Dočeku Nove godine

 Božić je po tom pitanju jasan – blagdan čije se ime sastoji od jedne riječi i uvijek se piše velikim slovom, dakle ‘Božić’. Nova godina je nešto kompliciranija, no ništa što se ne može kratko i jasno objasniti, razumjeti i usvojiti. Dakle, kombinacija započinjanja obje riječi velikim slovom ne dolazi u obzir (Nova Godina)!  Riječ ‘godina’ se u ovom slučaju uvijek piše malim početnim slovom, dok riječ ‘nova’ može imati oblik s velikim početnim slovom, ali i s malim.

Zaželite li nekome sretnu Novu godinu, to mu želite samo za 1. siječnja; zaželite li sretnu novu godinu, tada ta čestitka obuhvaća svih 365 dana u godini. Pravilna su oba oblika, na vama je da odaberete jedan, ovisno o tome koliko želite da ta osoba bude sretna!
Druga zabluda jest ona oko blagdana i praznika. Iako se često koriste kao sinonimi, one imaju različit sadržaj. Blagdan jest dan posvećen religioznom događaju, primjerice Božić, Uskrs, Bajram, dok praznik nema vjersku težinu – Praznik rada, Dan žena i sl.

Božić smo proslaviti, Nova godina nas tek čeka, a zimske praznike već uživamo. Ugodnu, sretnu i zdravu novu 2012. godinu želi vam ekipa rubrike Y!