Na prezentaciji za medije u Hotelu Continental predstavljen je zajednički projekt turističkih zajednica Rijeke i Riječkog prstena – internetska stranica i mobilna aplikacija Rijeka Outdoor, koji objedinjuju informacije o biciklističkim stazama, šetnicama i pješačkim stazama na tom području.

U projektu Rijeka Outdoor, pored Turističke zajednice grada Rijeke kao nositelja aktivnosti, sudjeluju i turističke zajednice Bakra, Čavala, Viškova, Kastva, Kostrene, Kraljevice, Jelenja te Općina Klana.

Objedinjene biciklističke staze i šetnice Rijeke i Riječkog prstena

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je da su kroz mobilnu aplikaciju i web stranicu pokušali objediniti najbolje na području više gradova i općina i stvoriti dodatni turistički sadržaj, uz boravak u prirodi i razne aktivnosti. Riječ je o objedinjenih 20-ak staza, a sadržaj će se nadopunjavati i proširivati drugim aktivnostima.

“Rijeka s Riječkim prstenom među prvima je kreirala posebnu mobilnu aplikaciju posvećenu našoj ciklo ponudi, koja je objavljena 2015., a 2016. smo s cijelim projektom, koji se tada zvao Bike Rijeka, osvojili drugo mjesto za izvrsnost i inovacije u turizmu Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda u kategoriji Inovacije u istraživanju i tehnologiji”, rekao je Škarpa, dodajući da je Rijeka Outdoor predstavlja nastavak razvijanja projekta, koji sada uključuje više elemenata, kao što su posebna tematska događanja koja će organizirati turističke zajednice i partneri u destinacijama.

Rijeka Outdoor projekt sufinanciran sredstvima Hrvatske turističke zajednice iz Fonda za udružene turističke zajednice. Turističke zajednice koje su sudjelovale u projektu sklopile su sporazum o razvijanju zajedničkih projekata destinacije s ciljem zajedničkog turističkog proizvoda i promocije kao subregije.

Mrežna stranica i mobilna aplikacija

„Kreativnost, inovativnost, održivost i digitalizacija jedni su od osnovnih preduvjeta kvalitetnog razvoja turističkih proizvoda, odnosno ukupne ponude destinacija. Projekt Rijeka Outdoor ima sve navedene kriterije, a ne zaboravimo da je aktivni turizam i boravak u prirodi, posebice u jeku pandemije, postao itekako tražena aktivnost. Istraživanja pokazuju da će tako biti i u godinama koje su pred nama. Vrlo je pohvalno i što je ovdje riječ o projektu nastalom u sklopu udruživanja turističkih zajednica grada Rijeke i Riječkog prstena što dokazuje da se udruženim projektima dolazi do više financijskih sredstava te se dobiva veća i bolja vidljivost, ali i snažniji promotivni efekt“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, i dodao kako je i ovim projektom Rijeka potvrdila svoju transformaciju iz tranzitnog u turistički grad u koji gosti rado dolaze i borave.

Na samom kraju prezentacije, Ivan Pletenac iz Molekula d.o.o. predstavio je projektnu mrežnu stranicu RijekaOutdoor.com i mobilnu aplikacija Rijeka Outdoora. „Svi podaci potrebni svakom ljubitelju cikla i traila dostupni su putem mrežne stranice i mobilne aplikacije u najtočnijoj verziji. Pored redovnih informacija koje uključuju opise ruta dostupne su i posebne informacije o težini i specifičnosti rute kao i GPS (GPX) podaci. Mobilna aplikacija dostupna je odmah za Ios i Android operativne sustave“, kazao je Pletenac.

Gradonačelnik Marko Filipović dodao je da Rijeka postupno postaje destinacija u kojoj gosti ostaju i do tri ili četiri dana, a da su to prepoznali i investitori jer se očekuju nova ulaganja.

Kalendar događanja