Tematski fokus ovogodišnjeg izdanja festivala bit će Desetljeće, jer je 2023. godina u kojoj festival obilježava 10 godina postojanja. “Želimo se osvrnuti na promjene, turbulencije, izazove i sazrijevanja koji su pratili ovaj period u svijetu i našim svakodnevnim životima, te na koje načine film i umjetnost odgovaraju i daju smisao nikad brže mijenjajućem zeitgeistu“, objašnjavaju organizatori.

Uvjeti prijave za filmski program

Za filmski program STIFF-a mogu se prijaviti studentski igrani, dokumentarni i animirani filmovi u trajanju do 60 minuta, nastali u periodu nakon 1. siječnja 2021. godine. Prijave su otvorene i za debitantske radove bivših studenata filma te za eksperimentalne filmove. Nije nužno da filmovi direktno odgovaraju na temu festivala. Filmovi moraju biti na engleskom jeziku ili imati titlove na engleskom jeziku te se primaju isključivo putem FilmFreeway platforme do 30. 6. 2023.

S naglaskom na suvremene umjetničke prakse, izložbeni program festivala pod nazivom Démodé okuplja umjetnike iz cijelog svijeta koji svojim radom propituju značajne pojave društvene, političke, ali i intimne svakodnevice.

Uvjeti prijave za izložbeni program

Prijave su otvorene za audiovizualne medije, izvedbe, participativne radove i upute, digitalne radove (GIF, mem, NFT, računalna grafika, 3D objekti, video igre, web stranice, aplikacije, video), instalacije, interaktivne objekte, strojeve, kao i sonična i tekstualna djela koja se mogu interpretirati u izložbenom ili javnom prostoru baveći se temom Desetljeća u najširem smislu. Razne perspektive su dobrodošle, od društvenih ili intimnih do konceptualnih pristupa. Prijave za izložbeni program se vrše putem google obrasca na poveznici do 4. 6. 2023.

Detaljnije informacije o natječajima i uvjetima prijave možete saznati na festivalskoj web stranici.

Za dodatna pitanja možete se obratiti festivalskom timu putem mail adrese studentinternationalff@gmail.com (filmski program) te demode.stiff@gmail.com (izložbeni program).

O festivalu

Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) prvi je hrvatski međunarodni festival koji je posvećen isključivo studentskom filmu. Pokrenut je u produkciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, a ima za cilj predstavljanje najbolje svjetske studentske filmske produkcije. Posvećen je promociji studentskih filmskih radova i osnaživanju filmske i video produkcije u Hrvatskoj i u regiji. Pružajući uvid u radove kolega filmaša, potiče razmjenu ideja i prekograničnu suradnju u području filma, videa i animacije.

Ulaz na projekcije ovog neprofitnog festivala je besplatan, i to s ciljem upoznavanja što šire publike s iznimno kvalitetnim studentskim filmovima iz cijeloga svijeta.

STIFF je organiziran u partnerstvu s Art-kinom, a sufinanciran sredstvima HAVC-a, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Ministarstvo kulture i medija RH.