Vukovarska 11, 31. 3. 2021. – fotografija sve govori: položaj pješačkog prijelaza u odnosu na ulaz/izlaz parikirališta ugrožava sigurnost pješaka. Uz to, jedan od niza primjera neodgovornog ponašanja korisnika Bolt romobila podiže nesigurnost prometa na još višu razinu.
Ne bi li za ovakvu situaciju trebao biti odgovoran i kažnjen Bolt kao pružatelj usluge? Što po tom pitanju poduzima Grad Rijeka koja je u tom projektu partner?

OK / 31.03.2021.

Poštovani,
povećanjem broja električnih romobila, i sličnih proizvoda na električni pogon na tržištu, u prometu se znatno povećava broj korisnika čije prometovanje nije na zadovoljavajući način normirano niti jednim propisom u Republici Hrvatskoj. Naime, za električne romobile trenutačno su primjenjiva pravila u prometu koja se odnose na pješake, zbog čega su najavljene izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Prema dostupnim informacijama, Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je zakonski regulirati prometovanje električnih romobila i sličnih proizvoda na električni pogon koji su na tržištu te je Ministarstvo u javnu raspravu uputilo “Obrazac prethodne procjene za nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama”. Do izmjena Zakona, u ovom trenutku, nažalost ne postoje propisane sankcije za vozače električnih romobila.

Što se tiče ostavljanja romobila na različitim lokacijama na području grada Rijeke, odobrenjem koje je izdano za korištenje površine javne namjene za njihovu postavu, korisnik je upozoren da je dužan osigurati nesmetano odvijanje prometa pješaka i interventnih vozila i nadoknaditi svu štetu koja se prouzroči na površini javne namjene. S tim u vezi, odgovornoj osobi tvrtke Bolt Service HR d.o.o. ukazano je na uočene nepravilnosti, kako bi svoje korisnike upozorili na odgovornije ponašanje. S obzirom da je korištenje električnih romobila omogućeno temeljem Pilot projekta u trajanju od šest mjeseci, počevši od 15. siječnja 2021. godine, ukoliko se kroz praksu pokaže da projekt, osim koristi, ima i nepovoljne učinke, razmotrit će se njegova daljnja provedba.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite