Poštovani, imam par upita vezanih za rad isključivo Dječjeg vrtića Rijeka.
1. Kako jedna javna ustanova donosi Konačne rezultate bez da je poslala Odluku na prigovor?

2.Tko provjerava dokumentaciju dostavljenu od roditelja i liste Prvenstva?
3. Kako je pravedno da se smije odabrati jedan PPO unutar vrtića u kojem dvije godine za redom ne primaju novu djecu bez da to igdje piše? (napominjem da postoji mogućnost označavanja da želite premještaj u drugi PPO ili CPO međutim oni se isto popunjavaju redom prvenstva što znači da je ta mogućnost realno – nerealna).
4.što mislite sa više od 500 djece koja su ostala ispod crte? (u dva vrtića koja se tek planiraju izgraditi , a tko zna koje godine i dovršiti moći će se upisati tek 5 jasličarskih skupina što je ukupno 60 djece). Hvala! Lp

lierlier / 13.07.2021.

Poštovani,
zahvaljujemo Vam na javljanju te u nastavku donosimo pojašnjenje vezano za Vaša pitanja koja ste nam uputili.
Vezano za donošenje konačnih rezultata, u vrijeme zaprimanja prigovora roditelja na Listu privremenih rezultata upisa u Dječji vrtić Rijeka za pedagošku 2021./2022. godinu, Povjerenstva za provedbu upisa u sva četiri centra predškolskog odgoja uredno su zaprimila prigovore i pravovremeno ih proslijedila Upravnom vijeću Dječjeg vrtića Rijeka, koje je na sjednici održanoj 7. srpnja 2021. donijelo odluke temeljem prigovora i utvrdilo Konačne rezultate upisa u Dječji vrtić Rijeka. Odluka na prigovor s odgodom je dostavljena samo u jednom slučaju, i to iz razloga koji je bio naknadno utvrđen. Radilo se, naime, o prigovoru koji je 30. lipnja 2021. elektroničkom poštom dostavljen u CPO Zamet, ali je razvrstan u mapu bezvrijedne pošte CPO-a Zamet. Nakon što je o navedenom obaviještena predsjednica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Rijeka, hitno je sazvana sjednica koja se održala 14. srpnja 2021. kako bi, poštujući pozitivne propise i opće akte Ustanove, Upravno vijeće razmotrilo prigovor i donijelo odluku koja je upućena roditeljima. Također je izraženo žaljenje radi navedene situacije, na koju je Ustanova žurno reagirala.
Temeljem članka 6. Pravilnika o upisu Djece u Dječji vrtić Rijeka, postupak upisa provodi Povjerenstvo za provedbu upisa. Povjerenstvo za svaki podcentar predškolskog odgoja imenuje ravnatelj Ustanove. Povjerenstvo čine voditeljica Centra predškolskog odgoja, stručni tim i voditeljica podcentra predškolskog odgoja. Povjerenstvo provjerava dostavljenu dokumentaciju i utvrđuje red prvenstva koji je utvrđen metodom bodovanja prema kriterijima iz Pravilnika.
Prijava za upis podnosi se u jedan CPO (centar predškolskog odgoja) u kojem se odabire željeni PPO (podcentar predškolskog odgoja), odnosno program, temeljem odredbi članka 11. Pravilnika. Roditelj može dati suglasnost da se dijete rasporedi u drugi podcentar unutar odabranog CPO-a, odnosno drugi CPO, ukoliko ne ostvari pravo upisa u željeni Centar/podcentar. Ustanova će dijete roditelja iz stavka 6. i 7. ovoga članka rasporediti u drugi PPO i/ili CPO na Listi reda prvenstva, ukoliko za to postoji mogućnost, odnosno slobodna mjesta za upis. Temeljem iskustva iz proteklih godina, može se potvrditi kako se realizirao niz takvih situacija.
Stvarno stanje upisa djece u potpunosti će biti utvrđeno početkom rujna kada roditelji uplatom beskamatnog predujma potvrđuju upis djeteta u jaslice/vrtić u novoj 2021./2022. pedagoškoj godini. Iskustvo potvrđuje kako se u to vrijeme redovito uspijeva upisati dodatni broj djece, sukladno Listi reda prvenstva. Pored toga, Grad Rijeka trenutno ulaže velike napore kako bi se osiguranjem odgovarajućih dodatnih prostora omogućio upis većeg broja djece u odnosu na one koji su do sada primljeni u jaslice/vrtić Dječjeg vrtića Rijeka.
S poštovanjem,
Gradska uprava

Poštovani,

kao prvo hvala na trudu uloženom u pisanje odgovora.

Kao svojevrstan osvrt na pročitano bih dodala;

Ukoliko je prigovor jedina pravna zaštita građana, a bilo ga je nužno poslati emailom zbog pandemije, tko je odgovoran za propust ne pregledavanja svih mapa elektroničke pošte? Od kad je za nepoštivanje pravne procedure dovoljno reći; desilo se i žao im je?

Nadalje, napominjem i stavljam naglasak da je nepravedno u natječaju ne naglasiti da se NE upisuje niti jedno novo dijete u jedini odabrani PPO i da ova opcija suglasnosti da se dijete rasporedi u druge jaslice je potpuno nemoguća s obzirom da se svi popunjavaju redom prvenstva. U situaciji sa 500 djece ispod crte (a misleći pritom i na lanjsku godinu) mislim da ste svjesni koliko je smješna izjava da se to ponekad zna realizirati.

