Izvedbom predstave “U agoniji” zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, u režiji Ivice Buljana, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci počeo je 27. Međunarodni festival malih scena.

Prije početka predstave pozdravne riječi uputila je umjetnička direktorica festivala Edita Karađole prisjetivši se osnivača i dugogodišnjeg ravnatelja Nenada Šegvića, preminulog prošle godine. Festival je proglasio otvorenim riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji je tom prilikom istaknuo kako Grad Rijeka potporu festivalu daje od samih njegovih početaka, od 1994. godine, a u 26 godina postojanja festival je postao respektabilna kulturna manifestacija u gradu.

Marko Filipović i Edita Karađole

Marko Filipović i Edita Karađole

Na programu 27. Međunarodnog festivala malih scena od 3. do 9. svibnja devet je predstava iz četiri države, a većina će ih se održati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno je osnivaču festivala, glumcu Nenadu Šegviću, a izbornik i producent je Jasen Boko.

Osim predstave “U agoniji”, u sklopu festivala izvedene su i predstave “Enigmatske varijacije” Éric-Emmanuela Schmitta Talijanske drame riječkoga HNK te “Klinac” Mikea Bartletta Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja. Kazalište PlayDrama iz Splita i ZKM nastupit će s predstavom “Disanje” Olje Lozice, zagrebačko kazalište Gavella s “Hotelom Zagorje”, autorskim projektom Anice Tomić i Jelene Kovačić, a HNK Split s predstavom “Obitelj” Dennisa Kellyja. Iz Beograda stiže Jugoslovensko dramsko pozorište s predstavom Rumene Božarovske “Moj muž”, a Atelje 212 izvest će predstavu “64” Tene Štivičić. Festival zaključuje nastup Kamernog teatra 55 iz Sarajeva s predstavom “Sjećaš li se Dolly Bell?” Abdulaha Sidrana.

U žiriju su glumice Marija Sekelez i Helena Buljan te dramaturg Željko Hubač.

U pratećem programu festivala, u Galeriji Kortil postavljena je izložba kazališnih plakata Predraga Spasojevića, a nakon predstava bit će održani okrugli stolovi na kojima će publika imati prilike čuti još nešto više o samim predstavama.

Ulaznice za predstave moguće je kupiti u prostoru Informativnog centra Grada Rijeke na Korzu od 17 do 19 sati, a na dan predstave, sat vremena prije početka na mjestu izvedbe. Program festivala dostupan je na poveznici https://www.theatrefestival-rijeka.org/program-i-predstave/

Generalni sponzor Festivala je i ove godine Erste banka, a festivalska je rezidencija Hotel Bonavia.