Deseto izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala — STIFF, u organizaciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci te u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Art-kinom, bit će održano od 22. do 26. studenoga 2023. u Art-kinu u Rijeci, Galeriji SKC, Filodrammatica Dvorani, Nemo Klubu i OKC-u Palach.

Filmski program

STIFF ove godine donosi 40 filmova podijeljenih u 11 programa iz 17 zemalja, koje su među 600 filmova odabrale selektorice Maša Drndić i Marta Ban. Filmovi se za titulu najboljeg igranog, dokumentarnog i animiranog filma te za pobjednika prema odabiru publike. O najboljima u kategoriji igrani film odlučuje žiri u sastavu: Aleksandra Terpińska, Sara Grgurić i Marta Licul; o najboljima u kategoriji dokumentarni film: Michał Hytroś, Klara Dujmović i Nina Sorić, dok o najboljima u kategoriji animirani film: Renata Gąsiorowska, Louison Chambon i Janis Beletić.

Najavljujući festival na konferenciji za medije, Maša Drndić, umjetnička direktorica i selektorica STIFF-a, zahvalila je na suradnji Art-kinu i SKC-u bez kojih STIFF ne bi bio moguć. “Unatoč težini prethodnog desetljeća, ono je dovelo do divnih ideja i projekata te je ostavilo velik utjecaj na sve nas što pokazuju brojke. U 10 godina pristiglo je 6500 filmova od kojih je prikazano 450, a podijeljeno je 50 nagrada. U ovogodišnjem programu prikazat će se 7 hrvatskih naslova, čime pokazujemo da su domaći filmovi sve konkurentniji”, istaknula je Drndić i dodala da ovogodišnji program sadrži i kandidata za studentskog Oscara.

Jana Ažić, voditeljica Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, naglasila je koliko je festival bitan dio identiteta Sveučilišta; zbog prakse studenata u stvaranju cijelog festivala. Ove godine obilježava se i 10 godina suradnje s Akademijom primijenjene umjetnosti, stoga je tema u duhu slavlja međustudentske suradnje. Katarina Erak, članica kustoskog tima međunarodne izložbe Démodé pozdravila je održavanje sedmog izdanja popratnog programa u kojem će autori govoriti o bitnim problemima prethodnog desetljeća te intimnim i globalnim promjenama koje su izazvane razvojem tehnologije i industrije.

Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina, čestitala je na 10. obljetnici festivala koja je obilježava iste godine kad i 15. rođendan Art-kina čime će se dostojno obilježiti cijela suradnja. “Art-kino i Galerija SKC su mjesto susreta i razmjene ideja otvoreno mladim ljudima i njihovim novim načinima filmskog pripovijedanja”, zaključila je Mišković.

U fokusu promjene koje su obilježile proteklo desetljeće

Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je temi Desetljeće, koja prema riječima Maše Drndić,  potiče na razmišljanje o promjenama koje su okarakterizirale posljednjih deset godina. “Kroz raznovrsni filmski program osvrćemo se na svjetske i osobne promjene, te na načine na koje film interpretira i odražava zeitgeist u doba post-istine i duboke društvene podijeljenosti. Slavimo kompleksnost odrastanja – bilo festivala, njegovih kreatora, filmskih umjetnika ili same filmske umjetnosti koja nas nanovo iznenađuje i izaziva te u svojem najljepšem obliku nikad ne nudi jednostavne odgovore. Ovo jubilarno izdanje STIFF-a stoga je omaž prošlim vremenima, analitički osvrt na sadašnjost te promišljanje o budućnosti”, pojasnila je Drndić.

STIFF je do sada predstavio više od 450 kratkih i srednjemetražnih filmova različitih žanrova, organizirao 7 multimedijalnih izložbi i niz radionica, tribina te zabavnih događaja. U tome je pomoglo preko 200 volontera i volonterki, studenata i studentica Sveučilišta u Rijeci kroz uključenost u produkciji događanja kao članovi i članice žirija, dizajneri, prevoditelji, kustosi izložbenog programa, kreatori promotivnih videa, PR-ovci, koordinatori filmskih i popratnih događanja, najavljivači te moderatori razgovora.

Otvorenje uz filmove u Art-kinu i izložbu u Galeriji SKC

Deseto izdanje STIFF-a bit će otvoreno u srijedu, 22. studenoga u 19 sati u Art-kinu programom Odstupanja / Aberrations. Za samo otvaranje pripremljen je niz uzbudljivih naslova koji na posve različite načine promatraju izazove mladih u današnjem društvu — pa tako igrani film “Crveno, žuto, zeleno”, redateljice Vere Vasileve prati surovu svakodnevicu automehaničarke koja hrabro balansira na rubu egzistencije. Nakon njega slijedi živopisna mađarska animacija “Vrt srca”, u kojoj mladi umjetnik niskog samopouzdanja prolazi kroz egzistencijalnu krizu na dan održavanja prijemnog ispita na akademiji. Za kraj večeri, nasmijat će nas razigrani slovački dokumentarac “Nakon vjenčanja”, koji prati neobične partnere i strastvene sakupljače igračaka koji se nakon 12 godina suživota nalaze pred događajem života – vjenčanjem.

