U Dvorani kulture „Joga u svakodnevnom životu“ predstavljen je međunarodni kulturni program, koji uključuje niz predavanja, pod nazivom „Indija: dolinom Inda i dalje“.

U ime Dvorane kulture „Joga u svakodnevnom životu“, kao suorganizatora Arheološkom muzeju Zagreba, sve prisutne pozdravila je ravnateljica Celestina Vičević. Predstavnicima medija obratili su se ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić, novi veleposlanik Indije u RH Nj.E. Raj Kumar Srivastava, predsjednik Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva Mladen Zlamalik i dr.sc. Marin Karuza u ime Sveučilišta u Rijeci. U ime grada Rijeke nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Zamjenik gradonačelnika Filipović istaknuo je kako programi koje organizira i provodi Dvorana kulture „Joga u svakodnevnom životu“ dodatno obogaćuju Rijeku, luku različitosti, Europsku prijestolnicu kulture u 2020. godini. Izrazio je uvjerenje da će ovaj zanimljiv program naići na interes Riječana, pogotovo gledajući kroz prizmu moguće suradnje s Nacionalnim muzejom Indije.

Predstavljanju programa nazočio je i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović

Predstavljanju programa nazočio je i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović

Indija – zemlja bogate kulture i zadivljujuće prošlosti

Program je organiziran u suradnji s raznim stručnjacima i predavačima Sveučilišta u Rijeci, a obuhvaća niz tematski različitih predavanja, kojima je zajednički nazivnik Indija i njena kulturna baština. Tako će Riječani imati priliku poslušati osvrte na indijsku filozofiju, duhovnost, znanost, politiku i umjetnost.

„Čarobna i šarena, prepuna predivnih pejzaža koji oduzimaju dah, bogate kulture i zadivljujuće prošlosti, mistična – ovo su samo neki od epiteta koji opisuju veličanstvenu zemlju južne Azije, koja je podjednako privlačila i odbijala putnike od pamtivijeka – Indiju. Upravo raznolika kultura i duhovnost čine ovu zemlju privlačnom posjetiteljima iz cijelog svijeta, no, izuzev već poznatih činjenica, mnogi nisu svjesni do koje mjere seže njeno kulturno bogatstvo. Ono što se u zapadnom svijetu podrazumijeva pod pojmom civilizacije, Indija je razvila već u brončanom dobu od 4. do 2. tisućljeća prije Krista, a nakon toga iznjedrila je brojne kulture, vladare i carstva“, ističu organizatori.

Predavanje će se održati u Dvorani kulture "Joga u svakodnevnom životu"

Predavanje će se održati u Dvorani kulture “Joga u svakodnevnom životu”

Pet predavanja o indijskoj filozofiji, duhovnosti, znanosti, politici i umjetnosti

U sklopu programa, koji je u Rijeci započeo na proljeće predavanjem prof. Lavoslava Čaklovića i izložbom „Nule“ prof.art Jakova Žapera, ali je zbog epidemije morao biti odgođen, održat će se još pet zanimljivih predavanja.

Predavanje „Advaita vedanta“ koje će održati Mahamandaleshwar Swami Vivekpuri i dr.sc. Neven Petrović s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci govori o advaita vedanta filozofiji i njenom osnivaču, Sri Adi Guru Shankaracaryi, jednom od najvećih svjetskih mislilaca i filozofa. O odnosu joge i zdravlja govorit će dr. Maja Stošić, ujedno i instruktorica joge po sustavu Joga u svakodnevnom životu.

O indijskom ustavu, kao najdužem pisanom ustavnom aktu na svijetu, koji ove godine obilježava 70 godina, govorit će veleposlanik Indije Raj Kumar Srivastava te prof. dr.sc. Sanja Barić s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Predavanje o indijskom doprinosu astronomiji i modernom indijskom svemirskom programu održat će dr.sc. Marin Karuza, izv. prof sa Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci. O velikim duhovnim učiteljima i svecima predavanje će održati Sadhvi Anand Puri i dr.sc. Kornelija Mrnjaus, izv.prof. Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Program organiziraju Arheološki muzej u Zagrebu, Veleposlanstvo Indije u RH, Dvorana kulture „Joga u svakodnevnom životu“ Rijeka te Hrvatsko-indijsko društvo prijateljstva Zagreb.

U sklopu svog nastupnog posjeta Rijeci, indijski veleposlanik susreo se s predstavnicima Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice grada Rijeke te posjetio Brodogradilište “Viktor Lenac”.

(autor fotografija: Dvorana kulture „Joga u svakodnevnom životu“)