Jedan od najprepoznatljivijih programa festivala ponovno je održan nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, a građani su ove godine imali prilike isprobati specijalitete iz Makedonije, Italije, BiH, Mađarske, Slovačke, Trinidada i Tobaga, Slovenije, Filipina, Ukrajine, Češke, Albanije, Srbije, Rusije, Kanade te romske kuharice.

Porto Etno ove godine ima i humanitarni karakter pa će tako sav prikupljeni prihod od prodaje bonova za hranu, porcije su se prodavale po cijeni od 20 kuna, biti doniran Uredu UNICEF-a u Hrvatskoj koji će sredstva koristiti za provođenje programa pružanja podrške djeci i obiteljima Ukrajine.

Filipović: Nacionalne manjine doprinose bogatstvu kulture našega grada

Kakvi se sve specijaliteti pripremaju u centru grada došao je provjeriti i riječki gradonačelnik Marko Filipović. „Ovaj festival promocija je svega onoga što  Rijeka jest, luka različitosti u kojoj smo svi mi ujedinjeni. Drago mi je što kroz ovaj festival nacionalne manjine Rijeke i cijele županije imaju priliku predstaviti se kroz svoje folklorne običaje i gastro specijalitete svojih zemalja. Nacionalne manjine svojim brojnim aktivnostima doprinose bogatstvu kulture našega grada“, rekao je Filipović.

Poseban začin svakog Porto Etno festivala je i folklorni program predstavnika manjina, a u tom djelu programa predstavili su se Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ, Kulturno umjetničko društvo “SEVDAH”, Bošnjačka nacionalna zajednica, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Slovenski dom KPD Bazovica i Zbor Montenegrini, Albanska zajednica PGŽ, Češka beseda, SKD Prosvjeta, gosti Demokratske zajednice Mađara iz Baranje te Riječke Palade.

Kulinarska radionica

Gastronomska događanja festivala upotpunila je i besplatna edukativno-kulinarska radionica o pripremi zdravih obroka od ostataka hrane pod vodstvom KuHarmonije. Radionica je održana u organizaciji EU projekta Fusilli (program Horizon) i projekta Cities4CSR (program URBACT), koji se oba izravno ili neizravno dotiču hrane i prehrane. Fusilli se bave prehranom, zdravom prehranom, viškovima hrane, kao i vezom rasta cijena hrane i mogućnostima osiguravanja zdravih obroka dok se Cities4CSR bavi društveno odgovornim poslovanjem, što se u riječkom slučaju odnosi na pitanja doniranja hrane, osiguravanja dostatnosti hrane ugroženim društvenim skupinama i slika hrane.