Hoće li i ove godine, kada se ne predviđa u jednom pomorskom mjestu snijeg i dalje privatnoj firmi Ceste Rijeka, platiti oko 2 milijuna kuna za “čišćenje snijega” i najam ralica u “pripravnosti” za ovu zimu, unatoč financijskoj krizi?

Prije ste stalno navodili da je sve prema pravilnicima i programima čišćenja koje sami pišete.

Ovako isto Bandić komentira dodijeljivanje adventskih kućica “sve je učinjeno po zakonu tom i tom, pravilniku tom i tom”. Bilo bi po zakonu da je jedna nula manje i da postoje aneksi ili nešto slično ugovoru/javnoj nabavi da postoji stavka koja se isključivo isplaćuje ako padne snijeg i dolazi do čišćenja snijega. Može li se postaviti pitanje gradskoj upravi:

Može li se napraviti javni natječaj i prilagoditi gdje bi se dodatni novac dobivao samo ako padne snijeg?

zdravko-herbiko / 29.06.2020.

Poštovani,
ponajprije moramo istaknuti kako zakone predlaže Vlada Republike Hrvatske, a usvaja ih Hrvatski sabor. Grad Rijeka, kao jedinica lokalne samouprave dužan je te zakone poštivati i provoditi, a ako i kada dođe do njihovih izmjena, po njima će se i postupiti.

Tako se radovi Zimske službe u razdoblju od 15. studenoga tekuće, do 15. ožujka iduće godine, obavljaju sukladno Zakonu o cestama, Pravilniku o održavanju javnih cesta, Zakonu o komunalnom gospodarstvu, Odluci o održavanju nerazvrstanih cesta grada Rijeke i svim ostalim pozitivnim zakonima i zakonskim propisima.

Zimska služba sastavni je dio redovitog održavanja javnih, nerazvrstanih i javno-prometnih površina s osnovnom zadaćom pružanja maksimalne sigurnosti svim sudionicima u prometu. Samo postupanje je specifično jer podrazumijeva djelovanje kada nastaju zimski uvjeti koji, osim snježnih padalina, uključuju i djelovanje u trenutku niskih temperatura i kada postoji mogućnost zaleđivanja kolnika, u ovom slučaju na svim kolnicima unutar administrativnih granica kojima upravlja Grad Rijeka. Prilikom najave navedenih uvjeta radovi uključuju preventivno postupanje u posipavanju kolnika prije nastupanja samog događaja i kontinuirano djelovanje kada ovi uvjeti stvarno nastupaju. Sama aktivnost se izvodi temeljem Operativnog programa održavanja nerazvrstanih cesta i javno-prometnih površina u zimskim uvjetima u gradu Rijeci.
Zbog specifičnosti i složenosti svih tih radova zakonska obveza upravitelja u vrijeme trajanja zimskih uvjeta mora biti spremnost pristupa djelovanja u svakom trenutku preventivno i aktivno, temeljem planiranih potreba navedenih Operativnim programom, što uključuje i potrebno dežurstvo. Naime, i u zakonu se navodi da je učinkovito postupanje Zimske službe nemoguće ako se pokreće u trenutku nastupa zimskih uvjeta.
Temeljem svega navedenog, a sukladno navedenom Zakonu i propisima obaveza vlasnika i upravitelja cesta, u ovom slučaju za nerazvrstane ceste kojima upravlja Grad Rijeka, odmah po objavi o nastupanju zimskih uvjeta u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15.ožujka naredne godine Zimska služba mora biti spremna djelovati. Spremnost i opremljenost Zimske službe provodi Inspektor za ceste iz Državnog inspektorata na smotri mehanizacije i osoblja u zimskoj bazi. Sve utvrđeno prilikom pregleda na Smotri uvodi se u Zapisnik kojega ovjeravaju inspektor za ceste, svi vlasnici i upravitelji cesta te sam ugovorni izvođač radova Zimske službe.

U tom smislu, još jednom naglašavamo da je djelovanje ovih službi potrebno neovisno o tome kada su njihove aktivnosti i intervencije neophodne. Prema modelu koji Vi predlažete, ne bi bilo nužno niti stalno postojanje, odnosno financiranje vatrogasne službe, spasilačke službe ili Gorske službe spašavanja, jer njihov rad nije potreban u svakom trenutku. Međutim, stoji činjenica da su njihova intervencija ii spremnost na djelovanje itekako važni kada se za to pokaže potreba, prije svega radi sigurnosti i zaštite građana.

S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite

Kalendar događanja

Predstava
 • 03.07. – 04.07.
 • (21:00)

“Kralj Edip” – klasik za nove generacije

Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature te ovaj lektirni naslov mladoj publici....

Detaljnije

Obilazak
 • 04.07.
 • (10:00)

„Neboderi: Grad među oblacima“

Dođite poslušati priču o riječkim neboderima, saznajte kako aktivirati svoj krov uz savjete Sekcije, a na kraju ponesite uspomenu u obliku fotografije ili crteža s radionice skiciranja gradskih vizura....

Detaljnije

Predstava
 • 03.07.
 • (20:00)

Port of Dance: Viktor Černický “PLI”

„PLI“ kombinira 22 stolice i jednog posvećenog čovjeka. Na maloj platformi Viktor Černický odlučno ulazi u pokušaj neodređene konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije svemira...

Detaljnije

Festival
 • 04.07.
 • (10:00)

U Harteru na Kvarteru, u epizodi: Ulični sport

Posjetitelje očekuje vođena planinarska šetnja do Žaklja, radionica urbanog penjanja, prezentacija Skateboard kluba Kvarner, urbana biciklistička tura od Konta do Hartere...

Detaljnije

Festival
 • 04.07. – 05.07.
 • (09:00)

Kantrida FKK 2020: Svečano otvorenje uz ponoćnu operu

Raznolikim programom na plaži Ploče, čiji će vrhunac biti ponoćna premijera “Opere Navale” Zorana Majstorovića, svečano će se otvoriti manifestacija Kantrida FKK 2020 ...

Detaljnije

Izložba
 • 05.07.
 • (11:00)

Likovna izložba “Pul Kaštela”

Na izložbi sudjeluju umjetnici iz svih krajeva Hrvatske, a od 2009. godine izložba je i međunarodnog karaktera....

Detaljnije

Skip to content