Samir Barać, Snježana Pejčić, Kuglački klub Mlaka i Vaterpolo klub Primorje Erste banka, proglašeni su sportašima desetljeća u pojedinačnoj i klupskoj konkurenciji, dok je Vedran Dumenčić ovu prestižnu titulu ponio u konkurenciji osoba s invaliditetom.

U istom odabiru Zajednice sportova PGŽ najboljima u kategoriji školskih sportskih društava proglašeni su ŠSD osnovne škole Kozala i ŠSD „Dominik Savio“ Salezijanske klasične gimnazije. Proglašenje laureata održano je danas na terasi Guvernerove palače.

Proglašenje sportskih laureata ispred Guvernerove palače / Foto: Primorsko-goranska županija

Proglašenje laureata ispred Guvernerove palače / Foto: Primorsko-goranska županija

Čestitke svim laureatima uputila je zamjenica župana Marina Medarić te naglasila kako je dobro da je Zajednica sportova i u ovim nimalo lakim pandemijskim okolnostima odlučila odati priznanje na ovaj način.

Rasadnik sportaša

„Čestitam i svim ostalim sportašima koji su ostvarivali odlične rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima kroz proteklih deset godina. Upravo su sportaši najbolji promotori naše Županije, a mi smo svih ovih godina nastojali financijski pratit sport, ulagati u sportsku infrastrukturu i nagrađivati najuspješnije. Ova Županija poznati je rasadnik sportaša, a dokaz tome su i brojni trofeji koje su osvajali“, rekla je zamjenica Medarić.

Kako je rekao  predsjednik Zajednice sportova PGŽ Veljko Karabaić, svake se godine održava svečanost proglašenja najuspješnijih sportaša i sportskih djelatnika za prethodnu godinu. Pandemija koronavirusa  u 2020. godini dovela je do odgađanja i otkazivanja velikog broja natjecanja, pogotovo međunarodnih. To je rezultiralo puno manjim brojem ostvarenih rezultata te nejednakost u zastupljenosti rezultata u pojedinim sportovima. Stoga bi u slučaju izbora sportaša za 2020. godinu mnogi  bili u nepravedan položaj te bi jako teško bilo vrednovati sportove međusobno u situaciji u kojoj postoji 250 državnih prvaka bez međunarodnih plasmana.

„S obzirom na ovu specifičnu situaciju, Izvršni odbor Zajednice sportova PGŽ donio je odluku o proglašenju najuspješnijih sportaša desetljeća, za razdoblje od 2011. – 2020. godine čime se daje naglasak na promociju sporta i održava kontinuitet nagrađivanja. Način izbora sportaša i ekipa desetljeća izvršio se temeljem izvještaja iz godišnjih izbora najboljih sportaša u razdoblju 2011. – 2020.“ rekao je Karabaić.

Nagrada za životno djelo u sportu

Birali su se najuspješniji sportaš i sportašica u seniorskoj konkurenciji, najuspješnija muška i ženska ekipa u seniorskoj konkurenciji, zatim najbolji sportaš u kategoriji osoba s invaliditetom te najuspješnije osnovnoškolsko i srednjoškolsko sportsko društvo. Osim sportaša, Zajednica sportova PGŽ-a, svake godine dodjeljuje nagrade za životno djelo za osobit razvoj i doprinos promicanju sporta. Ove godine među nominiranima odabrani su Žarko Despot – dugogodišnji sportski djelatnik u skijanju, Miroljub Berak, sportaš, trener, djelatnik i sudac u karateu i Marijan Brnčić, bivši nogometaš, trener i djelatnik u nogometu.

Dopredsjednik Zajednice sportova PGŽ Fernando Kirigin zahvalio se županu Komadini i PGŽ što su i u najvećoj krizi, ne samo osigurali nego i pojačali sredstva za financiranje sporta.

U ime svih nagrađenih zahvalio se Samir Barać  koji je rekao da možda nikad nije bilo važnije na ovaj način odati priznanje sportašima, jer je to poticaj djeci i mladima da se ponovno vrate sportu čim okolnosti to budu dozvolile. „Izrazito sam ponosan na ovu nagradu i zahvaljujem Županiji što financijski podupire sport i što posebnu brigu vodi o mladim naraštajima“, poručio je Barać.

Svečanom proglašenju sportaša desetljeća u PGŽ prisustvovala je i resorna pročelnica Sonja Šišić.

(Foto: VK Primorje)