U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke promovirana je knjiga Vjekoslava Bakašuna “Doprinos mještana Kraljevice i Kostrene u spašavanju Židova tijekom lipnja i srpnja 1941.”.

Prisutnima su se uvodno obratili zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut, rabin Židovske zajednice za RH Luciano Moše Prelević te direktor Naklade Kvarner Franjo Butorac, dok su o knjizi govorili recenzent i povjesničar prof. dr.sc. Željko Bartulović i autor dr.sc. Vjekoslav Bakašun.

Knjiga je nastala temeljem petnaestogodišnjeg istraživanja dr. Bakašuna a bavi se do sada malom poznatim činjenicama o spašavanju Židova, mahom iz Zagreba, koji su bili internirani u Kraljevici i koji su se zahvaljujući dijelu mještana Kraljevice i Kostrene uspjeli prebaciti preko Sušaka i Italije do Švicarske te su tako preživjeli Holokaust. Naime, obala Kostrene, 800 metara udaljena od Kraljevice, bilo je područje anektirano Italiji i potpuno izvan dohvata vlasti NDH.

Promocija knjige Vjekoslava Bakašuna o spašavanju Židova

Franjo Butorac, Vojko Obersnel, Vjekoslav Bakašun i Marko Filipović

Zamjenik riječkog gradonačelnika Filipović podsjetio je kako je nakon predavanja o ovoj temi prilikom obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust u Gradskoj vijećnici 2019. godine gradonačelnik Vojko Obersnel predložio da se na predavanju izneseni zanimljivi podaci pretoče u tiskanu publikaciju.

Ne postoji nikakva službena, a niti druga evidencija, o tome koliko je Židova prebačeno na obale Kostrene. Tek se, po nekim sjećanjima najstarijih mještana Kostrene, može zaključiti da se barkama prevezlo 250 do 300 Židova. U to vrijeme Bakašun je imao 12 godina, a o događajima govori ne samo iz tuđih sjećanja, već i vlastitog iskustva, budući da su neke židovske obitelji stanovale i u njegovoj obiteljskoj kući u Kostreni.

„Želio bih da ovo izdanje postane još jedan od “kamena spoticanja”, koji će uz već one postavljene na nekoliko riječkih adresa, podsjećati, opominjati i podizati svijest sviju nas, a posebice naših mlađih generacija da se zlo Holokausta više nikada i nigdje ne smije ponoviti. Ova je knjiga ujedno i doprinos antifašističkoj kulturi sjećanja koju ovaj kraj njeguje i čuva s velikim pijetetom opirući se revizionističkim pokušajima uljepšavanja povijesne istine,“ poručio je zamjenik gradonačelnika Filipović.

Promocija knjige Vjekoslava Bakašuna o spašavanju Židova

U ime izdavača, Saveza antifaštističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije i Naklade Kvarner, govorio je predsjednik SABA PGŽ Tamarut. Istaknuo je kako se radi o drugoj Bakašunovoj knjizi na temu izbjeglih Židova u Kostreni, koja predstavlja podsjetnik na humanost, požrtvovnost i hrabrost naših ljudi iskazanoj u Drugom svjetskom ratu.

Rabin Moše Prelević zahvalio se autoru što je javnosti malo poznate podatke predstavio javnosti kroz knjigu. Ujedno se zahvalio svima koji su, riskirajući svoje živote, sudjelovali u spašavanju Židova iz Kraljevice.

Dr. Vjekoslav Bakašun poznati je kroničar Kostrene, autor je brojnih knjiga o Kostreni i njezinim žiteljima, osnivač, član i predsjednik brojnih udruga, pokretač i dugogodišnji aktivist društvenog života u Kostreni.

Knjiga je objavljena pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Grada Kraljevice, Općine Kostrena, Primorsko-goranske županije, Koordinacije židovskih općina RH i Židovske općine Rijeka.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije