U sklopu završnice projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u Galeriji Filodrammatica jučer je postavljena prostorna instalacija „Print Screen“ mlade riječke umjetnice Marine Rajšić. Riječ je o videokolažima koji kreiraju simulaciju virtualnog/cyber prostora u fizičkom prostoru, prostoru galerije.

Autorica Print Screenom rasprostire i raslojava radnu površinu računala kako bi ukazala na osobine umrežene javnosti koja je važan faktor u određenju njezinog mjesta u svijetu. Radi se o sadržaju koji je široko dostupan i prisutan, ali u ovoj određenoj kombinaciji postaje jedinstven i intenzivan tako da emocionalno, intelektualno i fizički utječe na posjetitelja izložbe, ali i na samu autoricu rada kao pripadnicu današnje generacije.

Ljudi su strastveni oko pronalaska svog mjesta u svijetu. Zato je ono što gledamo izrazito važno, jer nas to određuje, smješta nas u društvo, u svijet. Određuje horizont naših očekivanja, određuje naše raspoloženje koje je odraz našeg odnosa prema očekivanjima koja stvaramo.

No, ne stvaramo sami ta očekivanja, društvo stvara uloge za koje prolazimo audicije, određuje standarde vrijednosti i vjerovanja, fizičkog izgleda, radnih navika, intelektualnih sposobnosti, oblika potrošnje i još mnogo čega drugoga. Naravno, nisu samo slike instrumenti ovog procesa, svoju ulogu imaju riječi, ritmovi, melodije, mirisi i okusi, a odvijaju se u obitelji, školi, među vršnjacima, susjedima, sugrađanima.

Danas u tom procesu sve značajniju ulogu imaju strojevi, algoritmi koji nam serviraju informacije u formi slika, zvukova i riječi putem velikih i malih računala. Ekrane računala i mobitela gledamo neprekidno, svakodnevno. Te su slike organizirane oko naših individualnih interesa, tu se nalazimo u središtu svijeta kojeg sami stvaramo.

U organizaciji udruge Drugo more, izložba je postavljena dan uoči početka strožih epidemioloških mjera u PGŽ-u koje su zabranile izložbene aktivnosti, tako da se do 17. travnja nažalost neće moći razgledati u prostoru galerije.

Marina Rajšić diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci

Marina Rajšić diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci

O autorici

Marina Rajšić (1995., Rijeka) je umjetnica i dizajnerica vizualnih komunikacija. Magistrirala je Vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine. Od 2014. godine izlaže skupno i samostalno. U prosincu 2018. objavljuje umjetničku knjigu naziva “Umjetno(st) lijepo(g)” popraćenu samostalnom izložbom istog naziva. Nagrađena je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Rijeci za samostalni umjetnički rad. U svojim radovima bavi se temama odnosa jedinke i populacije, preispitujući sebe kao jedinku populacije 21. stoljeća. U tom kontekstu bavi se i suvremenim društvenim normama. Kreće se u smjeru konceptualne, novomedijske umjetnosti, a u posljednje vrijeme u svoje radove uključuje i elemente marketinga.