U sklopu programa “U društvu telefona i tableta”, u organizaciji Drugog mora, u Filodrammatici su prikazana dva video rada diplomanata s Haške akademije.

Program nastao u suradnji s galerijom 1646 (Den Haag, Nizozemska) koji donosi video radove španjolske umjetnice Carmen Roce Igual i slovačkog umjetnika Adama Centka.

Tehnologija, usamljenost i virtualnost

Radovi promatraju sadašnjost u kontekstu digitalne prisutnosti i fizičke dezorijentiranosti, a proizlaze iz našeg odnosa prema digitalnom svijetu i samoreprezentaciji unutar njega, osvrćući se na tehnologiju, usamljenost i virtualnost. Oba rada nastala su tijekom lanjske izolacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Video rad “Novel” (Roman, 20 min) Carmen Roce Igual introspektivno je putovanje i dramatično promišljanje o vanjskim i unutarnjim maskama koje odabiremo odjenuti u karanteni, popraćeno telefonima i tabletima. Likovi propituju vlastitu sliku o sebi na glas dok razgovaraju, pritom čak i tračajući sa selfijima i intimnim objektima.

Rad “Silicon Sights” (Silicijski prizori, 8 min) Adama Centka nude šetnju kroz digitalne i prirodne krajolike dok nastoje interpretirati kako se oni međusobno isprepliću. Krhka ovisnost izlazi na vidjelo, prikazujući kako digitalni prostori ne mogu opstati bez prirodnih resursa.

Projekcije je pratio razgovor s umjetnicom Nadijom Mustapić, čiji rad često istražuje višedimenzionalne odnose prostora i njegove reprezentacije, a pristup bazira na audio-vizualnom dokumentarizmu.