Ako može komentar vidim na neke ranije tužibabe u vezi gore navedenog……CB i PB su poskupjeli odnosno Grad je kada je trebalo sakupljati izborne glasove napravio glupost što je uletio sa sufinanciranjem takvog oblika nastave…….sada kada je kap prelila čašu pitam ja svih vas onaj tko ima jedno a kamoli dvoje školaraca na blizu sa godinama kako da plaća cca 1800,00 kn i više ???…..da grad nije uplitao prste vidjeli bi kako bi se ravnatelji onda ponosili ovakvim programom kada bi roditelj morao plaćati PUNU CIJENU….mislim da bi to bila sasvim druga priča.
Čuo sam da se jedan razred u Gelsi školi bunio i da je dobio klasičnu nastavu + Produženi boravak…ako je to istina onda im svaka čast….Znam da princip nastave u CB i PB nije isti ali nažalost sve se trenutno vrti oko proklete stvari a to je NOVAC !!! Imamo pravo izbora i zato ako nam nešto ne paše u ovom trenutku jednostavno bunimo se kao i ovi u Gelsi ( naravno ako je inf točna )

boris matoš / 20.08.2010.

@urednik…..ne treba uputiti pitanje već je to samo moj komentar i htio bi vidjeti kako drugi dišu i jesu li uopće svijesni/upoznati da je CB i PB poskupio ????

e moj boris svjesan sam ja itekako o poskupljenju ….mislim ako je točno za ove u Gelsi svaka im čast….ali su rijetki tako složni…..nemam pojma da je teško to pratit je a vidit ćemo što i kako….SRETNO svima

Boris, u tom slucaju molim Vas napisite to u rubrici Vase misljenje, tako da ovaj tekst mogu maknuti iz Tuzibabe koja sluzi necem drugom. Hvala i pozdrav.

U Rijeci su u posljednjih nekoliko godina programi PB i CN dostupni svima i to besplatno (plaćao se samo trošak prehrane i troškovi terenske nastave). Na taj način željeli smo roditeljima pružiti pomoć i više mogućnosti za kvalitetno obrazovanje riječkih osnovnoškolaca. Da bi to bilo moguće, iz gradskog proračuna izdvajalo se oko 9.000.000,00 kn godišnje za financiranje plaća učitelja koji izvode te programe.

Međutim, kako smo već pisali, zbog trenutne situacije u državi smanjeni su prihodi Grada zbog čega nema dovoljno sredstava za održavanje svih dosadašnjih programa na dosadašnjem nivou, a povrh toga hrvatska Vlada ipak donosi odluke i provodi takvu poreznu reformu koja u najvećoj mjeri negativno utječe na naš gradski proračun.

Unatoč najavi da će se uvoditi sudjelovanje roditelja, interes za ove programe i dalje se povećava, i prema podatcima iz škola, roditelji su spremni u određenom dijelu sudjelovati i u troškovima plaće učitelja. O tome govori činjenica da ćemo u ovoj školskoj godini u 25 riječkih osnovnih škola imati ukupno 88 skupina tih programa, odnosno 48 skupina produženog boravka i 40 skupina cjelodnevne nastave.

Dakle, morali smo nažalost donijeti odluku da se uvodi participiranje roditelja u cijeni usluge programa u dijelu troškova učitelje. Pri tome smo vodili računa o prihodima obitelji i o starosti djeteta. Tako će roditelji sa većim primanjima plaćati veću naknadu za programe, oni sa manjim prihodima manji iznos, dok će roditeljima koji su korisnici prava iz socijalne skrbi Grada Rijeke, što uključuje i sve one koji dobivaju dječji doplatak, ti programi biti besplatni. Programi će ostati besplatni i za učenike prvih razreda osnovne škole. Kada roditelji imaju više od jednog djeteta koje će pohađati navedene programe tada se cijena smanjuje: za drugo dijete za 30%, za treće dijete za 60%, za četvrto i svako sljedeće dijete za 100%. Zaista smo nastojali kriterije plaćanja prilagoditi stvarnim mogućnostima roditeljima. Za roditelje koji svoju djecu neće ili ne mogu i dalje uključiti u navedene programe, postoji više mogućnosti koje se dogovaraju sa školom koju dijete pohađa.

Na kraju, slobodno se sa svim Vašim pitanjima i dilemama obratite Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo u kojem će Vam djelatnici rado pojasniti donesene odluke i stvarno stanje po pojedinim pitanjima. Vjerujemo da će ipak u dogovoru sa školama sve probleme oko CN i PB biti moguće riješiti na zadovoljstvo i djece i roditelja. Nadamo se da ćemo nakon ovog kriznog vremena moći uskoro financiranje ovih programa moći u potpunosti vratiti na teret gradskoga proračuna.

Odgovorite

Kalendar događanja

Predstava
 • 16.10. – 24.10.
 • (18:00)

“Carevo novo ruho” – nova predstava u GKL-u

Gradsko kazalište lutaka Rijeka u koprodukciji s Lutkovnim gledališčem Maribor izvodi predstavu "Carevo novo ruho", prema bajci Hansa Christiana Andersena, u režiji Zorana Petroviča...

Detaljnije

Izložba
 • 20.10. – 11.11.
 • (11:00)

Otvorenje međunarodne izložbe „Nakon Velikog rata. Nova Europa 1918. – 1923.”

Izložba, koju je uz sudjelovanje više od 40 povjesničara iz 18 zemalja pripremila Europska mreža sjećanje i solidarnost, govori o rađanju novog poretka u Europi nakon 1918. godine...

Detaljnije

Predstava
 • 21.10. – 22.10.
 • (20:00)

Premijera predstave “Sjećanje gradova” u režiji Edvina Liverića

Hrvatsko-mađarska suradnja donosi predstavu "Sjećanja gradova" baziranu na turbulentnoj riječkoj povijesti...

Detaljnije

Književni susret
 • 22.10. – 18.10.
 • (00:00)

Predstavljanje knjige „Poštovani kukci i druge jezive priče“ Maše Kolanović

U Gradskoj knjižnici Rijeka gostuje ovogodišnja dobitnica prestižne Nagrade Europske unije za književnost Maša Kolanović...

Detaljnije

Izložba
 • 24.10. – 23.01.
 • (10:00)

Otvorenje izložbe “51000 Balthazargrad”

U Rijeci se otvara velika, vesela i šarena izložba koja će razgaliti srca malih i velikih posjetitelja, svih koji poštuju srce i izumiteljski nerv nezaboravnog Profesora Balthazara...

Detaljnije

Predstava
 • 02.11. – 10.10.
 • (00:00)

25. revija lutkarskih kazališta

Jubilarna 25. revija lutkarskih kazališta, koja će se ove godine održati od 2. do 10. studenog, donosi čak deset predstava...

Detaljnije