Poštovani,

kao dugogodišnji vozač taxi-ja uočio sam da se u posljednje vrijeme po cijelom gradu, ali I tzv. riječkom prstenu pojavljuju grafiti sa potpisom autora koji su si dodijelili “umjetnička” imena NEMAR I YUNAK. Oni su posvuda, prvo sam primjetio one na vrhu nebodera u ulici Franje Čandeka 23a I 23b koji su, na neki način, I fascinantni zbog mjesta na kojem su nastali. Grafiti sa potpisom ovih autora se nalaze I na betonskim dijelovima petlje iznad Bakra, na fasadi željezničkog kolodvora u Rijeci, ali I na, mislim da neću pogriješiti kad kažem cifru, na oko 100 fasada unutar grada Rijeke, bilo privatnih ili javnih objekata. Ono što me zanima je činjenica da nitko ne pronalazi te ljude, NEMARA I YUNAKA, kazni ih I pozove na odgovornost zbog nagrđivanja EPK 2020, ali I Rijeke same po sebi kao grada. Mural Antuna Mihanovića u Mihanovićevoj razumijem, mural kod Fadile na Zametu razumijem, Armadine murale shvaćam I podržavam, ali grafite sa potpisom NEMARA I YUNAKA ne shvaćam, osuđujem ih I ne razumijem kako nitko ne može pronaći autore itih. Ta dva čovjeka su vjerovatno vrlo poznata u svojim krugovima I nadležni ne bi trebali imati problema da ih identificiraju I kazne.

Hvala I LP.

tuzibaba123 / 22.09.2019.

Poštovani,
Odlukom o komunalnom redu zabranjeno je crtanje i šaranje po vanjskim dijelovima zgrada. Prema informacijama koje smo dobili iz Komunalnog redarstva, za prekršitelje ove odredbe propisana je kazna u visini od 1.000,00 kuna. Vlasnik zgrade protiv prekršitelja, ukoliko se utvrdi njegov identitet, može pokrenuti kazneni postupak zbog namjernog oštećivanja tuđe stvari i istovremeno zahtijevati naknadu štete putem Suda. Vlasnik zgrade na kojoj se nalaze grafiti, ako prekršitelj nije utvrđen, što je vrlo čest slučaj, temeljem navedene odluke, obvezan je pročelje zgrade držati u urednom stanju, tj. ukloniti grafite i sanirati pročelje.
Grad Rijeka uklanja grafite s javnih površina i s ostalih površina u gradskom vlasništvu, posebice ukoliko bi se radi o grafitima uvredljivog sadržaja. U svakom slučaju, neovisno o tome je li riječ o grafitima na javnim ili privatnim zgradama, o tome je potrebno prethodno obavijestiti Policiju, radi očevida i eventualnog utvrđenja počinitelja, nakon čega su vlasnici dužni sanirati pročelje.
Komunalno redarstvo obavijestilo je Policiju radi poduzimanja mjera u njihovoj nadležnosti i u ovom konkretnom slučaju, s obzirom da nema saznanja o tome tko se krije iza identiteta osoba koje spominjete. Grafiti s njihovim potpisom nalaze se na površinama, odnosno pročeljima zgrada u privatnom vlasništvu, a za što, kako je prethodno već navedeno, nije nadležno Komunalno redarstvo. Kada se utvrde počinitelji ovakvih prekršaja koji su na javnim površinama iscrtali grafite, Komunalno redarstvo protiv njih pokreće prekršajni postupak.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite