Ovog proljeća, Rijeka će biti prijestolnica gaming svijeta i novih tehnologija jer postaje domaćin prvog riječkog gaming expoa – Expo GameRi! Od 6. do 7. travnja 2024. prostor Exportdrva bit će izvor zabave, edukacije, inspiracije i poduzetništva, povezujući stoljeća riječke kulture, raznolikosti i inovacija s međunarodnom zajednicom i industrijom video igara.

Expo GameRi rezultat je udruženih snaga – marketinške agencije Rivira i Udruge “3. zmaj” iz Rijeke, s partnerima – producentskom i medijskom kućom GameHub iz Zagreba i najvećim regionalnim gaming portalom HCL.hr.

“Video igre su pozitivan i zabavan medij budućnosti, što potvrđuje činjenica da je riječ o najvećoj globalnoj industriji čiji prihodi naveliko prelaze filmsku i glazbenu industriju zajedno, a njen neviđen rast se zadnjih godina osjeti i u Hrvatskoj. Upravo nas je to navelo na organizaciju dva dana potpunog gaming užitka u Rijeci i programa u koji smo uvrstili brojne atrakcije i iznenađenja kojima ćemo posjetitelje upoznati s najnovijim gaming i tehnološkim trendovima” istaknula je Marta Glažar, organizatorica manifestacije, predsjednica Udruge “3. zmaj”.

Zahvaljujući digitalizaciji, tehnološkom napretku i globalnoj povezanosti, igrači diljem svijeta mogu uživati u raznovrsnim iskustvima. Esportovi postali su ozbiljan posao, privlačeći velike gledateljske brojke i sponzorstva. Mobilne igre postale su mainstream, dostupne svima na pametnim telefonima. Također, virtualna stvarnost (VR) i proširena stvarnost (AR) pridonose inovacijama ne samo u gaming svijetu, već su postali dio muzejskih ili turističkih iskustava.

“Ova dinamična industrija ne samo da pruža zabavu, već i stvara radna mjesta budućnosti te razvija ekonomske ekosustave diljem svijeta. Gaming je dostupan svima i dio je svakodnevnice ljudi svih dobnih skupina”, izjavio je Lovro Lajoš, partner organizacije, direktor GameHuba, jedinog hrvatskog televizijskog kanala posvećenog videoigrama.

Program za sve uzraste

Expo GameRi donosi bogat dvodnevni program za sve dobne skupine ispunjen raznovrsnim sadržajima, a tu su najvažniji game developeri i brojni izlagači, na čijim će štandovima posjetitelji moći isprobati popularne, poznate, ali i najnovije igre, tehnologije i gadgete. Stručnjaci i imena iz domaće i globalne gaming industrije dijelit će svoja iskustva i razgovarati o aktualnim temama na panelima, a publika će imati prilike više čuti o novim projektima i razvoju gaming industrije u Hrvatskoj.

“Pripremamo razne radionice, gaming turnire i natjecanja te nagradne igre, na koje su pozvani okušati se svi uzrasti. Svi će imati prilike osvojiti nagrade, uhvatiti neki giveaway ili tombolu, a posebno su pozvani svi zainteresirani pokazati svoje znanje u najvećem domaćem gaming pub-kvizu”, navela je Valentina Mišković Yoe, organizatorica manifestacije, direktorica agencije Rivira.

Posebno je istaknula i bogati zabavni i popratni program cijele manifestacije kao što je tematsko gaming Cosplay natjecanje u kostimiranju, različite plesne točke, DJ-evi te jedna sasvim posebna poslastica – koncertni program glazbe iz popularnih videoigara i filmova.

Expo GameRi održava se pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Turističke zajednice grada Rijeke. Direkciju manifestacije čine riječka marketinška agencija Rivira i Udruga 3. zmaj te partneri GameHub i HCL portal. Uz njih su Smart RI inovacijski klaster za razvoj pametnih gradova, Sveučilište Algebra, riječka IT tvrtka Exevio, Poduzetnički inkubator Sisačko-moslavačke županije Pismo, Riječka razvojna agencija Porin te Sinergana inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju iz Rijeke.

Iz organizacije poručuju: ”Pridružite nam se u Expo GameRi avanturi ovog proljeća i istražite svijet gaminga, inovacija, kulture i zabave u Rijeci kao nikada prije!”

Sve što želite saznati o ovom događanju, pronađite na web stranici www.gameri.eu te zapratite Expo GameRi na društvenim mrežama:

FB: www.facebook.com/expogameri

IG: www.instagram.com/expogameri

TikTok: www.tiktok.com/@expo.gameri

YouTube Channel: @ExpoGameRi

WEB: www.GameRi.eu