Sredstva za kupnju kuće na adresi Hosti 80 b koja je postala novi dom Matice slovačke Rijeka osigurao je Ured za iseljene Slovake Republike Slovačke, a uređenje i opremanje kuće financijski su pomogli i Savez Slovaka u Hrvatskoj, Savez za nacionalne manjine u Hrvatskoj, Ured za ljudska prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Svečanosti otvorenja kao i proslavi 27. obljetnice rada Matice slovačke prisustvovali su i Zdenko Galbavy u ime veleposlanstva Republike Slovačke u Hrvatskoj, zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, pročelnik Ureda Županije primorsko-goranske Goran Petrc, pročelnica Ureda grada Grada Rijeke Verena Lelas Turak, kao i brojni predstavnici nacionalnih manjina u Rijeci i svi su oni članovima slovačke nacionalne manjine poželjeli puno uspjeha u daljnjem radu.

Predsjednica Matice Slovačke Rijeka Miroslava Gržinić istaknula je kako im otvorenje Slovačke kuće puno znači i da su ponosni što je Slovačka Republika, osiguravanjem sredstava za kupnju ove nekretnine, prepoznala njihov dugogodišnji rad. „Pripadnika slovačke nacionalne manjine u Rijeci nema puno, ali smo jako aktivni. Naši članovi sudjeluju u folklornim, pjevačkim, likovnim i fotografskim i gastro aktivnostima i radionicama, imamo i programe namijenjene djeci, a i aktivno sudjelujemo i u brojnim manifestacijama u organizaciji Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije kao što smo i aktivni i u svim manifestacijama koje okupljaju pripadnike nacionalnih manjina u Rijeci kao što je primjerice Porto Etno. Vjerujem da smo kroz dugogodišnje djelovanje Matice slovačke, svojim radom i svojom kulturom obogatili naš grad i nastavit ćemo u tom smjeru i u budućnosti , rekla je Gržinić.

Sve najbolje u daljnjem radu Matici slovačkoj poželjela je i pročelnica Ureda grada Grada Rijeke Verena Lelas Turak istaknuvši kako pripadnici slovačke nacionalne manjine u Rijeci mogu biti ponosni na sebe i sve što su napravili tijekom 27 godina postojanja. „Zaslužili ste u Rijeci imati ovakav objekt, svoju kuću, a Riječani mogu biti ponosni i zadovoljni što imaju takve sugrađane kao što ste vi“, rekla je Lelas Turak.

U popratnom djelu programa nastupili su članovi Matice slovačke Rijeka i Zametski Koren.