Da je odabran drugi PPO, dijete bi imalo šansu biti dio odgojno obrazovne ustanove što znači da u startu neki imaju bolju poziciju i više šanse.

I zadnje; “iskustvo vam je palanačko”. Da imate iskustva poznavali biste činjenicu koliki broj djece ostane neupisano svake godine i ne biste krajem srpnja tražili tavane po postojećim kapacitetima da utrpate još djece. Lani nije bilo istih dodatnih kapaciteta? Ili političke volje da se bavite najmlađima?

Te za kraj; planirano je 17milijuna kuna za vrtić na Srdočima, potrošeno je malo manje od 30 milijuna.
Za taj iznos planirano je čak 7 skupina – tri jasličke i 4 vrtićke. Ove godine je oformljena jedna jedina jaslička (i to sa 15 djece umjesto dozvoljenih 12 po državnom pedagoškom standardu) i 6 vrtićkih.

U proračunu za 2020. i 2021. je naveden ukupan iznos od 1,2 milijuna kuna za rješavanje imovinsko pravne pripreme za dječji vrtić Martinkovac.
Sad se više ne spominje njegova gradnja? Kako se omogućava gradnja xy zgrada (sada i novih POS-ovih sa 90 stanova), a da ste organizirali JEDNU jasličku grupu u PPO Srdoči? Jednu?!

Hvala i srdačno!

Poštovani,
u Dječjem vrtiću Rijeka navode kako je u upisnom razdoblju zaprimljeno i obrađeno više od 2.300 zahtjeva za nastavak korištenja vrtića i prijava za upis djece za pedagošku 2021./2022. godinu te stoga mole za razumijevanje situacija u kojima se, nažalost, događaju i propusti. U Vašem se slučaju radilo o tome da je e-pošta usmjerena u mapu bezvrijedne pošte (spam) Centra predškolskog odgoja Zamet. Onoga trenutka kad su utvrđene navedene okolnosti, poduzete su hitne mjere, sazvano je Upravno vijeće Ustanove i prigovor je riješen po istom postupku, kao i svi drugi prigovori zaprimljeni u službeno predviđenom roku.
U Dječjem vrtiću Rijeka svjesni su kako je broj djece koja nisu upisana u jaslice/vrtiće, i nalaze se na listama čekanja, uistinu velik i kako se radi o gorućem problemu Grada Rijeke koji zahtijeva prioritetno rješavanje. Upravo zbog toga Grad Rijeka kao osnivač vrtića svo ovo vrijeme, od objave upisnih rezultata do danas, intenzivno radi na iznalaženju odgovarajućih novih prostora za smještaj dodatnog broja djece. Što se tiče Dječjeg vrtića Rijeka, osiguran je smještaj za još 46 djece rane dobi u 4 nove jasličke skupine, a upisna mjesta su prije svega namijenjena djeci s liste čekanja CPO-a Zamet, kao i smještaj 11 djece s poremećajima iz spektra autizma u 3 nove skupine u kojima će se provoditi poseban program za djecu s teškoćama u razvoju.
Za istaknuti je i da se planiraju i druga rješenja koja će omogućiti znatno veći obuhvat djece, a radi se o izgradnji novih objekata, kao što je primjerice u medijima već najavljena izgradnja novog vrtića Rastočine i vrtića na području između naselja Krnjevo i Zamet.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Poštovani,

još jednom hvala na trudu na pisanju odgovora. Svakako pohvaljujem vas kao nekog tko se bavi isfrustriranim i nadasve razočaranim roditeljim i građanima Rijeke.

Mogu ovaj razgovor sumirati u par točaka;
1. Propusti koji se rade u javnim ustanovama ne podliježu sankcijama već je dovoljno napisati žao mi je. Svojevrstan imperativ za sve koji posluju sa takvim ustanovama – da ipak znaju kako se stvari rješavaju.
2. Nove skupine se mogu organizirati i novi(stari) prostori se mogu pronaći ukoliko zbilja “gori tlo pod nogama” – nije bitno na vrijeme pobrinuti se za najmlađe pripadnike Grada kao ni za potrebe njihovih roditelja.
3. Ukoliko dovoljno puta se spomene u javnim nastupima i medijima gradnja novih vrtića (nikad niste napisali kada će biti dovršena gradnja? ) , građani će zatvoriti oči na činjenicu da je gradnja vrtića Srdoča koštala više od 200.000 kuna po djetetu (29.8milijuna), a da novu djecu ne upisuju jer su otkantali jasličke skupine.
Npr. u isto vrijeme Općina Viškovo je sagradila dječji vrtić kapaciteta 200 djece za 15,5 milijuna kuna, a Općina Čavle dječji vrtić kapaciteta 180 djece, za 14 milijuna kuna. Je li to šokantan nesrazmjer?
Zatvorit će građani oči i na vrtić Martinkovac koji se više ni ne spominje kao budući projekt.

Ne morate odgovarati, čekam 100 dana da prosudim vlast, za to vrijeme; Acta non verba dragi novi ritme.

I jedno retoričko za kraj – radi li se ikad revizija statusa Grada Prijatelja djece?

Hvala i srdačno.

Odgovorite

Kalendar događanja

Predstava
 • 20.09.
 • (19:30)

Premijera mjuzikla „Baciami, Cate“ u riječkom HNK-u

Talijanska verzija popularnog mjuzikla „Kiss me, Kate“, u režiji i koreografiji Tihane Strmački, a pod glazbenim vodstvom Filip Gjuda...

Detaljnije

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije