Poštovani, javljam Vam se vezano za vandalizam koji se događa u zadnjih nekoliko mjeseci nad kontejnerima u blizini kućnog broja 43 u Kvarnerskoj ulici.

Naime, svako malo se dogodi da ih netko (vjerojatno više njih) prevrne navedene kontejnere. Jedan od napada na kontejnere dogodio se upravo danas i to dok sam ja osobno bio kod kuće i nažalost niti sam vidio niti sam uspio uloviti pojedince. U vidu kako bi riješili ovaj učestali problem javljam se vama jer navedeni kontejneri pripadaju gradskoj komunalnoj firmi, stoga Vas molim da razmotrite moje prijedloge, a to su; da se kontejneri primaknu 30 metara bliže kućama, kako bi bili uočljivi stanarima, a drugi prijedlog je onaj koji iziskuje novčani trošak je postavljanje postolja za kontejnere.

Na vama je da mi odgovorite što planirate poduzeti jer i meni kao građaninu i Vama kao Gradu Rijeci je u interesu da se otpad odlaže i razvrstava pravilno u kontejnere te da isti budu ispravni i funkcionalni. Isto tako molim Vas da što prije obavijestite radnike Čistoće da navedene kontejnere vrate u početni položaj. Hvala.

Greenpower / 03.05.2020.

Poštovani,
zahvaljujemo Vam na dojavi koja je odmah proslijeđena nadležnim gradskim službama koje su obavile i terenski izvid.
U Komunalnom društvu Čistoća navode kako je ova lokacija spremnika definirana 2018. godine i to prema tadašnjem zahtjevu građana s tog područja, zbog učestalog stvaranja divljih deponija i komunalnog nereda na prethodnom lokalitetu, unatoč znaku zabrane nepropisnog odlaganja.
Postava podesta i učvršćivanje spremnika na sadašnjoj lokaciji nije moguća, jer se spremnik nalazi na makadamskoj podlozi te na čestici u vlasništvu HEP-a. To su pak iskoristili nesavjesni pojedinci koji su vandalski spremnike odgurali niz strminu. KD Čistoća ih potom vraća na njihovo mjesto te ujedno apelira na sve građane da takve situacije odmah prijave putem besplatnog telefona 0800 99 99 00.
Upravo zbog toga što se vandalsko ponašanje po ovom pitanju na navedenoj lokaciji učestalo ponavlja, to se područje dodatno nadzire od strane komunalnih redara. No, tom prilikom nisu uočeni prekršaji, počinjeni najčešće tijekom noći ili vikenda, a zbog čega je gotovo nemoguće spriječiti takvo ponašanje, utvrditi počinitelje i poduzeti, Odlukom o komunalnom redu, propisane mjere. Naime, kako bi do toga došlo komunalni redar, kao službena osoba, počinitelja mora zateći u prekršaju, što ovdje trenutno nije slučaj. Zbog toga ne postoji osnova za prekršajno sankcioniranje.
Unatoč tomu komunalni redari i dalje će pojačano nadzirati Vašu ulicu, kako bi se počinitelji ovih prekršaja ipak otkrili i propisno kaznili.
Svi građani koji uoče nepropisno odlaganje otpada ili bilo kakav vandalizam na gradskoj imovini, to mogu dojaviti putem besplatnog telefona komunalnog redarstva 0800 – 5100.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite