Predstava „Kill B.“ u petak je otvorila peti po redu Periskop – festivala suvremenog plesa i novog cirkusa te okupila ljubitelje suvremenog plesa.

Uz neizbježne reference na kultni film Quentina Tarantina, Mia Zalukar i Bruno Isaković stavljajući fokus na odnos moći u procesu stvaranja u zajedničkom radu, riječkoj publici ispričali su kompleksnu priču u nekoliko slojeva.

Publika je u njihovoj plesnoj predstavi „Kill B.“ mogla izabrati hoće li se smijati nemogućim zadacima koje koreograf postavlja pred plesačicu ili se diviti njenom umijeću borilačke vještine, hoće li razmišljati o odnosima moći koji se preslikavaju iz umjetnosti u umjetnost neovisno radilo li se o plesu ili filmu, ili pak uživati u oblikovanju zvuka Hrvoja Nikšića.

Kill B. Foto Renato Buić

“Kill B.” / Foto Renato Buić

U subotu su gledatelji mogli pogledati još dvije plesne poslastice -„RAVE (On)!“Ognjena Vučinića (MASA dance company, HR) i „Situacija u tijelu / No more body“ Žaka Valente (Trafik, HR). Prva predstava ponudila je publici u HKD-u autorovu viziju ravea, dok je Valenta u svojoj predstavi u Exportu na Delti publiku pokušao staviti u ulogu aktera u, kako je on naziva, plesno-situacijskoj izvedbi.

Publika na predstavi "Kill B."

Foto: Renato Buić

Festival Periskop traje do utorka, 13. listopada, a zatvara ga predstava „Kompas“ inače rad Simone Aughterlony, Petre Hrašćanec i Saše Božića. Autori se bave jednim od najvećih grčkih epova, „Odisejom“, no ep o moru i pomorskim avanturama ironično transformiraju u istraživanje samoće. Predstava će biti izvedena u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 20 sati.

Ljubitelji suvremenog plesa za vrijeme festivala mogu se uključiti i u dvije radionice (radionica kontorcionizma i radionica Praksa i značenje koju će voditi Petra Hrašćanec i Saša Božić), večer plesnog filma kroz koju će ih voditi plesna kritičarka i teoretičarka Ivana Slunjski te razgovor s umjetnicom Simone Aughterlony koja se kroz svoj radi bavi istraživanjem queer koncepata.

Ulaznice

Više informacija o Periskopu možete pronaći na internetskoj stranici festivala. Za sve programe potrebna je prethodna najava i rezervacija na mail festival.periskop@gmail.com. Cijena ulaznica za sve predstave je 40 kuna, a posjetitelji svoje ulaznice mogu podignuti na blagajni na mjestu izvedbe jedan sat prije početka predstave za koju su zainteresirani. Sav popratni program, osim dvodnevne radionice kontorcionizma čija je cijena 200 kuna, je besplatan.

Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa organizira udruga Prostor Plus, a pokrovitelji su Ured za kulturu Grada Rijeke, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Primorsko-goranska županija. Festival podržavaju Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Rijeka 2020 i Savez udruga Molekula.

Kalendar događanja