zašto su se na Krnjevu umjesto zelenih otočića pojavile cementirane površine? mislim da bi nam svima bilo draže da je što više zelenila u našem gradu. pogledajte sliku i recite tko je odgovoran za ovo i je li to trajno rješenje. hvala.

A Je To / 03.06.2010.

ja se apsolutno slažem sa svakom inicijativom koja se zalaže za više zelenila.

Površina ovih zelenih otoka je bila mala, kosa, okružena asfaltom, s kojeg su se slijevale oborinske vode i ispirale ionako siromašno tlo, a ljeti su se dizale vrlo visoke temperature i doslovce “pržile” zelenilo. Biljni materijal koji se redovito održavao nije imao adekvatne uvjete za rast. Sloj zemlje je bio vrlo tanak, a uz to, riječ je o prometnici gdje su se motornim vozilima, zbog neprilagođene brzine, redovito uništavale biljke.

Zbog toga su se asfaltirali zeleni otoci, budući da su uvjeti na terenu onemogućavali da se postigne zadovoljavajući izgled zelenila, dok je preostali biljni materijal iz njih presađen na druge javne zelene površine u gradu.

Proteklih godina ulaganjem znatnih sredstava velik je broj neuređenih zelenih površina pretvoren u uređene javne zelene površine. Istovremeno je bilo pojedinačnih slučajeva ukidanja manjih javnih zelenih površina te pojedinih drvorednih stabala. Tim mjerama pristupa se samo kada za to postoje posve opravdani razlozi.

Odgovorite