Postovani,

S obzirom na nedavne objave u medijima kako se ponovo aktualiziralo rusenje starog stadiona na Kantridi te izgradnja novog koji nece ukljucivati atletski dio, voljela bih znati u kojoj fazi su nastojanja da atleticari dobiju zamjensku lokaciju?

Isto pitanje postavila sam i 2021. (https://www.mojarijeka.hr/reciglasno/izgradnju-jos-jednog-atletskog-igralista/) kada je spomenuto da ce Grad “prilikom rekonstrukcije Stadiona Kantrida riječkim atletičarkama i atletičarima osigurati kvalitetne uvjete za bavljenje atletikom na zamjenskoj lokaciji te da će novi atletski objekt ispunjavati standarde za sve atletske discipline.”

Medjutim u nastavku odgovora se *ponovo* spominje atletska dvorana te staza na Vojaku, iako je vrlo jasno i vise puta spomenuto da to ne moze biti alternativa jer se na navedenim lokacijama ne mogu odvijati natjecanja niti trenirati sve discipline. Trenutno je Kantrida jedino mjesto, ne samo u gradu vec i u PGZ, na kojoj se mogu odvijati atletska natjecanja. Vojak je super za rekreativce (i velika je steta da nema vise takvih lokacija), ali nije za natjecateljsku atletiku. Dvorana nema kruznu stazu i dobra je alternativa eventualno kad je lose vrijeme.

Hoce li zamjenska lokacija biti spremna i u funkciji *prije* nego krene gradnja novog stadiona ili ce se atleticari stavit “na cekanje”? Zasto jedino nogometasi u ovom gradu imaju uvjete za treniranje – i nova trava i novi stadioni, nogometno igraliste prakticki na svakom koraku, novi trening centar…. a atleticarima dajete polovne i neupotrebljive lokacije, bas tuzno zapravo.

Lei / 02.10.2023.

S obzirom da odgovor u ova dva mjeseca nije stigao, a sad su poznati i detalji, molila bih konacno za odgovor. Kako se moglo cuti jucer u emisiji Radio Rijeke nisam jedina koja je zabrinuta zbog odnosa rijecih vlasti prema atletici i, opcenito, sportovima koji nisu nogomet.

Da sumiram pitanja na koja mi cak i nije toliko bitno dobiti odgovor, koliko mi je bitno da netko od vladajucih osvjesti problematiku i da se ne donose rjesenja koja sluze samo kao brzinska zakrpa i da reda radi naoko rijese situaciju.

– Hoce li zamjenska lokacija biti spremna i u funkciji *prije* nego krene gradnja novog stadiona ? Odnosno brine li se itko da se PRVO osiguraju uvjeti za one koje se s Kantride izbacuje, a da tek onda krene zatvaranje i gradnja
– Hoce li zamjenska lokacija zadovoljavati velicinom, brojem staza i svim popratnim sadrzajima standarde za odrzavanje natjecanja na razini drzave? Sramotno je da se drzavna natjecanja mogu odrzati u puno manjim mjestima, ali u Rijeci ne i potpuno bi bilo suludo ulupati novce u novi projekt koji bi ponovno bio polovicno napravljen (kao sto je to slucaj s atletskom dvoranom koja doduse ionako sada potpuno gubi smisao i korist kad joj se pripadajuci atletski stadion mice)

Kao sto je jucer na radiju receno, pozicija na kampusu je na vjetrometini, pitanje je ima li mjesta za pravi stadion sa svlacionicama, popratnim objektima, teretanom koju atleticari trebaju za treninge snage itd. (a ne samo malo, neadekvatno, “skolsko” igraliste).

Sto s atletskom dvoranom? Hoce li se i ona “seliti”? Kako ce klubovi organizirati treninge na toliko udaljenim lokacijama, jer trenutno u slucaju kise manja djeca umjesto na otvorenom jednostavno presele trening u dvoranu…. nije bas jednostavno logisticki brzinski selit trening sa Trsata na Kantridu.

Iskreno se nadam da ovoga puta novci nece biti suludo ulupani u neadekvatan projekt, kao sto je to cesto do sada bio slucaj s gradskim investicijama. I takodjer se nadam da cete prilikom donosenja odluka u raspravu ukljuciti i strucne, sportske kadrove

Odgovorite