U Ogranku Trsat – Gradske knjižnice Rijeka održalo se predstavljanje otisnute knjige “Kosine” Branimira Dropuljića, dobitnika Književne nagrade “Drago Gervais“ za najbolji neobjavljeni rukopis u 2019. godini. Riječ je o zbirci pjesama koju je, uz autora, predstavila i urednica Monika Herceg, priznata autorica mlađe generacije.

Po ocjeni povjerenstva, “Kosine” razbijaju predrasudu o komornosti i klaustrificiranosti poezije koja se suzdržava od svakoga angažmana, otupljujući autokontekstualizacijom svoju kritičku oštricu. Time bi se zanemarilo da lirski iskazi nemaju ulogu stvaranja fikcionalne stvarnosti, već upućuju na samu aktualnost, potičući njezino drugačije viđenje i razumijevanje.

 

Branimir Dropuljić (Varaždin, 1983.) diplomirao je i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Autor je preko dvadeset znanstvenih radova u području analize govora i afektivnog računarstva. Trenutno radi kao podatkovni znanstvenik na projektima vezanima za obradu prirodnog jezika. Pjesme su mu objavljivane u Poeziji, Riječima, Libri Liberi, Stranama, Quorumu i drugim časopisima i portalima. Dobitnik je druge nagrade na natječaju Ulaznica 2019 za poeziju, a iste godine dodijeljena mu je i nagrada “Drago Gervais” za najbolje neobjavljeno književno djelo.

Gradska knjižnica Rijeka provodi natječaj za Književnu nagradu “Drago Gervais” od 2005. godine, a dodjeljuje je Grad Rijeka u kategoriji najboljeg neobjavljenog rukopisa na hrvatskom jeziku i u kategoriji najboljeg objavljenog djela na čakavskom. Riječ je o jednoj od najstarijih hrvatskih književnih nagrada pokrenutoj još 1962. godine.