isto smeće i nitko da ga pokupi.
Dragi Vi da li vi uopće prođete kroz ulice našeg grada da vidite kako su prljave i pune smeća ?

Slažem sa činjenicom da pojedini građani ostave kartone, velike kutije pokraj kontejnera kada ne stanu u kontejner, pa što znači da se samo prođe kraj toga ? Očito da je tako čemu svjedočim svaki dan. Očito je problem te kartonske kutije staviti u kamion. Očito čekamo da nam se glodavci počnu skupljati i množiti, možda onda bude bolje. Samo možda

Također se slažem da se nekada vlasnici parkiraju tako da je problem isprazniti isti, ali također sam svjedok gdje su kante za smeće postavljene na označena parkirna mjesta, pa mi molim Vas objasnite tko je tu u pravu ? Vozilo parkirano na uredno označeno plavim linijama parkirno mjesto ili “Čistoća” koja je samo postavila kontejnere na uredno označena parkirna mjesta te time očekuju da kontejner bude pristupačan ?

Istina da se je informiralo preko medija gdje je mnogo građana negodovalo tome i nije im bilo jasno zašto i na temelju čega, ali naravno mi smo samo mali i nemoćni ljudi te moramo prihvatiti što nam grad nameće. Pa svjedoci smo mnogobrojnim natpisima u medijima o čistoći našeg grada pa o čemu mi pričate ? Kakav nam je centar a onda tek možete zamisliti kako je Van centra, a očito je da nažalost Vi to ne vidite jer kako navodite sve je u redu i grad nam je čist.

Hvala Vam na ovom odgovoru kojim ste htjeli zaštiti komunalno društvo “Čistoću” i ukazati kako nam je grad “čist” te su sva poskupljenja “Čistoće” opravdana. Nažalost Vi koji ste na vlasti tj. koji vodite grad nikada nećete reći da ste pogriješili te da ste u krivu.

Odgovorite