„Ovo je samo mali dio povijesti riječkih mažoretkinja i zaista bi se satima moglo pričati o našem radu“, otvorio je svečanost predsjednik Plesne udruge „Prve riječke mažoretkinje“ Mike Raukar. Okupljene su također pozdravili i gradonačelnik Marko Filipović i predstavnica Primorsko-goranske županije Sonja Šišić.

„Kao što ste čuli, obilježavamo 25 godina rada. Ovom prilikom zahvaljujem djevojkama što su tolike godine života darovale mažoretkinjama. Sve ove godine, cure su nizale uspjehe i bile ogromna podrška u treninzima, putovanjima, brizi jednih za druge. Naša ideja od početka je bila da riječke mažoretkinje ostanu prepoznatljive po svome izričaju te opravdaju onu „biti totalno drugačiji od drugih“. Željeli smo pokušati nešto novo i odmaknuti se od strogog vojničkog stila i pratiti trendove, no svejedno raditi svevremenske plesove“, rekao je predsjednik ove plesne udruge pohvalivši mažoretkinje i istaknuvši da su kreativnost, disciplina, radišnost i odgovornost stečene vrline koje djevojke provode i u svakodnevnom životu. Također je zahvalio Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji na podršci svih ovih godina.

Gradonačelnik Filipović čestitao je 25., odnosno 26. obljetnicu, jer se okrugla obljetnica nije mogla proslaviti prošle godine zbog epidemioloških razloga, te je izrazio ponos što su Prve riječke mažoretkinje takav brand našega grada.

„Gdje god se riječke mažoretkinje pojave, prepoznaju se po svome „riječkome hodu“ i to diljem zemlje, ali i u inozemstvu. Mnoge su nagrade donesene u Rijeku u ova dva i pol desetljeća i zbog toga još jednom čestitam, a posebno čestitam i na promociji našega kraja. Mnoge mažoretkinje oprostit će se od svoje karijere, no čujem da postoji inicijativa o osnivanju grupe veteranki tako da možda bude i nastavka. Sve grupe mažoretkinja prenose ime Rijeke gdje god da se pojave i ostvaruju zapažene rezultate. Svega toga ne bi bilo bez pravoga vodstva te i svima njima čestitam; vidljivo je da se radu pristupa uz mnogo emocija i posvećenosti.”

Od predsjednika Udruge gradonačelnik je primio zahvalnicu i poručio da će Grad Rijeka i dalje pratiti rad mažoretkinja kao i dosad i zaželio svima još puno plesa, radosti i veselja.

Nakon govora i zahvala, svoj plesni rad predstavile su sve grupe mažoretkinja, od mini-mini do seniorki. Posebna atrakcija večeri bile su plesačice s vatrenim štapovima čiji je nastup brojnu publiku Kulturnoga doma ostavio bez daha.

O mažoretkinjama

Prve riječke mažoretkinje osnovane su 1995.godine te su jedan od najstarijih mažoret timova u Republici Hrvatskoj. Djevojke i djevojčice djeluju u nekoliko skupina: baby grupa, mini mini, kadeti, juniori i seniori.

Osim njihovih redovitih nastupa na Korzu i svim važnim riječkim događanjima, Prve riječke mažoretkinje ostvarile su i niz zapamćenih nastupa diljem Europe, osvajale su nagrade na brojnim inozemnim natjecanjima, kao što su plesni festivali u Španjolskoj, Mađarskoj, Italiji te na Europskim prvenstvima gdje redovito osvajaju medalje u čast svog grada. Njihovi najveće postignuće je titula državnih prvakinja dvije godine zaredom te brončana medalja sa europskog prvenstva. Prošle godine prezentirale su svoj grad i državu na plesnom festivalu u Moskvi.

Više o njima na poveznici.