Nakon filmskog dijela programa, isti dan u 21 sat u Galeriji SKC bit će otvorena međunarodna multmedijalna izložba “Démodé”, pod vodstvom kustosice Elene Apostolovski i umjetnika Damjana Šporčića. Okupljeni radovi bave se temom prolaznosti i mijena kroz proteklo desetljeće te postavljene neke od situacija i pitanja koja kroz godine postaju sve naglašenija.

Na izložbi sudjeluje više od petnaest umjetnika koji kroz svoje audiovizualne radove promišljaju globalne i osobne promjene koje su išle u korak s porastom i razvojem komunikacijskih i informacijskih tehnologija, klimatskim krizama, ratovima i drugim promjenama u društvenim praksama vođenim kapitalističkim sistemom. Stavljajući u kontrast manjak prisutnosti u trenutku i preopterećenost radom s apelom na izron iz prividne stvarnosti, mladi umjetnici i umjetnice kroz duboko intimne prikaze i društvene osvrte propituju prošle i sadašnje akcije kojima smo došli do trenutnog stanja, istovremeno pitajući se o budućnosti“,  kaže Elena Apostolovski.

Izložbu podržavaju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture, Goethe institut. Na izložbi izlažu međunarodni umjetnici/e iz Njemačke, Španjolske, SAD-a, UK-a, Rusije, Finske, Češke, Srbije i Hrvatske.

Nakon otvorenja, u OKC-u Palach predviđeno je druženje za sudionike festivala i posjetitelje.

Popratni program – radionice i razgovori

Uz glavni, filmski program, festival ima bogati popratni program Igraonica/Arcade koji uključuje cijeli niz radionica, razgovora i druženja.

Prva je na redu radionica Retrogradni Merkur/Mercury Retrograde koja se održava u Galeriji SKC u ponedjeljak i utorak, 20. i 21. studenoga od 13 do 17 sati. Radionicu provodi nezavisna inicijativa Spačke i multimedijalni umjetnik Damjan Šporčić. Zamišljena je kao arhivsko istraživanje popularnih oblika vizualne komunikacije i društvene kritike na internetu (gifova, mimova) te njihovu interpretaciju kreiranjem audiovizualnih radova koji će biti izloženi u sklopu izložbe Démodé.

U subotu, 25. studenoga, u 13 sati u Mini Art-kinu bit će održana radionica Distribute this! (Green edition) pod vodstvom Morane Ikić Komljenović. Radionica će polaznicama i polaznicima omogućiti detaljan uvid u pripremu filmskog projekta – od razvoja ideje do finalizacije i distribucije.

Isti dan, u 15 sati u dvorani Filodrammatica započet će radionica How To Love Many in Many Ways njemačkog umjetnika Gabriela Hensche. Umjetnik je zamišlja kao bavljenje proširenim pojmom ljubavi, a djeluje kao vježbaonica brige prema sebi i okolini.

Tjedan uzbudljivih filmskih i umjetničkih sadržaja u večernjih satima okrunit će festivalski after party program u Nemo klubu. Za glazbu će se pobrinut će se DJ Luka, član poznatog benda TBF. Ulaz za studente i sve STIFF goste je besplatan.

Posljednjeg dana STIFF-a, u nedjelju, 26. studenoga, u 14 sati u dvorani Filodrammatica bit će održana radionica How To Get Lost In The Safe Space riječke umjetnice Petre Mrše. Autorica će u suradnji s Elenom Apostolovski donijeti metodologiju umjetnice pozivajući na intimni angažman te baveći se odnosom digitalnog prostora i tijela.

U atriju Art-kinu, 26. studenoga, u 15 sati bit će održan će razgovor Studijske priče/Tales of Studying koji će moderirati Mirela Džafić. Okupit će se najaktualniji talenti europske studentske filmske scene, pobjednici iz STIFF dekade kako bi podijelili svoja iskustva iz svijeta filma.

Nakon razgovora, u 17 sati, u projekcijskoj dvorani premijerno će biti prikazan sjajan kratki igrani film “Sarma”, koji je nastao ove godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. “Sarma” je prvobitno bila samo vježba iz filmske glume, koja je s vremenom prerasla u kratkometražni igrani film, zahvaljujući trudu i predanosti studenata iz Rijeke koji su se bavili glumom, scenografijom, kostimografijom, novim medijima i grafičkim dizajnom. U pomoć su uskočili i neki od nastavnika s Akademije, prijatelji i riječki filmski profesionalci koji su uspjeli ovu priču zamotati i realizirati.

Ulaz na sve programe 10. STIFF-a je slobodan.

Više informacija i cjelokupni raspored programa dostupan je na https://studentfilmfestival.eu/

Deseti STIFF podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Goethe institut, Piko i Aura, a rad udruge Filmaktiv podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Kalendar događanja