Dokumentarnom predstavom „Gejm“, slovenskog redatelja Žige Divjaka, što je protekle nedjelje izvedena u HNK Ivana pl. Zajca, započeo je dvanaesti festival izvedbenih umjetnosti Zoom u Rijeci.

Predstava je nastala u koprodukciji Zavoda Maska i Slovenskog mladinskog gledališča i riječ je o Divjakovom autorskom projektu koji propituje ulogu i odgovornost Slovenije i njene granične politike za život i sudbinu ljudi u bijegu od bijede i rata.

„Cilj predstave je da se aktiviramo kao politička bića i pokušamo promijeniti stvari koje su već nekako postale business as usual. Predstava se bavi brutalnim nasiljem koje se događa u našim šumama. To je zapravo sistematično nasilje prema ljudima koji bježe, iz bilo kojeg razloga, iz svoje domovine“, kaže Divjak.

Slovenski redatelj Žiga Divjak

Slovenski redatelj Žiga Divjak

Predstava je višestruka dobitnica najvažnije slovenske kazališne nagrade za najbolju predstavu, režiju, dramaturgiju, scenografiju, glazbu i glumu.

Zoom festival nastavlja se danas u dvorani Filodrammmatike nasvakidašnjom konceptualnom izvedbom „Država“ bugarskog umjetnika Aleksandra Manuiloffa, koja se bavi temom aktivističkih samospaljivanja mladih u Bugarskoj.

Dvanaesti festival izvedbenih umjetnosti Zoom pod nazivom “Mlade perspektive”, u organizaciji udruge Drugo more, održava od 17. do 23. listopada na više lokacija u Rijeci: u velikoj dvorani Filodrammatice, na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i u Exportu. Cjelokupni program dostupan je na poveznici: https://www.mojarijeka.hr/kalendar/zoom-festival-2021-mlade-perspektive/.

(Foto: Matej Povše)

Kalendar događanja