Poštovani,

zanima me zašto Grad Rijeka potiče i plaća divlje plakatiranje u svrhu promocije vlastitih manifestacija? Svjedoci smo da uoči svakog većeg događaja (npr. nedavni Homo si teć ili aktualni Tobogan) grad biva oblijepljen plakatima na potpuno neprikladnim mjestima. Pa se tako, uz predviđene panoe za plakate, isti mogu vidjeti na zidovima, zapuštenim izlozima, ormarićima javne rasvjete i sl. Plakat za spomenuti Tobogan ima potpuno neinformativan (beskorisan) sadržaj, ali ga se može vidjeti na svakom “kantunu” – čemu? Tko obavlja divlje plakatiranje po nalogu Grada i koliko nas to košta? Tko tiska velike količine plakata, zašto se ta sredstva ne ulože u druge (urednije i ekološki prihvatljivije) načine informiranja?

Unaprijed hvala na preciznim odgovorima, srdačan pozdrav.

Fran_Supil / 29.06.2018.

Poštovani,
prije svega zahvaljujemo Vam na javljanju.
Temeljem Odluke o komunalnom redu postavljanje plakata, oglasa i promidžbenog materijala dozvoljeno je samo na površinama i predmetima predviđenim za tu svrhu. Zabranjeno je lijepiti i postavljati plakate, oglase i promidžbene materijale na stablima, potpornim zidovima i stupovima, pročeljima zgrada, telefonskim govornicama, čekaonicama javnog gradskog prijevoza, semaforima, automobilima parkiranim na javnim površinama, posudama za odlaganje otpad, ogradama i drugim sličnim mjestima. Također, zabranjeno je neovlašteno postavljati plakate, oglase i promidžbeni materijal na nekretninama koje su u vlasništvu Grada Rijeke.
Za postupanje protivno citiranim odredbama predviđena je novčana kazna u iznosu od 5.000,00 kuna za prekršaj pravna osoba, a za fizičku osobu koja učini prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna.
Ti se propisi naravno odnose na bilo koji sadržaj plakatiranja dakle i na plakate kojima se promoviraju manifestacije od interesa za Grada Rijeku. Posebno ističemo da Grad Rijeka, ni u kojem slučaju ne potiče i ne plaća divlje plakatiranje u svrhu promocije vlastitih manifestacija. Štoviše, Grad Rijeka ima natječajem izabranog koncesionara za plakatiranje koji je upozoren na plakatiranje izvan propisanih oglasnih površina. Vezano uz plakat za manifestaciju Tobogan ne možemo se složiti da ima beskoristan sadržaj budući da promovira manifestaciju namijenjenu djeci i mladima na početku ljetnih praznika i dio je programa Rijeke kao Europske prijestolnice kulture. Korisnost promocije svakako pokazuje i broj ljudi nazočan na otvorenju Tobogana kao i činjenica da su svi sadržaji Tobogana, radionice i druge aktivnosti, bile vrlo brzo i u potpunosti popunjene.
Na kraju, Komunalno redarstvo Grada Rijeke svakako će i nadalje reagirati prema neodgovornim pojedincima koji plakatiraju izvan oglasnih površina, ali još jednom ističemo da Grad Rijeka apsolutno ne podržava bilo kakvo divlje plakatiranje za bilo koje manifestacije, a time naravno i za one u kojima smo organizator ili pokrovitelj.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite