Uslijed radova na Kauflandu Škurinje, odnosno ugradnje ogromnog vodomjernog okna na pločniku Osječke ulice, odrezani su korijeni 2 stabla, od koje stablo najbliže vodomjernu oknu sada ima mogućnost tj korjenje svega 30 cm u širinu.

Doslovce na 30 cm od stabla koje visine 8 cm i širine 5 m, odrezano je više od polovice korjenja stabla a na 30cm je izgrađen betonski zid koji onemogućava bilo kakvo širenje korjena.

Znači stablo od 8m sada ima na južnoj strani samo 30 cm korjena, pogledajte fotografije koje potvrđuju navedeno.

U prethodnoj tužibabi Grad je odgovorio:
“Vezano za dva drvoredna stabla, čije je korijenje oštećeno građevinskom mehanizacijom prilikom izvođenja radova, iz Odjela za komunalni sustav navode kako se ona neće ukloniti već će se pristupiti njihovoj sanaciji i revitalizaciji. Stoga će se, uz orezivanje krošnje izvršiti i prihrana kako bi se stabla potaklo na razvoj nove korijenove mase. ”

Kakvo “prihranjivanje” i razvoj korjena ovo stablo može imati kada ima betonski zid kraj sebe?

Kako je sigurno da sada na prometnici imamo stablo od 6 m širine krošnje, gdje se kaže da kolika je krošnja, toliki je i korjen, da je više od pola korjenja sada uklonjeno, a na sjevernoj strani ga ni nema.
Kod udara bure, ovo će stablo pasti na prometnicu.

Može li se a radi sigurnosti prometnice a i činjenice da ovo stablo i smeta preglednosti planiranog semafora, ukloniti, već je počelo žutiti listove.

Dok se za ovo susjedno, pokuša spasiti ako se može.

Nadalje, na samom raskrižju s Kauflandom uz salon BMW-a su se nalazila 2 stabla, trava i ukrasni grmovi.
Navedena površina se prokopla u veliku dubinu, radi postavljanja energetskih kabela za Kaufland i napajanja semafora.

Kao što je vidljivo u fotografijama, tu su također dva stabla ostala bez korjena, a površina se umjesto plodnom zemljom zatrpala građevinskim šljunkom. Korjenje sada ovdje ima samo 1m u širinu nakon što je odrezano a s druge strane je betonski zid. Tu nema također šanse da se korjen vrati.
Hoće li se i ova stabla odrezati?

Što je s ukasnim grmovima koji su zasađeni i prije bili? I oni su se osušili.

Umjesto da Kaufland o svom trošku osuvremeni prostor, umjesto lijepo uređenog travnjaka, zidne gredice u Osječkoj, drvoreda stabala. Cvijeća i grmova koje je raslo, sve se uništava a ništa se ne vraća i nema teorijske šanse da se vrati.
Što je najgore, sve ovo rade tvrtke koje je Grad angažirao.

“Vodomjerno okno” je napravljeno bespotrebno toliko široko i visoko, radi 2 šahte je betonirno sve do 2 cm do razine asfalta pločnika, pa očito gubimo i dugačku zelenu gredu uz pločnik Osječke. Zašto? U projektu tako nije bilo definirano i obećali ste da se zelena gredica ne dira, da ostaje.
Sada će se na polovici prethodne dužine zelene gredice ona pretvoriti u asfalt, tj pločnik. Umjesto ljepe trave/travnjaka, moglo se zasaditi i cvijeće, mediteranske biljke, ali ne. Sada će to biti asfalt što ste prije govorili da neće biti.

rastocine / 01.09.2022.

Nema odgovora 3 tjedna, očito im nije lako napisati pametan odgovor

Odgovorite